Veganizált mézeskalács
2014. január 08. írta: ZöldElla

Veganizált mézeskalács

A mézeskalács ikonikus résztvevője a karácsonynak, így anélkül nem ünnep az ünnep. Szerencsére léteznek vegán mézeskalács receptek, ezek közül osztok meg egyet az olvasókkal.

 

Igazából egy pszeudo-mézeskalácsról van szó, mert méz nincs benne. Lehet magyarul is találni egy-két tojás mentes receptet de olyat nem nagyon találtam, ami a mézet is hanyagolta volna. Mivel vegánként nem fogyasztunk mézet - hiszen az is állati eredetű és élőlények kizsákmányolásának terméke -, így olyan receptet kerestem, amiben egyáltalán nem szerepel. Találtam is egy jó receptet, de sajnos nem emlékszem, hogy mi volt az oldal címe.

mezesnyito.jpg

A recept nem súlyban kimért mennyiséget, hanem bögre részadagokat ír. A sütemény lényege a fűszerezés, így bátran kísérletezhetünk az ízzel.

mezkal1.jpg

Azért, hogy mindenkinek könnyebb legyen elkészíteni ezt a karácsonyi sütit, alább videóban mutatom meg a receptet.

Hozzávalók:

  • 1/3 bögre olaj (én napraforgó olajat használtam)
  • 3/4 bögre cukor vagy ízlés szerint xilit, nyírfacukor, szőlőcukor, stevia
  • 1/4 bögre melasz (én árpa maláta szirupot használtam)
  • 1/4 bögre növényi tej
  • 2 bögre liszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • mézeskalács fűszer keverék vagy gyömbér, fahéj, őrölt szegfűszeg, kardamom hozzáadása

GALÉRIA

Egy edényben összekeverem az olajat és a cukrot, majd 2-3 percig kevergetem. Ezután hozzáadom a melaszt és a növényi tejet is. Nem kell megijedni, az olaj miatt nem lesz homogén a lé de ez a tésztán nem sokat változtat.

Ezután összeöntöm a szárazanyagokat is és picit megkeverem. Ezután hozzáadom a levet és elkezdem gyúrni a tésztát. Ha szükségesnek érezzük adhatunk még hozzá egy kis lisztet. Addig gyúrjuk és szükség esetén apránként még adagoljunk lisztet, amíg egy kevésbé tapadós jól összeállt tésztát nem kapunk.

Ezután lisztezett nyújtódeszkán a tésztát kinyújtjuk és formákkal szaggatjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük.

mk5.jpg

Megkóstolva a sütiket egyáltalán nincs az embernek hiányérzete mert nagyon finom lett a vegán változat és az ízesítés úgyis a fűszerektől függ.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr435745246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hgdfhg 2014.12.19. 18:18:12

A melasz milyen ízű? Agave- vagy rizsszirup nem jó helyette?