Kézműves szaloncukor a konyhádból
2014. december 15. írta: ZöldElla

Kézműves szaloncukor a konyhádból

December lévén mindenkit egyre jobban áthat a karácsonyi hangulat és sürgés-forgás. Nem volt ezzel másképpen VegaNinja se, aki a vasárnap tartott főződélelőttjére vegán szaloncukor-készítést hirdetett meg, ami túlzás nélkül állíthatom, hogy zseniális volt. Vegánként egyenlőre elég nehéz állati összetevők nélküli szaloncukorhoz jutni, és mivel ez az édesség kevésbé ismert a többi nyugati országban, így sajnos jelen esetben nem lehet barátunk Google-n található rengeteg angolszász recept. Ezért is örültem meg annyira, amikor lehetőséget kaptam a szaloncukor készítő délelőttön való részvételre.

sz24.jpg

VegaNinjaról azt érdemes tudni, hogy egy 30 napos vegán programot küld a feliratkozóinak, amiben napi étkezésekre bontva találhatóak receptek, illetve segítő ötletek. A hírlevélről és a programról bővebb információ a www.veganinja.com oldalon, illetve a Facebook-on kapható.

Az esemény egy belvárosi bérlakásban kialakított konyhastúdióban volt, ahol a praktikusan kialakított szigetpultnak hála, mindenki mindenhez odafért, és mindent látott, mindenben részt tudott venni. Mire megérkeztünk, már minden ki volt pakolva a pultra, és bődületes mennyiségű alapanyag volt látható. A szaloncukor-készítő délelőttöt a Kókuszvilág és a Pure&Good támogatta.

Íme egy videó a szaloncukor-készítésről:

Megérkezéskor minden résztvevő kapott:

  • 500 ml Cocomas kókuszvizet
  • 1000 ft értékű kupont, ami a VegaNinja tanfolyamon beváltható
  • 2 db egyszeri alkalomra szóló 10% kedvezményre jogosító kupont a Kozmosz Vegán Étterembe
  • 1 db egyszeri alkalomra szóló 10% kedvezményre jogosító kupont a Pure&Good boltba
  • 1 db egyszeri alkalomra szóló 20% kedvezményre jogosító kupont a Nolám naturlaborba

sz9.jpgA szaloncukrokat közösen készítették el a részvevők, mindenki mindenből kivette a részét. Bontottunk, öntöttünk, forraltunk, kevertünk, aprítottunk, gyúrtunk, formáztunk és természetesen mindenből kóstoltunk. Annyiféle finom, azonnal ehető alapanyag volt, hogy lényegében folyamatosan 4 órán keresztül nassoltunk.

Összesen hat különböző szaloncukrot készítettünk el:

  • kókuszos szaloncukrot
  • mákos szaloncukrot
  • nyers vegán datolyás szaloncukrot
  • gesztenyés szaloncukrot
  • marcipános szaloncukrot
  • vegán tejkaramellás szaloncukrot (abszolút favorit)

sz23.jpgAz egyik legegyszerűbben elkészíthető a gesztenyés szaloncukor volt, amit akár a karácsonyi lázban égő gyerkőcök is el tudnak készíteni. Nem kell hozzá más, csak

  • 500 g natúr gesztenyepüré
  • 2-3 dl kókusztejszín
  • 3-4 szem medijool datolya / 2-3 ek cukor
  • 2-3 tábla étcsokoládé

A gesztenyepüré lehetőleg natúr és adalékanyagmentes legyen! Tegyük egy tálba a gesztenyetömböket és villával törjük össze. Közben a datolyákat turmixoljuk össze a kókusztejszínnel. A kókusztejszín mennyiségét a gesztenye massza állagától függően mérjük ki! Ha nedvesebb a massza, akkor kevesebb, ha szárazabb akkor több nedves anyagot tegyünk hozzá. Ha elég édes maga a gesztenyemassza, akkor a datolya/cukor el is hagyható. Keverjük össze a tejszínt a masszával, hogy formázható állagú legyen. Ezután a kezünkkel formázzuk meg a darabokat és gőz felett olvasztott csokoládéba mártsuk bele. Praktikus tanács, hogy a dermedő csokis finomságokat sütőpapírra rakjuk, ne közvetlenül a tányérra, tálcára.

sz17.jpg

Szerintem minden résztvevő nevében írhatom, hogy nagyon kellemes hangulatú és informatív délelőttben részesített minket VegaNinja, aki szuper recepteket és praktikákat osztott meg velünk. Aki pedig a hírlevél mellett szükségét érzi a gyakorlati útmutatónak is, annak bátran ajánlom a későbbi főződélelőttöket, délutánokat!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr506983665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.