Vegán pizza
2016. július 04. írta: ZöldElla

Vegán pizza

Az egyik legismertebb és legkedveltebb étel a világon az a pizza. Van mini, extra nagy, vastag tésztájú, szuper vékony, sós feltétű, édes feltétű, gluténmentes ésatöbbi ésatöbbi.

 

A legfinomabb pizzák szerintem a Mediterráneum területén kaphatóak, mindenhol máshol a felfújt, vastag tésztájúak vannak tapasztalatom szerint. Azonban nem mindig, vagy egyáltalán nincs lehetősége az embernek kiruccanni az adott földrészre egy jó pizza miatt, úgyhogy marad az otthon sütés.

piz9.jpg

Az interneten ezernyi recept van és bevallom, hogy mindig azt kerestem, amelyik a klasszikus vékony tésztát adja vissza, azt amivel a horvát és olasz pizzériákban lehet találkozni, nem pedig a gerenda vastagságú amerikai típusú változatokat. Sajnos ez utóbbi az elterjedtebb, úgyhogy éveket kellett várnom a receptre, amit pár hete egy olasz gasztrocsatornán megtaláltam végre.

Aki az igazi vékony tésztájú pizzát szereti, annak szinte kötelező elkészíteni. Egyszerű, kevés összetevő kell hozzá, aránylag gyorsan meg van és olcsó is. Tehát ha nincs lehetőségünk külföldi nyaralás közben pizzázni vagy nem szeretnénk 30 cm átmérőjű felfújt tésztáért többszörös árat fizetni, akkor irány a konyha!

Hozzávalók (2 pizzához):

370 g liszt

8 g só

180 ml víz

30 ml olíva olaj (kb. 3 ek)

Mérjük ki a hozzávalókat, öntsük össze, majd gyúrjuk addig, amíg össze nem áll a tészta. Ez kb. 3-4 perc gyúrás igényel. Ezután tekerjük be folpackkal és minimum 1 órára tegyük be a hűtőbe pihenni. Ha kivettük a hűtőből vágjuk ketté a gombócot és az egyik darabot lisztezett deszkán/szilikon nyújtólapon a kezünkkel kezdjük el kilapogatni, nyújtogatni, húzogatni addig, amíg kb. 30 cm-es korongot nem kapunk. Ezután tegyük a tésztát a sütőpapíros tepsire, majd kenjük meg a paradicsomszósszal és tegyük rá a feltétet.

Sütő teljesítményétől függően 220-250 Celsius fokon 8-10 percig süssük a pizzát.

A paradicsomszószhoz egy doboz sűrített paradicsomot tegyünk egy fazékba és ízlés szerinti zöldfűszerekkel ízesítsük, illetve addig főzzük, amíg bugyogni nem kezd. Ez kb. 15 perc alatt el is készül. Amíg hűl a szósz, illetve a tészta a hűtőben pihen elkezdhetjük a zöldségek előkészítését és darabolását.

piz7.jpg

Ha valakinek nincs otthon olíva olaja, akkor sima napraforgó étolajat is használhat a tésztába. Én is azzal készítettem el eddig a pizzákat. Illetve érdemes hosszabban pihentetni  a tésztát, mert akkor sokkal könnyebben nyújtható. Én egy éjszakára hagytam pihenni és sokkal könnyebben lehetett kinyújtani, mint amikor csak 1 órát pihent, úgyhogy érdemes előre gondoskodni a begyúrásáról, ami mindössze 5 percet vesz igénybe az alapanyagok kimérésével együtt, így akár reggel is összedobható, ha vacsorára szeretnénk enni.

Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon,  YouTube-on és Twitteren is!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

http://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr728855228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

zsírvezér 2016.07.05. 23:53:22

Szia
Tetszik a videó és az blog bejegyzés is. Jár a macis bélyegző, amiért azonban boszis nyomdát kell adnom:
A p.szósz fűszereinek ismertetését, és a feltéteket.
Mert a tésztához szépen leírtad az anyaghányadot, gondoltam hasonló igényességgel jársz el a pszósz összetevőinek illetve a feltét esetében is.
Igen láttam a fotót. Egyébként ez is macis bélyegző. Mármint ,hogy nem lopkodtad innen-onnan a fotókat, hanem azokat magad készítetted meglehetősen jó ízléssel.
Mivel a videóval úgy is van utómunka ott esetleg feltüntethetnéd az összetevőket és anyaghányadaikat. Igaz akkor elég megnézni a videót, nade hát ahogy a régi bölcselet mondja b...ni és szűznek maradni egyszerre nem lehet.
Mondjuk az ilyen videókat elég jól elkészítette anno a malackaraj.
Steal with pride :)

illetve annyi biztatót még mondanék , hogy Hajrá Szabó néni :)

Jossarian 2016.07.06. 09:24:53

Nagyon jo recept, koszi! Egy kis szalonnat, szalamit ra es mindjart eheto lesz sajttal megbolonditva. Amugy miert gondolja minden vegan, zold, meg mas korcs, hogy MINDENHEZ olivaolaj kell???? Sikositonak is azt hasznaltok?

Yobbágy Fery 2016.07.27. 15:38:42

@Jossarian: Speciel a pizzához és sok más olasz ételekhez nem is nagyon használnék mást én se. Pörkölthöz (függetlenül attól, hogy húsos vagy zöldséges) meg leginkább azt nem.

Amúgy meg mi a gyíkomért kell kihangsúlyozni, hogy vegán pizza? Értem én, hogy a legtöbben a songoku, a magyaros, meg a húsimádó pizza bűvkörében léteznek, de az étel jellegénél fogva bármit lehet rá rakni a tésztára (ami ugye önmagában mindenképpen vegán, elvégre semmilyen állati eredetű cucc nem kerül bele)...legközelebb lesz vegán lángos recept is (a.k.a. fokhagymás, opcionálisan egy kis növényi olajból gyártott vegán frissföllel, meg sajtnak csúfolt izével)?

Aranyu 2016.09.10. 15:48:01

Tetszik a recept, de én is hiányolom a szósz, és a többi hozzávalónak a részletes leírását, mert ha valaki olyan kezdő, hogy még egy rántást se tud elkészíteni,akkor az csak majd áll, és néz, hogy ok, a tészta sikerült a leírtak alapján, de és a többi?

karandash 2016.09.28. 15:33:13

@Jossarian: nyugi, ez nem pizza

Ami 250 fokon "sül" 8-10 percet és nincs benne élesztő, az nem pizza

Az eredeti nápolyi pizzában van élesztő, de vékonyra nyújtják és 400 fok felett sütik 90 másodpercig, így nem puffad fel vastagra és nem is szárad ki.

Nekem nincs bajom a vastag amerikai pizzákkal se, az is jó, csak más. Sznobok finnyáskodnak ilyeneken, hogy jaaaj, gerenda vastagságú meg kisf@szom. Egyébként mi az a gerenda vastagság? Nem inkább deszka vastagságú?

Mattia 2017.03.06. 20:14:00

Én mondjuk azt nem értem, hogy miért kell tajparasztnak lenni... Pl. miért szükséges föltétlenül szóvá tenni egy vegán életmód-blogban, hogy miért vegán a pizza. Tipikus magyar mentalitás. Nagyon szomorú ez.

Luyigi 2017.03.16. 12:07:29

@karandash: A nápolyi pont, hogy vastag szélű, és erre ügyelnek is. Vastag szél ide, vastag szél oda, ez nem összekeverendő az amerikaival, az előbbi ennek ellenére könnyed, és légies. Ha egyszer megkóstolod, csak ezt akarod utána enni.