A vietnámi kormány az ázsiai régió egyik legnagyobb lépését tette meg
2017. július 20. írta: ZöldElla

A vietnámi kormány az ázsiai régió egyik legnagyobb lépését tette meg

Az ázsiai régió egyik legnagyobb állatvédelmi lépését tette meg a vietnámi kormány.

medve_farm_illegalis_medve_epe_csapolas_zoldella_vegan_eletmodblog_nyitokepnek.jpg

Az ország tradicionális orvoslásában nagy gyógyítóerőt tulajdonítanak a medveepének, melyhez a hold medvéből, vagy másik nevén az ázsiai fekete medvéből jutnak. Az epét élő állatokból csapolják le. A medvéket szörnyen kicsi méretű ketrecben tartják, ahol semmi mozgásterük nincs és egész életükben a ketrecekbe vannak bezárva.

Az Animals Asia nevű szervezet több éve dolgozik a medvefarmok felszámolásán, illetve aktívan mentenek is medvéket az ilyen típusú telepekről. Most pedig úgy tűnik, hogy munkájuk beért, ugyanis a vietnámi kormány is támogatja a medvefarmok felszámolását és az országszerte kb. 1000 medve megmentését. A szervezet és a Vietnámi Erdészeti Kabinet (VNFOREST) 2017. július 19-én írta alá az együttműködési egyezményt. Az iratot, amely a The Memorandum of Understanding (MOU) elnevezést kapta, az Animals Asia alapítója Jill Robinson és a Vietnámi Erdészeti Kabinet megbízott igazgatója, Cao Chi Cong szignálta.

A MOU-t egyébkét az Animals Asia 2015-ben a Vietnámi Tradícionális Orvoslás Társasággal is aláírta, amely értelmében 2020-ig teljesen felszámolják azokat a receptúrákat, amelyek medveepét tartalmaznak. Ezzel a lépéssel egyébként az illegális farmok további működésével szemben akarnak fellépni.

A MOU értelmében a vietnámi kormánynak mindenféle kiskaput ki kell zárnia, így például nem lehet majd magánházaknál sem medvéket tartani. Ezzel az illegális piac továbbélését igyekeznek meggátolni. A farmokról kimenekített medvéket pedig mind medve menedékhelyeken helyezik el, melyek építése már javában zajlik. 

Vietnámban egyébként 1992. óta illegális a medveepe farm üzemeltetése és 2006. óta minden fogságban tartott medvét egyéni azonosítóval rendelkező chippel látnak el. Felvetődhet a kérdés, hogy ha 25 éve tiltott a medveepe farm, akkor mégis miért léteznek és miért kell együttműködési egyezményt aláírni a megszüntetésükről. Az 1992-es betiltásnál a vietnámi kormánynak nem volt meg a megfelelő konjunktúrája a menhelyek építésére, így magánházaknál helyezték el a medvéket, ahol az emberek folytatták az illegális epecsapolást és kereskedelmet, így ma kb. 400 "farm" ismert az országból.

Egy korábbi összefoglaló videó a medveepe farmokról – Animals Asia felvétele.

Tehát a kormánynak 25 év kellett, hogy ezt a problémát kezelni és meg tudja oldani, feltehetően az Animals Asia hatására, amely egyébként mintegy 20 millió dollárt szedett össze arra, hogy a menedékhelyeket fel tudják építeni és el tudják helyezni a megmentendő medvéket.

Vietnám mellett még Kínában terjedtek el a medveepe farmok, melyek az 1980-as évek óta szaporodtak meg és jelenleg is üzemelnek. Így a szervezet következő lépése a kínai medvefarmok megszüntetése lehet.

Az Animals Asia egyébként 2008-ban például 186 medvét mentett ki és helyezett el a Tam Dao menedékhelyen, de azóta is folyamatosan mentett. Remélhetőleg befogadja az ázsiai emberek hitrendszere ezt a változást és megértik, hogy teljesen feleslegesen kínozták az állatokat, mert az esetleges betegségeikre tökéletesen jók a növényi alapú gyógykészítmények és gyógyszerek, mit azt a vizsgálatok bizonyították.

Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon, Pinteresten és YouTube-on is!

 

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is! :)

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr1612674607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása