Filmajánló: What the Health
2017. június 17. írta: ZöldElla

Filmajánló: What the Health

Hogyan függ össze a napi tejtermék- és húsfogyasztás a leggyakoribb civilizációs betegségekkel? Milyen kapcsolat van a Diatetikai Társaság, a Rák Társaság és a legnagyobb tej- és húsipari cégek között? Van-e ráhatásunk a rákra, cukorbetegségre, demenciára vagy a szív- és érrendszeri megbetegedésekre?

zoldella_vegan_blog_what_the_health_filmajanlo_2.jpg

A fenti kérdéseket boncolgatja a tegnap, azaz 2017. június 16-án Netflixen debütált What the Health című legújabb dokumentumfilm, melynek vezető producere Joaquin Phoenix, rendezői pedig Kip Andersen és Keegan Kuhn.

A film 92 perc hosszú, 2017-ben jelent meg és a film weboldalán pár dollárért amúgy már hónapokkal ezelőtt  megnézhető volt (én is ott néztem meg először). Angol vagy német nyelven hallgatható és 27 nyelven készült hozzá felirat, úgyhogy ha valaki épp nem ért angolul vagy németül, de franciául, lengyelül, norvégul, olaszul, dánul vagy románul tud, akkor felirattal minden gond nélkül érteni fogja a párbeszédeket, azonban magyar nyelvű felirat sajnos nem készült.

19113565_1412296485530676_4472955321840189748_n.jpg A film lényegében interjúkból lett összerakva, melyeknél a vidéki lakosoktól kezdve az orvosokon át különböző szakértőkig minden szektorból igyekeztek megszólaltatni alanyokat, hogy a filmmel rávilágíthassanak az egészségkárosító, profitorientált modern élelmiszeriparra.

A film Hippokratész híres idézetével indul, a "Táplálékod legyen a gyógyszered, és gyógyszered a táplálékod. A narrációt és az interjúkat ugyanaz a személy vezeti le, a film egyik rendezője, Kip Andersen. 

A filmben többek között megszólal Dr. Robert Patner az Amerikai Diatetikai Társaságtól, Dr. Alan Goldhamer a TrueNorth Egészségközpont alapítója, Dr. Joel Kahn kardiológus a Kahn Center for Cardiac Longevity-től, Dr. Michael Greger táplálkozástudományra specializálódott orvos, Dr. Milton Mills orvos, Dr. Michelle McMacken, Dr. Michael Klaper, Dr. Neal Barnard klinikai kutató, Dr. Garth Davis sebész, Dr. Caldwell Esselstyn szívspecialista és Susan Levin dietetikus. 

A filmből megtudhatjuk, hogy:

  • Világszerte 315 millió ember él diabétesszel.
  • Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) 10 különböző országból több, mint 800 tanulmányt nézett át és megállapította, hogy kapcsolat van a feldolgozott hús fogyasztása és a rák között
  • Az diabétesz, az ízületi gyulladás, a szívbetegség, a demencia, az elhízottság és a rák az oka az elhalálozások 70%-ának.
  • A cukorbetegséget nem az elfogyasztott cukor okozza, hanem a hús- és állati eredetű alapanyagokra épülő táplálkozás.
  • Az elfogyasztott szénhidrát és a diabétesz fordítottan arányos egymással, azaz minél több szénhidrátot (nem feldolgozottat, hanem a növényekben természetesen előfordulókat) fogyasztunk, annál kevésbé valószínű, hogy cukorbetegség alakul ki nálunk.
  • Napi egyszeri húsevés is 51%-kal növeli meg a diabétesz kockázatát.
  • Az Amerikai Diabétesz Társaság honlapján húsos recepteket ajánlanak a betegeknek, holott a húsfogyasztás rosszabbítja a betegséget.
  • Világszerte a szív- és érrendszeri megbetegedés a vezető halálok.
  • Szinte ugyanannyi koleszterin van a csirkehúsban, mint a marhahúsban, így egyáltalán nem jelent kíméletesebb alternatívát.
  • Napi egy tojás elfogyasztása olyan hatással van a szervezetre, mint 5 szál cigaretta elszívása.
  • Az emberiség nagy része laktóz intoleráns.
  • A tejben található IGF-1 növekedési hormon az elrákosodott sejtek burjánzását segíti elő.
  • A sajtban lévő kazein az elfogyasztás után kazomorfinná alakul át, amely a morfiumhoz hasonló hatást vált ki a szervezetben és erős függőséget okoz.
  • Az ember anyatejében 2.7 gramm/liter kazein van, míg a tehéntejben 26 gramm/liter, tehát egyáltalán nem tesz jót az emberi szervezetnek egy másik faj anyateje.
  • Az antibiotikumok 80%-át a gazdasági állatokkal etetik fel.
  • Csak Amerikában 20 000 ember halála köthető az antibiotikumokra rezisztens baktériumokhoz.
  • A proteint, vagyis a fehérjét csak a növények képesek előállítani, tehát a növényekből jut az állatokba is. Csak és kizárólag a növények képesek megkötni a nitrogént a levegőből, melynek megtörik a molekula részeit és elegyítik az aminosavakkal, így megkapva a proteint.
  • Az eddig vizsgált fajok közül az emberi faj anyateje a legalacsonyabb proteintartalmú.
  • A legnagyobb és legerősebb élőlények mind növényevők, mint az elefánt, orrszarvú, bivaly vagy a gorilla.
  • Az ember legközelebbi rokona a csimpánz, akinek a tápláléka 97%-ban növényi eredetű.
  • Fogazatunk, gyomrunk és bélrendszerünk szerint a gyümölcsevők közé sorolható az emberi faj.

Érdekesség, hogy az Amerikai Rák Társaság megtagadta az interjút, amikor megtudták, hogy a rák és a táplálkozás kapcsolatáról szeretnék kérdezni őket. (A társaságot több nagy hús-, tej- és gyógyszeripari cég szponzorálja, mint ahogy az Amerikai Rák Társaságot és Amerikai Diatetikai Társaságot is.)

Különösen jó ötlet volt a film rendezőitől, hogy a piac minden szereplőjét megszólaltatták, hiszen egyes érdekcsoportokhoz sorolható egyének reakciója 1-1 általánosnak tűnő kérdésre sok mindent elárul az adott ágazatról vagy szakterületről. Az alábbi 2 képen az egyes tanulmányokban éppen megköszönik a tej- és tojásiparhoz köthető piaci szereplő tanulmányhoz adott anyag támogatását. Innentől kezdve nem nehéz összerakni, hogy az anyagi támogató érdekeinek ellentmondó eredményeket nem közölnek le.

Arra a kérdésre, hogy a vörös és feldolgozott hús helyett jobb e fehér hús azzal a kérdéssel válaszoltak vissza az interjúzónak, hogy kötél vagy golyó általi halált akar-e? Tehát ugyanolyan káros mindkettő, főleg hogy az emberi faj anatómiai felépítése szerint leginkább a gyümölcsevőkhöz sorolható a fogazat, gyomor és bélrendszer mérete alapján.

A film felépítése és szerkezete eléggé hasonlít a Forks over Knives (itt megnézhető magyar nyelvű felirattal) című szintén a táplálkozás és az egészség kapcsolatát tárgyaló dokumentumfilmhez, hiszen a kommentátor itt is megjelenik, aktív szereplője a filmnek, különböző érdekkörökhöz tartozó szakemberek szólalnak meg, illetve megjelenik a valamilyen betegséggel küzdő személy is. Azonban a What the Health-ben különösen értékelendő, hogy tényleg igyekeztek minden oldalt megszólaltatni több-kevesebb sikerrel.

zoldella_vegan_blog_what_the_health_filmajanlo_tej_protein2.jpg

Emellett lényegesnek tartom kiemelni, hogy a vágóképekkel folyamatosan utalnak az állathasználatra, az állatokkal való kegyetlen bánásmódra. Bár a film témája az egészségre és a táplálkozásra van kihegyezve, azonban elég hangsúlyosan utalnak az etikai oldalra is. Érthető, hogy a készítők az egészségügyi szálat fogták meg és dolgozták ki, hiszen a legtöbb embert a hasa és az egészsége felől lehet csak megközelíteni, azonban elismerendő, hogy nem felejtették ki a tej-, tojás- és húsipar valódi áldozatait, az állatokat sem.

Én csak ajánlani tudom ezt a filmet, így akinek van Netflix előfizetése mindenképpen nézze meg, akár többször is, akinek pedig nincs, az a film weboldalán pár dollárért megnézheti (pár hónappal ezelőtt én is a weboldalon néztem meg először).

Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon, Pinteresten és YouTube-on is!

 

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is! :)

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr6812601209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása