Vegán almás pite
2014. július 25. írta: ZöldElla

Vegán almás pite

Gyerekkorom legmeghatározóbb süteményéről van szó. Ahogy jött az almaszezon anyu szinte minden hétvégén almás pitét sütött. Megunhatatlan és abszolút kedvenc volt. Azonban a tészta, amit anyu készített sajnos tartalmaz(ott) vajat és tojást így vegánra váltásom óta nélkülöznöm kellett ezt a finom sütit. Nemrégiben keresgéltem a neten és szerencsémre találtam egy nagyon egyszerű és finom receptet. Az eredeti recept szerint a tésztába is kellene almát tenni de én azt kihagytam.

ap3.jpg

1kg almát használva a töltelékbe

Véletlenül maradt ki az almapép de azt kell mondjam, hogy csak jót tett a tésztának és így legalább bármilyen gyümölcsös töltelékkel megtölthető a tészta, illetve szabadabb kezet ad ha a tészta és a töltelék formájával szeretnénk játszani.

Az eredeti recept itt található.

Hozzávalók egy kisebb tepsihez:

Tészta

  • 40 dkg liszt
  • 125 g kókuszolaj
  • 110 g cukor
  • 1/8-ad kávéskanál sütőpor
  • 5-7 evőkanál növényi tej (gyúrás közben látjuk majd mennyi folyadélkot vesz fel a tészta)
  • 1 teáskanál vaníliás cukor

Töltelék:

  • 2 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • fahéj
  • vaníliapor

 ap2.jpg

A tészta alapanyagait tegyük egy tálba és gyúrjuk össze amíg szép gombóccá nem formálható nem lesz. Ez kb. 2 perc.

A töltelékhez hámozzuk meg az almákat, reszeljük le és nagyjából csavarjuk ki a levét. Egy kevés lé maradjon az almareszelékben. (A kicsavart almalevet meg lehet inni, nagyon finom lesz.) Tegyük egy fazékba, cukrozzuk meg és pároljuk addig amíg intenzíven nem kezdjük el érezni az illatát. Figyeljünk oda, kevergessük meg, nehogy leégjen. Ha készen van akkor hozzáadhatjuk az ízlés szerinti fahéjat és vaníliaport.

Hagyjuk kihűlni az almapépet. Ha kihűlt a pép akkor vágjuk ketté a tésztagombócunkat és nyújtsuk ki. Értelemszerűen az egyik rész lesz a süti alja, amin elsimítjuk a tölteléket, utána rátesszük a másik adag tésztát. Szurkáljuk meg a tetejét és 200 fokon előmelegített sütőben — sütőtől és előmelegítés hosszától függően — 20-30 percig süssük.

Ha kihűlt a sütemény, akkor ízlés szerint porcukorral megszórható.

ap.jpg

2 kg almát használva a töltelékbe

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr736541597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frau Janka 2014.07.25. 22:33:19

ez a vegán meg paleo buziság nagyon emo-s, selejt dolog

Életem, kinn az ólból
sikítás, pislogás fel a porból
fekszek, áll a kés a szívembe
délbe' hurka kell, a paraszt enne
bőrömön vér a rózsa
szőrömön láng a borotva
a hasam már felhasítva
na guten appetit, kurva csorda.

hús, hús, hús, egyél húst
a zöldségektől leszel olyan mélabús
hús, hús, hús, megint hús
a növényektől hamarosan elbutulsz
hús, hús, hús, csakis hús
nekem így jó, hogyha fehérje dús
hús, hús, hús

zsír, máj, hagyma, ha
kacsanyakat teker reggel nagymama
szaftos zaftos gombás pacal
bocikának gyomra most az enyémbe kavar
a kakas kukorékolt, kapirgált
a beleimben már csak aszisztált
a bárányok meg csak hallgatnak
a pörköltben csendben puhulnak
szalontüdő két tányérral
aztán megküldöm az asszonyt disznózsírral
ettől lesz a sikerem a nőknél biztos
cuppan a csók, olyan édes, szaftos
tunkoljatok, tankoljatok
de ne higgyétek, hogy bunkó vagyok
reformkonyha? kit érdekel?
malacokba harapok nagyokat mert
az emberek a disznót felhizlalják
nevelgetik, viselik a dolgát
az emberek a disznót felizgatják
levágják, majd felaprítják
az emberek a disznót megdarálják
a belébe töltik és elfogyasztják
az emberek a disznót kihasználják
felnevelik és felzabálják

Refr.: 1X
Disznósajt, fincsi mi?
Tehéntőgye rántva, fincsi mi?
Marhagyomor pörkölt, fincsi mi?
Kakas vér hagymásan, fincsi mi?
Füstölt marhanyelv, fincsi mi?
Disznó köröm pörkölt, fincsi mi?
Bikahere paprikás, fincsi mi?
Lazac pete, fincsi mi?

életem, benn az ólban
(egész életemben végig az ólban)
jól telik a híg mocsokban
(a híg mocsokban, a saját szaromban)
fekszek, állok, nem parázok
(szabadon fekszek, szabadon állok)
délbe' moslék, arra várok
(minden szennyet hamm! bekajálok)
bőrömön a rózsa színe
(virágének a zsírba sírva)
körbe szőke sörte nőtte
(itt volna az a sor, amikor egyáltalán nem tudtam kitalálni semmit)
sűrű zsír nőtt a hasamra
(paprikásan lesz a pofádba tolva)
de nem vagyok német turista
(bár ha ő is lehet disznó, a jó franc tudja)

Refr.: 1X

Művészet vagy gyilkosság?
Ez gasztronóm szertartás!
Malac feje vigyorog a kalodában.
Rituális habitus a palotámban.
Az orrát megperzselem,
Cukkolom, felhergelem.
Vicsorít. Üvölt, visít az állat!
Friss malacagyvelő a számban.
Friss malacagyvelő kiskanálban.
Friss malacagyvelő a számban.
Friss malacagyvelő kiskanálban.
végy egy disznót, nyisd fel a hasát
szedd ki a belét, vágd ki a húsát
vágd le a fülét, nyomd ki a szemét
igyál egy felest és mosd ki a belét
együtt nézzük a haláltusát
hívd meg a rokonokat, hívd fel az usát
együtt főzzük, készül az étel
kolbász is lesz jónéhány méter!
Refr.: 1X

Larry Silverstein 2014.07.25. 22:36:53

Vegán rántottát akar valaki? Kóser szilvával?

Mi?

Sütemény1975 2014.07.25. 23:53:11

Ezt az affektalast... Tartalmazott vajat meg tojast. Valszeg attol volt finom :)

Egy Olvasó Véleménye 2014.07.26. 09:10:41

Le kellene tiltani a rossz indulatú kommenteket...

ZöldElla 2014.07.26. 10:18:50

@Larry Silverstein: Van vegán "rántotta". Tofuból lehet elkészíteni és nagyon finom. :) Bár én zemély szerint nem szeretem az állati dolgokból készült ételekhez való hasonlítgatást.
Kóser szilva nem játszik. ;)

ZöldElla 2014.07.26. 10:19:53

@Frau Janka: Belga? :) Akkor kérlek a borosat is írd le. ;)

ZöldElla 2014.07.26. 10:25:21

@Egy Olvasó Véleménye: A troll komment mindig a kommentelőt és annak alacsony intelligenciaszintjét minősíti. :)
Én a szabad véleménynyilvánítás pártján vagyok és mindaddig nem tiltok le kommentet, amíg nem megy át rossz indulatú személyeskedő, egymást szidalmazó minősíthetetlen szócsatába. Mindenkinek joga van leírni azt, amit gondol akkor is ha nem egyezik az én véleményemmel. Én csak reménykedek abban, hogy a posztok hatására néhányan elgondolkodnak, utána néznek az információnak és az erőszakmentes élet mellett döntenek mert egyrészt humánusabb, másrészt egészségesebb és a bolygónknak is jobb.

Sarolta Tonelli 2014.07.27. 00:00:22

Szia! Te mekkora tepsit használtál ehhez a tésztához? Mert nekem nagyon kevés lett ez a tészta mennyiség, pedig vékonyra nyújtottam. Kellett még hozzá gyúrnom külön a tetejére :)

ZöldElla 2014.07.27. 18:00:03

@Sarolta Tonelli: Pici tepsi volt, kb. 20x30 cm-es

Girhes Joe 2014.09.23. 23:29:22

Biztos finom az almás pite így is, de nekem lenne egy elvi kérdésem. El tudná egyszer közérthetően magyarázni egy vega, hogy voltaképpen mi a bajuk az állati eredetű, de állatok megölésével nem járó termékek (tej, tojás, gyapjú, stb...) felhasználásával?

Ugyan magam nem vagyok vega, de a húsevéstől, meg az állati bőröktől, szőröktől való ódzkodásban legalábbis értem a logikát. A szükségtelen állatkínzástól (kozmetikai ipar állatkísérletei...) meg engem is kiráz a hideg.

Na de egy normális körülmények között, a szükségleteit figyelembe véve tartott állat által termelt feleslegből táplálkozni miért lenne baj? Magam is figyelek arra, hogy ne "tojásgyári" tojást vegyek, sőt a rossz tartási körülmények még a tojás/tej minőségén is megérezhetők... na de tegyük fel, teljesen bio körülmények között tartott tehéntől puszta kézzel fejt tejet iszom, az hol rossz az állatnak? :-o

(A tojásnál ugye nem az az ellenérv, hogy abból kiscsibe lehetne? Mert ha igen, akkor ugye meggyőződéses abortuszellenesnek tetszenek lenni a vegánok? Tekintve, hogy a tyúktojás megfelel az embernél egy darab, még csak nem is feltétlenül megtermékenyített petesejtnek.)

Girhes Joe 2014.09.28. 05:27:36

Hmm, hiába várok választ arra, hogy mi az elvi probléma a tojás- és tejfogyasztással?

ZöldElla 2014.10.04. 19:55:04

@Girhes Joe: Elnézést, nem mindig van időm figyelni a kommenteket. A kérdésedre had válaszoljak két blogposzttal, amit nem írtam, viszont hiteles és informatív az írója.
veganallatvedelem.blogspot.hu/2012/12/mi-baj-tejjel.html

veganallatvedelem.blogspot.hu/2012/12/mi-baj-tojassal.html

mosca.della.frutta 2014.10.20. 18:49:45

megkérdezhetem, hogy ez a "vaniliapor" ez mi tulajdonképpen? életemben nem találkoztam még vele, csak vanilia kivonatom van, de gondolom, az is jó lesz hozzá, ugye?

mosca.della.frutta 2014.10.20. 18:53:52

egyébként nagyon szép a sütid (ismertem ezt a tésztát egyébként, én is gyakran használom, többnyire mákkal, dióval, almapürével töltött holdacskákat, vagy mini kosárkákat szoktam készíteni vele, de most ez a pite nagyon megtetszett, holnap kipróbálom, köszi a tippet! :)

mosca.della.frutta 2014.10.20. 18:55:01

(mínusz egy "egyébként", bocsi;)

Tris Prior 2016.07.13. 18:46:20

Ezt a sok rosszindulatú kommentet... A szüleitek titeket ennyire nem tanítottak toleranciára és elfogadásra és mások tiszteletben tartására? Vagy egyáltalán hallottatok ilyenről? Miért jöttök egy ilyen oldalra, ha csak köpködni tudtok? És az, hogy egy ALMÁSPITE RECEPT alatt osztjátok az "észt", az is csak az értelmi- és érzelmiintelligencia hiányára vall..