Taidzsi delfinmészárlás ellen tiltalkoztak világszerte az állatvédők
2013. szeptember 02. írta: ZöldElla

Taidzsi delfinmészárlás ellen tiltalkoztak világszerte az állatvédők

Szeptember 1-én a világ számos pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a japán bálnákért és delfinekért. Ezen az oldalon megtekinthető, hogy mely országok vettek részt az akcióban. Azon a napon tartották meg az állatvédők a tiltakozásukat, amikor elkezdődik a 6 hónapos delfinhorror Taidzsi város melletti öbölben. (A magyar csoport oldala itt található.) Taidzsi Japán legnagyobb szigetének, a Honsú-szigetnek a délkeleti pontján egy félszigeten, a Wakayama prefektúra területén, a Higashimuro körzetben fekszik.

 

 

A vadászat elég aljas és könyörtelen módon folyik, ugyanis motorcsónakokkal vadásznak delfinekre, majd a vízben zajt csapva űzik a megzavarodott állatokat az öböl felé, ahol egy nagy hálóval elzárják őket a nyílt óceántól. Ezután kezdődik a mészárlás, ahol is a sekély vízben nem tudnak hova menekülni az állatok így az emberek könnyű szerrel tudják őket halálra szurkálni. Ilyenkor a haldokló állatok vére vörösre festi az öböl vizét. A lemészárolt állatok teste emberi táplálékként kerül a boltok polcaira vagy a kutyaeledelekbe. Az ironikus dolog az egész történetben az, hogy  a japán népesség nagy része ellenzi mind a delfin, mind a bálnamészárlásokat, másik része nem is tud róla. Emellett tudományosan bebizonyított, hogy a delfinhús mérgező, ugyanis nagyon magas a higanytartalma így kifejezetten buta embernek kell lenni ahhoz, hogy valaki önként megegye és mérgezze magát.

Az kiválasztott egyedek sem járnak jobban, ugyanis őket a világ számos pontján található delfináriumba szállítják. Nem elég, hogy végignézték családjuk, szeretteik lemészárlását, még a szabadságukat is elveszik tőlük. Egy fiatal, szépnek és egészségesnek tűnő palackorrú delfin 2012-ben pl. 250.000 USD-t ért. A taidzsi delfinmészárlást a delfinrabszolgatartó-iparág tartja működésben! Tehát a szörnyűséget a delfináriumba látogató emberek, családok is támogatják. Ha olyan helyen nyaralunk ahol delfinárium található akkor maradjunk tőle távol és ismerőseinket is tájékoztassuk, hogy mit támogatnak azzal, ha bemennek és végignézik az erőszakkal befogott és ott tartott delfinek mutatványait. Delfináriumok bojkottjának magyar Facebook oldala is létezik.

 

A képek Sea Shepherd Cove Guardians Page (official) Facebook oldaláról származnak.

Felmerülhet a kérdés, hogy a japán kormány miért nem tesz semmit a taidzsi delfinmészárlás és az Antarktiszi bálnamészárlás ellen? Hát azért, mert politikai  érdeke származik ebből a horrorból. Érdekes információ, hogy pl. a 2011-es földrengés után a "japán kormány a természeti katasztrófa károsultjainak megsegítésére befolyt nemzetközi adományokból, egy tökéletesen felfegyverzett kormányzati biztonsági hajóval védi a bálnavadász-flottát a Sea Shepherd-től." (1) A Sea Shepherd a tengeri emlősök védelmére alakult radikális eszközökhöz is nyúló állatvédő csoport, aki a legnagyobb ellenlábasa a bálna- és delfin mészárosoknak. Róluk angolul itt illetve magyarul itt lehet többet megtudni.

 

A budapesti demonstráció képei

A magyar tiltakozás a budapesti Japán Nagykövetség épülete előtt volt, ahol közel 100 aktivista jelent meg. A demonstráció pontosan 11 órakor kezdődött és délig tartott. Az emberek két sorba rendeződve helyezkedtek el, míg a jelenlévő kutyák már nem tartották ilyen rendesen a formációt. Az első sorban "A delfingyilkolás nem olimpiai sport" mondatot kirakva — és egyben tiltakozva a 2020-ban Japánban rendezendő olimpia ellen —, míg a második sor minden egyes tagja transzparenseket tartva demonstrálta csendben egyet nem értését a taidzsi partoknál lévő történésekkel.

Közben az egyik szervező, Kristóf Veronika beszélt a delfinvadászokról és arról, hogy hogyan tudjuk mi egyszerű emberek segíteni a delfinek védelmét, illetve hosszasan érintette a delfináriumok ügyét is. Ugyanis megtudtuk, hogy az egész mészárlás a delfináriumok delfin igényét hivatott kiszolgálni. Azért terelik a delfincsoportokat az öbölbe és tarják a legyilkolás előtt elkerítve őket, hogy a delfináriumok képviselői, azaz a vásárlók kiválaszthassák a megfelelő példányt, aki mind egészségügyileg, mind életkorban pont megfelelő az "akváriumban" tartásra és erőszakos betanításra. Ezután a megmaradt "felesleget", akik túl fiatalok, túl öregek, sebhelyesek tehát csúnyák, betegek vagy túl gyengék rezzenéstelen arccal leölik. Így a rabszolgasorba kényszerített delfin még végig is nézheti és hallhatja, ahogy a családját lemészárolják.

 

 

Ezenkívül egyéb információkat is megtudtunk Veronikától, mint pl.:

  • A palackorrú delfinek arcformája genetikailag mosolygós, nem azért, mert boldogak lennének rabságban.
  • Annak ellenére, hogy a palackorrú delfinek 6-7 éves korukban válnak ivaréretté, a természetben csak évekkel később szülnek, a Kardszárnyú delfinek 13-14 éves korban szülnek először. Az anyák a természetben akár 2 évig is szoptatják kicsinyüket, és csak 3 évente hoznak világra utódot.
  • A delfináriumok nem várják meg, hogy elérjék az állatok a teljes érettséget a szülővé váláshoz, mesterségesen termékenyítéssel szaporítják őket, olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehetséges.
  • Arra is be kell idomítani a tengeri emlősöket, hogy hagyják a mesterséges megtermékenyítést, amivel viszont az idomárok egy része visszaél, és perverz szexuális kapcsolatot (zoofília) kényszerít a tartályok delfinjeire.
  • A medence sekély részébe vetődős mutatványnál a tengeri életformához alkalmazkodott delfinek saját testük súlya alatt nyomják össze saját belső szerveiket, okozva azzal súlyos belső sérüléseket.
  • A medence sekély részébe vetődős mutatvány miatt, a mesterségesen megtermékenyített anyáknál gyakori a magzatok meghalása, így az elhalt kicsiket el kell távolítani az anyaállatból. A halott csecsemőt nem képesek önállóan megszülni, ezért csörlőzéssel húzzák ki testükből magzatjukat. Az anyák gyakorta belehalnak ebbe a beavatkozásba, elvérzés vagy vérmérgezés miatt.
  • A delfinhús fogyasztása mérgező a benne lévő magas nehézfémtartalom miatt.
  • Egyetlen delfináriumban tartott delfinre több tíz legyilkolt másik jut (saját családtagjaik).
  • Lényegében elenyészően alacsony a delfináriumokban született delfinek száma, így a legtöbb látható állat egykor a nyílt óceánban élt.
  • A fogságban tartott delfinek fogazata fokozatosan megy tönkre a tartályok rácsaitól, etetés után ki kell mosni a szájukat ezért ha vissza is juthatnának a természetbe nem tudnának táplálkozni, azonban az ő megmentésükre is van mód, a tengerben, a part közelében kialakított, tágas lebegő parcellák segítségével (ez kidolgozott, működő módszer), ahol békésen élhetnék életük utolsó szakaszát.
  • A delfináriumokban tartott delfinek egy része beteg, a másik része súlyosan beteg emiatt folyamatosan antibiotikumos kezelést kapnak.

 

Tehát egyértelmű, hogy a nézők generálják a delfináriumok keresletét és egyben a delfinek ezreinek a lemészárlását is. Nem gondolom, hogy a mai esemény hatására bármi is változna a japán diplomaták vagy a japán kormány gondolkodásmódjában. A demonstrációtól azt várom, hogy felnyílik az embereknek a szeme mielőtt visongva rohannak egy delfináriumba vagy delfinekkel együtt úszásra. Azt várom, hogy az emberek — bármily nehéz is — bojkottálják a japán termékek megvásárlását, amivel nyomást gyakorolhatunk a japán gazdaságra és talán elgondolkoznak azon, hogy semmi értelme sincs ezeknek a mészárlásoknak.

Rendhagyó módon a mai posztnak holnap jelenik meg a folytatása egy interjú formájában, ami Kristóf Veronikával, a JAPAN DOLPHINS DAY 2013 egyik magyarországi szervezőjével készült.

Végül itt egy dokumentumfilm, ami az öbölben évente, hónapokon át tartó eseményeket dolgozza fel. A filmben megrázó jelenetek is vannak!

 

A cikk tartalmi helyességének áttekintését köszönöm Kristóf Veronikának!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr975481772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZmanUK 2013.09.02. 15:26:29

Ez a cikk azert eleg hatasvadasz es rengeteg hulyeseget tartalmaz ...

P. dictus Magister 2013.09.02. 15:48:28

@Zlot: Így van, elég sok a csúsztatás benne.

lutria 2013.09.02. 17:07:52

Mi abban a politikai érdek ha a japán lakosság egyik (nagyobbik)fele ellenzi,a másik felét nem érdeki hogy létezik (nyilván nem fogyasztók)a delfin/bálnavadászat,a japó kormánynak annyira hiányozna hogy elveszítené néhány ezer delfin/bálnavadász és kutyaeledel gyártó szavazatát?
Amúgy meg igazán érdekelnének azoknak a tudományos kutatásoknak az eredményei amire hivatkozva több évtizede vadásszák a bálnákat ezerszámra...

2013.09.02. 17:22:56

Igazán örülök, hogy ennyi szakértő kommentelő van, s őszintén remélem, nem jártok delfináriumba "szórakozni".
A bálnákkal kapcsolatban olvastam valahol, hogy a japán kormány hiába erőlteti az iskolákban a bálnahúst, a gyerekek - szerencsére - nem akarják megenni, mert nem szeretik.
Amúgy ... mi lenne, ha elképzelnénk ezt az egészet a delfinek helyett emberekkel? Hunyd be szemed ... embervadászat, háló, téged nem választottak ki, mészárlás, kajaként végzed... vagy kiválasztottak...
Jó szórakozást! :D

ZöldElla 2013.09.02. 17:52:01

@Zlot: Kérlek menj a hivatkozott oldalakra, olvasd át őket és gyere vissza elmondani a véleményed az információk birtokában. A színes kiemelt szavakra kattintva tudsz rámenni az oldalakra. Nem véletlenül hivatkoztam ennyit. Nem a Flippert vagy a Szabadítsuk ki Vilit! filmek nézése közben írtam a posztot.

ZöldElla 2013.09.02. 17:55:52

@P. dictus Magister: Mit gondolsz csúsztatásnak? Nem véletlenül vettem fel azzal az emberrel a kapcsolatot és kértem meg, hogy ellenőrizze a leírtakat, aki maga is a Sea Shepherd tagja így első kézből tud meg mindent és ért a tengeri emlősökhöz. De komolyan érdekel, hogy miket gondolsz csúsztatásnak. A hivatkozott oldalak átolvasását neked is javaslom.

P. dictus Magister 2013.09.02. 21:03:58

@little troll: Ne viccelj, az embervadászat egyidős a sima vadászattal, ezekben a percekben amikor írom egy csomóan harcolnak és vadásznak egymásra Szíriában.

@ZöldElla: Nos vegyük sorra a dolgokat. Először is nem támogatom kifejezetten a bálna és delfin vadászatot, meg az állatkínzást. Ugyanakkor be kell látni, hogy egy több évezredes hagyományt nem lehet eltörölni egyik napról a másikra. Ha a japán lakosság jelentős része nem ért egyet a cethús fogyasztással, akkor el fog csökevényesedni az egész iparág. Ezt a folyamatot meg lehet gyorsítani felvilágosító munkával, propagandával stb.vel, de ez nagyon lassú folyamat. Az nem megoldás, hogy nemzetközi finanszírozású szervezetek fizikailag próbálják megakadályozni a vadászatot. A Seasheaperd is már sokszor volt szorult helyzetben, szerintem nem kéne megvárni amíg a felbőszült bálnavadászok tényleg bántanak valakit, mert ellentétben a természetvédőkkel, ezek az emberek élethivatásszerűen ezzel a tevékenységgel foglalkoznak, ezzel tartják el magukat és a családjukat.

Továbbra is hangsúlyozom, hogy nem vagyok híve az állatkínzásnak, de azért azt eléggé eufemisztikus mikor a kis delfint "csecsemőnek" nevezed.

A delfineket nem csak trükkökre tanítják, hanem állat terápiára is használják. Ha ezek az állatok nem kiegyensúlyozott állapotban egészségesen vannak tartva akkor, gondolom ilyen célokra nem lehetne alkalmazni őket, ahogy egy rühes vagy harapós kutyát sem alkalmaznak terápiás célokra.

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.02. 21:16:32

@ZöldElla:

"a Sea Shepherd tagja így első kézből tud meg mindent"

Mindent? Vagy amit a Sea Shepherd jónak lát közölni a tagságával?

Itt van pl. ez az állítás:

a 2011-es földrengés után a "japán kormány a természeti katasztrófa károsultjainak megsegítésére befolyt nemzetközi adományokból, egy tökéletesen felfegyverzett kormányzati biztonsági hajóval védi a bálnavadász-flottát a Sea Shepherd-től."

Ezzel legalább két probléma akad:

1) bizonyítani kellene hogy "a nemzetközi adományok" finanszírozták _közvetlenül_ a "kormányzati biztonsági hajót". Magyarán az adományokat gyűjtő számlá(k)ról lett fizetve a hajóépítő és "felfegyverző" cég.

2) milyen a "tökéletes felfegyverzés"? Milyen szempontból "tökéletes"? Ha Japán képes egy hajót "tökéletesen felfegyverezni", hogyan lehetséges hogy még nem ragadta meg a világhatalmat?

ZöldElla 2013.09.02. 21:36:55

@P. dictus Magister: Szó sincs évezredes hagyományról. 1946 óta van Japánban bálna- és delfinvadászat. Holnap megy ki a Verával készült interjú és abban elolvashatod pontosabban.
Emlős állatokról beszélünk, aki tejet szopnak emlőből, csecsből, mellből. Ha csecsből táplálja az anya a kicsinyét akkor nem lehet csecsemőnek hívni?
A videón hallható, hogy extra nagy kerekítéssel is 400 emberről van szó, akik részt vesznek a taijii és az antarktiszi mészárlásokban. Más városokban, ahol szintén volt delfin vadászat mára áttértek a sokkal jobban jövedelmezőbb delfinnéző kirándulásokra. Bővebben szintén a holnapi bejegyzésben olvashatsz erről.

Megválaszthatja a delfin, hogy oda akar e menni a sérült emberhez? Szerintem nem. Oda hívja az idomár, kénytelen menni. Nem vagyok etológus de szerintem más a természete a kutyának és más a delfinnek. Én még nem nagyon hallottam agresszív palackorrú delfinről, ugyanis őket használják terápiás célokra. Viszont sokkal hatékonyabb lenne ha az élőhelyükön találkozhatnának velük az emberek, ahol játszanak és vidáman úszkálnak. A terápiás medencékben/lekerített tengerparti részen nem nagyon ugrálnak örömükben. Vagy ha tudsz ilyen felvételről ahol a delfin magától ugrál, játszik és boldog mert sérült emberekkel lehet egy vízben kérlek oszd meg velem is, hogy ismerjem én is.

ZöldElla 2013.09.02. 21:45:10

@neoteny: Tökéletes felfegyverzés pl. pontos fegyverek, lézerek, nagyon erős vízágyúk, különböző blokkoló eszközök, műholdas követők. De ezeket csak tippelem, nem jártam még japán bálnavadász hajón.
Azonban azt tudom, hogy már évek óta rendelkeznek olyan szigonnyal, ami lényegében nyomkövető és a bálnáknak esélyük sincs kitérni előle.

Gondolom nem légből kapott kitaláció, hogy a 2011-es adományok egy részét tényleg egy felfegyverzett hajóra költötték. Bármennyire is hihetetlen de vannak japán aktivisták is, gondolom az ő kapcsolatrendszerükön keresztül tudták meg. Amúgy nem hiszem, hogy nagyon titkolózni a Sea Shepherd "vezetősége" az önkéntesei előtt, hiszen az akciók, amikben részt vesznek az életükbe is kerülhet. Egyként állnak ki a célért, ami lehetőleg minél több tengeri emlős életének a megóvása.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.02. 21:48:58

@ZöldElla:

"1946 óta van Japánban bálna- és delfinvadászat."

Úgy tűnik hogy maga Paul Watson is korábbra helyezi az _ipari jellegű_ bálnavadászat kezdetét:

There were a few isolated Japanese villages that had killed whales in the past, but Japan as a whole demonstrated very little interest in whaling until a man named Jura Oka made his way to Norway, the Azores, and Newfoundland in the mid 1890's to study whaling. He learned whaling and purchased the equipment from the Norwegians. Hence, modern, commercial whaling began in Japan in 1898 long after the industry had been established in Europe and the Americas.

www.seashepherd.fr/news-and-media/editorial-060627-1.html

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.02. 21:52:17

@ZöldElla:

"Gondolom nem légből kapott kitaláció, hogy a 2011-es adományok egy részét tényleg egy felfegyverzett hajóra költötték."

Amíg nincs bizonyíték, addig hit. A bizonyíték(ok) prezentálása után már (lehet) tudás.

ZöldElla 2013.09.02. 22:38:38

@neoteny: Minden esetre utána kerestél és ez már jó. Ha csak azért is, hogy alátámaszd az igazad. :) Ezért már megérte megírni a posztot.

"Amíg nincs bizonyíték, addig hit. A bizonyíték(ok) prezentálása után már (lehet) tudás." Ezzel egyet kell értenem.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.09.03. 14:28:46

Akkor most a két módszert tegyük egymás mellé:

"A vadászat elég aljas és könyörtelen módon folyik, ugyanis motorcsónakokkal vadásznak delfinekre, majd a vízben zajt csapva űzik a megzavarodott állatokat az öböl felé, ahol egy nagy hálóval elzárják őket a nyílt óceántól. Ezután kezdődik a mészárlás, ahol is a sekély vízben nem tudnak hova menekülni az állatok így az emberek könnyű szerrel tudják őket halálra szurkálni. Ilyenkor a haldokló állatok vére vörösre festi az öböl vizét."

Illetve:

"Az egyik ismert technika során a delfinek egy nagy rajba tömörítik a halakat, minden oldalról bekerítik őket, majd bele-beleharapnak a hallabdába. A kardszárnyú delfinek erős farokcsapásokkal beleütnek a halrajba és egyenként összeszedegetik a leütött halakat."

( reptile-land.gportal.hu/gindex.php?pg=35099146&postid=956175 )

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten...
süti beállítások módosítása