Tudtad, hogy egyszerre védheted a szemeid és a környezetet is?
2017. augusztus 08. írta: ZöldElla

Tudtad, hogy egyszerre védheted a szemeid és a környezetet is?

Környezetvédő, 100% vegán napszemüvegek

Lehet-e az ember egyszerre divatos és tudatos környezetvédő ha szereti a különböző kiegészítőket? Egyáltalán érdemes odafigyelni, hogy milyen anyagból készülnek a használati tárgyaink? jack_francis_kornyezetbarat_vegan_napszemuveg_zoldella_vegan_eletmod_blog_nyitokep.JPG

A műanyaghasználat rettentően megterheli a környezetet és jobb esetben is több száz év alatt bomló csak le. Emellett az élővilágot is jelentősen veszélyezteti, hiszen az állatok beleakadnak vagy megeszik a műanyagdarabkákat, ami a halálukat okozhatja.

Fontos, hogy milyen tulajdonságokkal bír az a műanyag, amit használunk, azaz, hogy milyen alapanyagból készül, hogy az előállítása során mennyire terhelték a környezetet, illetve mennyire könnyen bomlik le ha már használhatatlan az adott termék. Mindezek figyelembevétele megnehezítheti a vásárlást, azonban már egyre több környezetbarát használati tárgy jelenik meg akár nálunk is.

Ilyen eco-friendly márka a Jack&Francis is, amely környezetbarát napszemüvegeket gyárt. Napszemüveget manapság nem csak a funkciója miatt – szem védelme – hordják az emberek, hanem a napi outfitjük kiegészítőjeként is. Ebből kifolyólag több darabot is felhalmoznak, esetlegesen az olcsóbb, kevésbé megfelelő lencsével rendelkező napszemüvegeket  hordják. Ez  amiatt lehet problémás, mert egy gyengébb, nem megfelelő védettséget biztosító lencse mögött a kevesebb fényre reagáló pupilla kitágul és több UV sugarat enged be, mint a szabadon lévő szem, ami viszont roncsolhatja a szemet.

Természetesen a napszemüveg is egy nyersanyagot és gyártást igénylő termék, így nem mindegy, hogy milyen környezeti hatásokkal jár a készítése. Ha valaki szereti követni az aktuális divatot, de fontos számára a környezetvédelem is, akkor a kiegészítők tekintetében is érdemes tudatosan választania. Erre az igényre építve kezdenek megjelenni olyan napszemüveg márkák, amelyek egyszerre környezetbarátok és divatosak is. Az egyik ilyen márka a Jack&Francis is, amelynek a termékei már itthon is kaphatóak. 

A Jack&Francis napszemüvegek

A Jack&Francis napszemüvegek Hollandiában, kézzel készülnek. Anyaguk bioműanyag, aminek alapanyaga a gyapot acetát. Ez az anyag teljesen környezetbarát és vegán, ami azt jelenti, hogy semmilyen állati eredetű anyagot nem használnak a gyártás során. Más műanyag szemüvegek esetében ugyanis használhatnak állati eredetű zsírokat a gyártási folyamatban és ezt nem tüntetik fel a termék leírásánál. Ez a szempont pedig egy környezettudatos és vegán életmódot folytató személy számára pedig lényeges információ.

A lencsék UV400 szűrő polarizáltak, ami azt jelenti, hogy az UV fény 100%-át elnyeli illetve kiszűri a vakító fény több, mint 90%-át. Emellett az UV400 blokkolja mind a háromféle ultraibolya sugárzási tartományt.

Fontos információ lehet a tudatos vásárlók számára, hogy a szemüvegek Európában készülnek, tehát aránylag közel, így a szállításuk során kevesebb kibocsátott szennyezett anyag kerül a levegőbe. A gyárban alkalmazott foglalkoztatottak is teljes állásban, normális fizetéssel rendelkeznek, nem úgy, mint a távol-keleten effektíve rabszolgaként, embertelen körülmények között dolgozó emberek.

A napszemüvegek a VegaNinja Webshopjában érhetőek el, ahol 8 fajta keret közül lehet választani és kerettípusonként akár több szín közül is választani lehet.  A keret kiválasztása előtt érdemes rákeresni, hogy az arcformánkhoz milyen keretforma áll jól.

Az árukat tekintve 8990 forintba kerülnek, amely egy minőségi napszemüveg esetében elég jó árnak számít. Külföldi webshopokban, ahol szintén megvásárolhatóak a Jack&Francis napszemüvegek, 75 fontnál (cirka 26 000 ft) kezdődik az áruk, így a magyar forgalmazónál igencsak jó áron vehetőek meg az említett szemüvegek. Egy drogériában vagy bevásárlóközpontban megvásárolható napszemüveg, aminek a legyártása valószínűleg nagyobb környezetterhelésű volt és a lencséi sem nyújtanak a szemnek megfelelő védelmet, akár 4000-5000 forintba is kerülhet. Ezt is figyelembe véve abszolút jó áron vásárolhatóak meg a vegán napszemüvegek.

Vélemény

Mivel a migrén miatt az én szemem érzékeny a fényre, így közlekedés közben szinte egész évben napszemüveget viselek (ez alól csak az esős, hóeséses és nagyon ködös idő kivétel). Évek óta egy fekete lencséjű Polaroid darabot használok, így kíváncsian vártam, hogy miben lesz más a J&F szemüveg lencséje. Az első és legfeltűnőbb tapasztalatom, hogy bár a lencse szűri a napfényt, de a lencse színe nem befolyásolja azt, amilyennek a környezet színeit látom.

Egyszerűen olyan, mintha reallife a Photoshopban kissé lejjebb vettem volna a fényerőt, vagyis nem vakít annyira a fény, mint a szemüveg nélkül, de színhelyesen látok mindent. Tehát egyáltalán nem torzítja el a környezetben lévő színeket. A napfényt nagyon jól szűri, emellett ha leveszem a szemüveget, akkor nem éri a szememet sokkhatásként az eltérő színkülönbség sem.

A szemüveg viselete könnyű, kényelmes hordani. Én a Kade verziót választottam és számomra ez a forma tökéletes, mert sem a szemüvegkeret felett, sem oldalt nem szűrődik be a fény, tehát nekem pont jól lefedi a szemüveg a szemem előtt azt a tartományt, amelyet a napfény érne. De ez természetesen attól is függ, hogy a szemüvegkeret mennyire jól illeszkedik az ember arcformájához.

Összességében szerintem egy nagyon jó napszemüvegről van szó. Amióta nálam van ez a darab, tényleg csak ezt viselem. Ami a legfontosabb, hogy a szememnek is kényelmes és megfelelő védelmet nyújtanak a lencsék.

Kövess a közösségi médiában is!

fb.png instanak.png yt.png pin.png

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr112701183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2018.01.22. 19:22:29

Ejha! Zöld Ella nem is zöld, hanem vörös :-)

Bár pillanatnyilag minden nap megeszek egy fókabébit, kiirtok egy hektár esőerdőt, megmérgezek minimum egy tavat, kibocsátok 1 tonna széndioxidot, uránnal szórom be a még fel sem fedezett bolygókat, de ha olyanok a vegánok, mint a hölgy a képen, akkor lehet, hogy holnaptól áttérek a szejtánra :-)
süti beállítások módosítása