Ananászbőr, azaz a Piñatex a jövő bőre?
2017. július 01. írta: ZöldElla

Ananászbőr, azaz a Piñatex a jövő bőre?

Sok veganizmus iránt nyitott embert foglalkoztat a kérdés, hogy vajon létezik e olyan anyag, amely teljes mértékben helyettesítheti az állati eredetű bőrt, mert egyre többen vannak, akik felismerik a bőripar mögötti kegyetlenséget.

38931d7d-aa4c-4e58-9b2f-b3e0f95829f8-620x372.jpeg

Tudvalevő, hogy a bőripar elég kegyetlen, évente több milliárd élőlényt gyilkolnak meg a bőréért. Sokan úgy hiszik, hogy a bőr vágóhídi melléktermékként keletkezik, amit akkor már jobb inkább felhasználni, mint kidobni, azonban ez nem így. Erről itt írtam korábban.

Azonban egyre többet bukkan fel a magyar médiában is az a szó, hogy Piñatex ami első olvasatra lehet, hogy egy rossz találós kérdés fiktív válaszának tűnik. Azonban nem az, hanem az egyik legújabb és leginnovatívabb anyagok egyike, pontosabban ananászlevélből készült lélegző anyag, amely a ruha- és kiegészítőiparban elég szép jövő elé néz és teljes mértékben az állati bőr alternatívája lehet..

Az anyagot Dr. Carmen Hijosa találta fel, aki 5 évig kísérletezett vele, fejlesztette és kutatta az ananászlevél ilyetén való felhasználását. Kitartó munkája meghozta gyümölcsét, hiszen 2013-ban megkezdődött az anyag gyártása, ami a maga nemében teljes mértékben úttörő, innovatív és fenntartható technológiával rendelkezik. Az anyaghoz az ananász felhasználása során korábban szemétként keletkezett ananászlevelet használják fel. Lényegében az ananászlevél rostokat szedik ki a levélből és zúzzák össze, illetve tömörítik össze varrható anyaggá. A gyártás során nem használnak olyan agresszív vegyszereket és festékeket, mint a bőr esetében, ezért környezetkímélőbb is.

A cég jelenleg a Fülöp-szigetekről szerzi be a szükséges mennyiségű ananászlevelet a helyi termelőktől, akik ezáltal plusz bevételhez jutnak, hiszen azért az anyagért fizetnek nekik. amit eddig feleslegesen keletkezett, eladhatatlan szemétként kezeltek. A cégnek fontos társadalmi kérdés, hogy a helyi (Fülöp-szigeteki) termelőit és dolgozóit támogassa fenntartható és reálisan elvégezhető munkamennyiséget adva nekik. Éppen emiatt jelenleg korlátozott az előállított anyagmennyiség, hiszen dolgozóikat nem akarják kizsákmányolni (ugyanis helyben történik a levelek száltisztítása).

A Piñatex folyóméter ára egyenlőre elég magas, ugyanis a matt színből 45€ 1 méter, a fényes metál színből pedig 53€ 1 méter és egyszerre minimum 10 méter anyag rendelendő, ha átment valaki a cég szűrőjén és engedik neki a vásárlást.

A vegánkompatibilisségét igazoló elismerést 2015-ben kapta meg.

Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon, Pinteresten és YouTube-on is!

 

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is! :)

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr1212628437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2017.07.03. 09:17:02

"Tudvalevő, hogy a bőripar elég kegyetlen, évente több milliárd élőlényt gyilkolnak meg a bőréért. Sokan úgy hiszik, hogy a bőr vágóhídi melléktermékként keletkezik, amit akkor már jobb inkább felhasználni, mint kidobni, azonban ez nem így. Erről itt írtam korábban."

Kérlek nézz utána a nagyipari ananász termelésnek....

Meryem 2017.11.10. 21:21:58

Nagyszerű poszt. Az ananászbőrre pedig én is vevő lennék pedig nem vagyok vegán.

cydor2 2018.01.28. 07:54:33

Sajnos a nagyipari banán, ananasz stb növények termesztése nem éppen emberbarát, a permetezö repülők akkor is szórják az idegmérget ( rovarölőt) amikor a munkasok éppen betakarítanak. Ilyenkor sokan hánynak, (és akár egy ket hétig nem tudnak visszamenni dolgozni) a csaladjuknak ilyenkor semmi bevetele nincs. Semmi vedoeszközt nem kapnak, nem mintha érne valamit, hiszen a hőségben szkafanderben dolgozni amugy is lehetetlen.
süti beállítások módosítása