Kapjunk hajba!
2014. február 18. írta: ZöldElla

Kapjunk hajba!

Úgy tartja a mondás, hogy a haj a nő koronája, így nagyon fontos, hogy óvjuk és ápoljuk. Sokan vannak, akik első látásra egy hölgyön a haját nézik meg, és csak utána vándorol tovább a tekintetük a test többi részére. Nő létemre én is megnézem más nők haját, és ha ápolatlan, száraz hajat látok, akkor bizony néha legszívesebben adnék pár tanácsot az elhanyagolt loknik viselőjének. Szó se róla, sokáig én se foglalkoztam a hajam különböző pakolásokkal való kényeztetésében, azonban egy idő után be kellett látnom, hogy a mindennapok és a környezeti hatás igenis igénybe veszi a hajamat és tennem kell valamit ha nem akarok szálkás, töredezett hajat.

haj.jpg

Bár találtam egy számomra szimpatikus és hasznos bolti hajpakolást, illetve hajvégápolót, azonban nem mindig érzem úgy, hogy feltétlenül azokat kéne a hajamra kennem. Vannak nagyon egyszerű és szinte fillérekből kihozható otthoni hajpakolások is, ezért arra gondoltam, hogy ma az általam ismert lehetőségeket osztom meg.

Az olajok hajra kenésénél arra kell figyelni, hogy csak a hajvégekre kenjük és kerüljük a hajtöveket mert nagyon zsíros lesz tőle később a hajunk. Egy kivétel van, amit a hajtövekre is kenhetünk, mégpedig a ricinusolaj.

A legegyszerűbb. és szinte minden háztartásban megtalálható csodaszer pedig az olívaolaj, amit a száraz bőrünk mellett a hajunkra is kenhetünk. Az olívaolajban található A-, D-, E- és F-vitamin is.

Az olívaolajhoz adhatunk ricinusolajat, amit leginkább patikában szerezhetünk be. Ne lepődjünk meg, ha megkérdezi a patikus, hogy mire kell nekünk a ricinus, ugyanis belsőleg hashajtóként használják. Egyes helyeken igen határozottan kell fellépni, hogy 100 ml ricinust kiadjanak. A ricinus a hajnövesztés és ápolás nagymestere. A barna üveg és a kimérése többe kerül, mint maga az olaj... Kenjük be a hajtövünket ricinus olajjal, a hajvégekre is kenjünk, és tegyünk rá zuhanysapkát, majd törölközőből készítsünk turbánt ezután hagyjuk hatni az olajat minimum 1 órán keresztül. A hajvégeinkre kent olajhoz már adhatunk olívaolajat is, hogy még jobban tápláljuk meggyötört sörényünket. Ezután mossuk ki alaposan az olajat a fejbőrünkről és a hajunkból. Ekkor szerintem a vegyszerekkel teli hajbalzsamot is hanyagolhatjuk.

237edite_thumb[5].jpg

A ricinusolajat egyébként használhatjuk még a szempilláinkra és a szemöldökünkre is, ha esetleg valaki a túlszedés hibájába esett. Egy már kifogyott szempillaspirál keféjét mossuk ki, szárítsuk meg, majd mártsuk bele a ricinusolajba és mint egy szempillaápolót kenjük be vele a pilláinkat. Annyit még érdemes tudni, hogy a ricinusnak van egy jellegzetes illata és az olaj állaga is enyhén ragadós szerintem, azonban ha megszokja az ember, akkor már egyáltalán nem zavaró.

A harmadik csodaszer, ami mostanában egyre több háztartásban megtalálható és szintén csodát tesz a bőrrel, illetve a hajjal az a kókuszolaj/kókuszzsír. Lehet kapni kifejezetten kozmetikai kókuszolajat, azonban az étkezési kókuszolaj is ugyanolyan jó. Olvasszuk fel a kókuszzsírt, és már kenhetjük is a hajunkra. Hagyjuk rajra minél hosszabb ideig, majd alaposan mossuk ki. Akár ezt is hozzákeverhetjük a ricinus- és olívaolajos keverékhez.coconut-oil-large.jpg

Emellett már csak a képzeletünk és a pénztárcánk szab határt a különböző olajok használatának. Hajunkra kenhetjük még az avokádóolajat, argánolajat, mangóvajat, kakaóvajat, jojoba olajat, illetve ezek keverékét is.

A különböző olajok mellett még táplálóak lehetnek a különböző illóolajok is, amiket az olaj keverékbe csepegtetve használhatjuk a hajunkra.

  • Hajhullás ellen, növekedés serkentésére: rozmaring, levendula, kakukkfű, csalán zsálya, cédrus, boróka, kamilla
  • Korpásodás ellen: teacserje, rozmaring, eukaliptusz, levendula
  • Zsíros hajra: cédrus, levendula, bergamott, zsálya, cédrus, citrom, boróka, teafa
  • Száraz hajra: eukaliptusz, szantál, rózsafa, rozmaring, narancsolaj, geránium

 

Van egy recept, amit én "kutyultam össze". A receptet be is küldtem a Lukrécia kencéi oldalra, de ide is leírom, mert nagyon szeretem, és tényleg nagyon sokat javított a száraz hajam állapotán.

Hajpakolás összetevői:

  • olívaolaj
  • ricinusolaj
  • 8-10 csepp jojoba olaj
  • 1 kk kakaóvaj
  • 1 "csipet" kókuszolaj
  • 3-4 csepp szantál illóolaj
  • 3-4 csepp geránium illóolaj
  • 3-4 csepp levendula illóolaj
Hajnövesztő hajpakolás

Saját haj :)

Elkészítés

A hajpakolás 2/3-át az olíva olaj adja, amihez hozzáöntöm a kb. 1,5-2 teáskanálnyi ricinus olajat, majd a 8-10 csepp jojoba olajat. Meleg vizes fürdőben felolvasztom a kakaóvajat és szükség esetén a kókuszolajat is, ha az megdermedt. Ezeket hozzá öntöm az olajokhoz, majd az illóolajokat is hozzáadom a keverékhez. Azonnal felvihető a hajra. Nem kell, hogy tocsogjon a haj az olajos pakolástól, hanem ún. vizes homok állag is megfelelő. A pakolás felvitele előtt a hajtövemre ricinus olajat teszek/dörzsölök. Aki szeretné az adhat hozzá rozmaring, kakukkfű vagy csalán illóolajat, ugyanis ezek a cseppek vannak jó hatással a hajnövekedésre.

Ezután viszem fel a hajamra a kikevert pakolást, majd felcsavarom a hajam, ráhúzok egy zuhanysapkát és törölközőt teszek rá. (Érdemes melegen tartani ilyenkor a hajas fejbőrt, mert a pórusok kitágulnak és a ricinus olaj jobban fel tud szívódni.) Én általában 2-4 órát hagyom a hajamon de előfordult már, hogy egész éjszaka rajta maradt. Az itt leírt arányok az én kb. hátközépig érő hajamhoz vannak megadva, így mindenki a saját hajhosszához tudja majd igazítani a hozzávalókat. Ha többet sikerül csinálnunk, mint amennyi a hajunkra elég akkor egy zárt tégelyben simán eltartható a következő alkalomig (nálam ez kb. 6-7 nap).

Tudom, hogy ezeknek az olajoknak és vajaknak igen borsos ára van, de hosszútávon szerintem nagyon megéri befektetni és megvásárolni őket, hiszen a hajápolás mellett bőrápolásra, különböző krémek kikeverésére vagy akár dezodorkészítésre is használhatjuk őket. Nem mellesleg egy pakoláshoz igen kevés mennyiség kell, főleg ha több fajta olajat és vajat keverünk össze. Szerintem nagyon sokoldalúan felhasználhatóak és így biztos, hogy kemikáliamentesen ápoljuk a hajunkat és bőrünket. Nem szabad elfelejteni, hogy amit magunkra kenünk azt bizony mind beszívja a bőrünk, így az összetevők bekerülnek a szervezetünkre.

Remélem sikerült ötletet adnom, és lesznek, akik elkészítik maguknak a saját hajpakolásukat. :)

A képekre kattintva érhetőek el a forrásoldalak.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr355817116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.02.18. 16:14:15

Hm, nem, bemegyek a lush.-ba és töredékéért megveszem annak, mint amibe a saját készítés kerülne.

VegaLife 2014.02.20. 16:46:03

Kedves "Zöldella"! Szeretettel meghívlak játszani:
vegalife.blog.hu/2014/02/20/jatek_jatek_289

Csatlakozz te is! :)
süti beállítások módosítása