Galgóczi Dóra: Halló, itt a Mennyország!
2017. június 22. írta: ZöldElla

Galgóczi Dóra: Halló, itt a Mennyország!

A regény, ami segít megérteni a veganná válás folyamatát

Van olyan könyv, amit odaadhatunk szeretteinknek és barátainknak ha szeretnénk, hogy megértsék miért lettünk vegánok és milyen úton jutottunk el idáig, viszont nem borzalmas történeteken keresztül mesél, hanem egy regény mellékszála?

galgoczi_dora_interju_zoldella_blog_vlog_4.jpg

A válasz a fenti kérdésre pedig az, hogy igen van, mégpedig egy magyar író, Galgóczi Dóra tollából. Most jelent meg Dóra 8. regénye, a Halló, itt a Mennyország!, amelynek egyik főszereplője pont azon az úton megy végig, melyet sok, ma már vegán életmódot élő ember is megjárt.

A veganizmus egyáltalán nem tolakodóan jelenik meg a könyvben, hanem az egyik főszál szereplőjének a tapasztalatain és gondolatain keresztül. Ezek azok a gondolatok, melyek sokak fejében megjelennek a vegyes táplálkozású mentalitástól kezdve egészen a már kiforrott vegán szemléletig. A szereplő belső monológjainak olvasása közben az ember akaratlanul is elgondolkodik az olvasottakon, majd pedig törés nélkül tudja folytatni a könyvet.

Mindezek mellett pedig ott a többi szereplő is, akik szintén megjárják a saját tapasztalásaikat, emlékeiket, félelmeiket és egyes szituációban kénytelenek kilépni a komfortzónájukból. A történet visz magával, dinamikusan halad és nagyon jól írja le a karakterek gondolatait, vívódásait, aminek köszönhetően az olvasó - én legalábbis - kíváncsivá lesz a karakterek további emlékeire, gondolataira és érzéseire.

A könyv olvasása közben a vegán szálat tekintve azt éreztem, hogy ez az a könyv, amit érdemes megvenni a veganizmust és a minket, a bejárt utunkat nem ismerő szeretteinknek, hiszen annyira jól írja le a húspult mögött álló, vegyes táplálkozású szereplő vegánná válásának útját azzal minden kétségével és felismerésével együtt. Nem erőszakos, nem harsány, nincs egyáltalán túlhangsúlyozva, hanem egyszerűen csak leírja azt a folyamatot, amin átmentünk és amit sokan éreztünk. 

Bátran ajánlom bárkinek ezt a regényt, aki szereti a kifinomult nyelvezetű, de szórakoztató, napjainkban játszódó regényeket.

Kaphatunk-e garancialevelet életünk útelágazásainál, ami biztosítja, hogy helyes irányba indultunk? Egyedül rajtunk múlik, merre kanyarog a sorsunk, vagy olykor úgy érezzük, nem mindent mi irányítunk?

Gyanútlanul üldögél Benjámin, a pláza alkalmazottja a háztartásigép-részlegen. Megszokott rutinnal fogadja a reklamáló vásárlók hívásait, bélyegzi a jótállásokat. Ennél már nem is lehetne szürkébb az élete, gondolja - egészen addig, míg egy különös idegen be nem kapcsolódik a vonalba. Aki a telefonáló vevők múltjának minden apró részletét ismeri, és tudja, a jövőjükben is kérdőjelek bukkannak fel. Benjámin helyett most ő küld garanciapecséteket, néhány rejtélyes szó kíséretében. Hogyan változik ezután az újszülöttként elhagyott Flóri viszonya édesanyjához, miként békélnek meg az öregedéssel az idősotthon lakói? Mi hoz fordulatot a hentespult mögött álló Zsoltnak, hogy a vegán életet válassza, és többé rá se nézzen a húsokra, miközben arra is ráébred, hogy korábbi szerelmét nem tudta lélekben elengedni? Eligazodik-e az autista élő Robi az egészségesek világában?
Benjámin sem marad válaszok nélkül. Megtalálja a lányt, aki mellett igazán önmaga lehet, félénk srác helyett nyíltszívű társ. Boldog is lehetne - ám közbeszól az elmúlás árnya. Ő vajon kap-e erőt a furcsa idegentől a telefonban, aki lehet Isten, vagy gondolhatja másnak? Szeretné tagadni, szeretné hinni, de a bizonyosság talán nem is odafönn van, hanem egészen közel.

Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma: 294
Borító: kemény tábla
Kiadás éve: 2017
Dóra Facebook oldala: www.facebook.com/galgoczi.dora

 

Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon, Pinteresten és YouTube-on is!

 

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is! :)

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr3912603411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása