7 kérdés, amit feltennél egy vegánnak #1
2018. január 22. írta: ZöldElla

7 kérdés, amit feltennél egy vegánnak #1

Vannak olyan kérdések, amelyek egy vegán számára evidensek, azonban egy laikus számára nem. Most ilyen kérdések kerülnek megválaszolásra.

7_kerdes_blog_zoldella_vegan_eletmod_blog.jpg

1. A tisztán növényi alapú táplálkozás egészséges?

Igen, egészséges. Ma már rengeteg orvos ajánlja a tisztán növényi alapú étkezést, mert a növények optimálisan tudnak hasznosulni, támogatják a sejtregenerálódást, sejtszinten képes tápanyagokat felvenni a szervezet és kisebb eséllyel alakulnak ki megbetegedések, illetve elváltozások. Természetesen kiegyensúlyozott étkezést kell folytatni, a túl sok junk és fast food, illetve a rengeteg cukrot, adalék- és mesterségesen előállított anyagot tartalmazó növényi étrend szintén nem optimális, hiszen az is tápanyagszegény étkezést fog jelenteni, amely a szervezetet tápanyagszegényen tartja, helyet adva ezzel a megbetegedéseknek.

Az étkezések során a változatosságra kell törekedni, illetve a mindennapi étkezésekbe be kell iktatni a gyümölcsöket, nyers zöldségeket és magvakat.

Magyarországon egyenlőre még kevés orvos tájékozott annyira, hogy értse és ajánlja a növényi alapú étkezést. 2016-ban jelent meg egy összefoglaló cikk a növényi alapú étrendről a Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézetének munkatársai összefoglalásaként, illetve 2015 áprilisában a HaKöSz szervezett egy nyílt vitát 4 szakember bevonásával arról, hogy egészséges-e a növényi étrend az emberek számára. Magyar szakemberként emellett még Tóth Gábor  élelmiszeripari mérnök írt több könyvében arról, hogy az állati eredetű táplálékok miként hatnak az emberi szervezetre és milyen kapcsolatban vannak a különféle megbetegedésekkel.

Külföldi szakemberek már sokkal többen állnak ki a növényi alapú étkezés mellett. A legismertebbek T. Colin Campbell (magyarul a Kína-tanulmány olvasható tőle), Caldwell EsselstynNeal D. Barnard, Michael Greger (magyarul a Hogy ne halj meg című könyv olvasható) és Michael Klaper.

 

2. A vegánok miért akarnak mindenkit "megtéríteni"?

A vegánok nem téríteni akarnak, hanem felvilágosítani és tájékoztatni. Szeretnék, ha a vegyes táplálkozású és vegetáriánus emberek megértenék, hogy nincs szükség az állati eredetű anyagok fogyasztására és az állatok fogva tartására, meggyilkolására.

Minden normális ember meg akarja értetni a többiekkel az igazságtalanságot, és azt szeretné, ha az adott problémát nem értők, nem látók is tudatosítanák magukban a helyzetet, és változtatnának rajta. A vegán aktivisták nem magamutogatásból vagy egy kitalált karakter iránti elvakult hit miatt akarják felvilágosítani az embereket, hanem azon állatok miatt, akiket az emberiség kihasznál és bánt, holott állati eredetű anyagok használata és evése nélkül is tökéletesen kiegyensúlyozott, egészséges életet lehet élni, amivel ráadásul az ökológiai lábnyomunkat is csökkentjük.

 

3. Mi a különbség a vegetáriánus és vegán között?

A vegetáriánus emberek esznek állati eredetű anyagokat, míg a vegán életmódot folytatók semmilyen állati eredetűt nem esznek, illetve nem használnak. Tehát egy vegán nem fogyaszt állati eredetű tejtermékeket, tojást, mézet és állati eredetű adalékanyagokat (zselatin, kármin, virágpor, propolisz, stb.)

Fontos megjegyezni, hogy a veganizmus egy életszemlélet, aminél a mindennapok során minden téren kerülik az állati eredetű anyagokat és állatok kihasználásából, meggyilkolásából származó termékeket. Tehát nem használnak bőr, gyapjú, selyem anyagokat, illetve állatokon tesztelt, vagy állati adalékanyagot tartalmazó testápolási és dekorkozmetikai termékeket sem.

 

4. Ha a vegánok nem esznek semmilyen állati eredetűt, akkor hogyan jutnak fehérjéhez?

A köztudatban az a tévhit terjedt el, hogy fehérje, vagyis másik nevén a protein csak az állati eredetű anyagokban található meg. Valójában azonban a növényekben is megtalálhatóak a fehérjét képező aminosavak, így tisztán növényi étrenden is biztosított az emberek számára a megfelelő fehérjebevitel. Mindemellett csak 2 aminosavat (treonin, lizin) nem tud előállítani az emberi szervezet (Szabó et al. 2016. 1861.), így ezt a kettőt kell csak külső forrásból bevinnünk.

A teljesség igénye nélkül remek fehérjeforrások a babfélék, a zöld levelek (spenót, rukkola, madárbegy saláta), káposzta, karfiol, krumpli, brokkoli, spárga, avokádó, édesburgonya, lencse, quinoa, chia mag, kendermag, csonthéjasok, stb.

Érdemes tudni, hogy napjainkban a legtöbb vegyes táplálkozású embereknél fehérjetúladagolás történik, ami a szervezet egyensúlyának felborulásához és betegségekhez vezet. A napi fehérje szükségletünk 50-60 gramm, amelynek nagyjából az étkezésünk 10%-át jelenti. (T.C. Campbell 2012.79.)

 

5. A laktózmentes tej vegánnak számít?

Nem, ugyanis a laktózmentes tej ugyanaz az állati eredetű (tehén) tej, mint az összes többi. A különbség annyi, hogy a gyártás során a tejhez hozzáadják a laktáz enzimet, amit a laktózérzékeny emberek szervezete nem, vagy csak kis számban tud előállítani. A laktáz enzim a tejben lévő laktózt, vagyis a tejcukrot bontja le a tejtermékben, így tehát a laktózmentes tejtermékek nem vegánok!

 

6. Hol lehet növényi tejet venni?

Manapság már a nagyobb élelmiszer üzletláncok (Tesco, Auchan, Lidl, Aldi, Penny, Spar, Interspar) mindegyikében legalább egy márka termékeit meg lehet találni. Emellett pedig a bioboltok kínálatában is megtalálhatóak a növényi tejek.

 

7. A vegánok esznek csokit és gumicukrot?

Igen, a vegánok mindkétféle édességet esznek, de természetesen csak a vegankompatibilis változatokat. Ma már kaphatók kifejezetten vegán logós csokik is, azonban egy sima étcsokoládé is lehet vegankompatibilis. A gumicukrok esetében pedig lehet kapni kifejezetten vegan verziókat. A vegán logós csokoládé kapható a Müllerben, Sparban, DM-ben és egyes bioboltokban, míg a vegán logós gumicukrok a Müllerben, Aldiban és esetleg bioboltokban.

 

Kövess a közösségi médiában is!

fb.png instanak.png yt.png pin.png

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr912683685