Gyerekkorom legmeghatározóbb süteményéről van szó. Ahogy jött az almaszezon anyu szinte minden hétvégén almás pitét sütött. Megunhatatlan és abszolút kedvenc volt. Azonban a tészta, amit anyu készített sajnos tartalmaz(ott) vajat és tojást így vegánra váltásom óta nélkülöznöm kellett ezt a finom sütit. Nemrégiben keresgéltem a neten és szerencsémre találtam egy nagyon egyszerű és finom receptet. Az eredeti recept szerint a tésztába is kellene almát tenni de én azt kihagytam.
1kg almát használva a töltelékbe
Véletlenül maradt ki az almapép de azt kell mondjam, hogy csak jót tett a tésztának és így legalább bármilyen gyümölcsös töltelékkel megtölthető a tészta, illetve szabadabb kezet ad ha a tészta és a töltelék formájával szeretnénk játszani.
Az eredeti recept itt található.
Hozzávalók egy kisebb tepsihez:
Tészta
- 40 dkg liszt
- 125 g kókuszolaj
- 110 g cukor
- 1/8-ad kávéskanál sütőpor
- 5-7 evőkanál növényi tej (gyúrás közben látjuk majd mennyi folyadélkot vesz fel a tészta)
- 1 teáskanál vaníliás cukor
Töltelék:
- 2 kg alma
- 10 dkg cukor
- fahéj
- vaníliapor
A tészta alapanyagait tegyük egy tálba és gyúrjuk össze amíg szép gombóccá nem formálható nem lesz. Ez kb. 2 perc.
A töltelékhez hámozzuk meg az almákat, reszeljük le és nagyjából csavarjuk ki a levét. Egy kevés lé maradjon az almareszelékben. (A kicsavart almalevet meg lehet inni, nagyon finom lesz.) Tegyük egy fazékba, cukrozzuk meg és pároljuk addig amíg intenzíven nem kezdjük el érezni az illatát. Figyeljünk oda, kevergessük meg, nehogy leégjen. Ha készen van akkor hozzáadhatjuk az ízlés szerinti fahéjat és vaníliaport.
Hagyjuk kihűlni az almapépet. Ha kihűlt a pép akkor vágjuk ketté a tésztagombócunkat és nyújtsuk ki. Értelemszerűen az egyik rész lesz a süti alja, amin elsimítjuk a tölteléket, utána rátesszük a másik adag tésztát. Szurkáljuk meg a tetejét és 200 fokon előmelegített sütőben — sütőtől és előmelegítés hosszától függően — 20-30 percig süssük.
Ha kihűlt a sütemény, akkor ízlés szerint porcukorral megszórható.
2 kg almát használva a töltelékbe