4 érthetetlenül kedvelt vegán étel
2015. november 16. írta: ZöldElla

4 érthetetlenül kedvelt vegán étel

Ahogy nő a vegánok száma, úgy nő a kifejezetten őket megcélzó termékek kínálata is a piacon, azonban ezek olykor eléggé hajmeresztőek tudnak lenni számomra.

 

Az életmódváltásnál, amikor elhagyjuk a korábban megszokott nyersanyagokat és kilépünk korábbi komfortzónánánkból, akkor az emberek többségének pszichésen szüksége van arra, hogy hasonló állagú és ízű alapanyagokat használjon és egyen, mint korábban. Én vegetáriánus voltam a vegánságom előtt, de kifejezetten élveztem az új lehetőségeket és alapanyag párosításokat, így nekem nem volt szükségem ezekre a "kiváltó, helyettesítő termékekre". Éppen emiatt kissé idegenkedem az alább látható állati eredetű anyagokat utánzó vegán termékektől.

Tudom, hogy ez elég erősen támadható téma, illetve sokaknak szüksége van ezekre a könnyebb átállás érdekében, de szerintem teljesen feleslegesek. Mindemellett az előállításuk, csomagolásuk és szállításuk valószínűleg ugyanannyi energiát emészt fel, mint az állati eredetű termékeké.

Vegan tojáshelyettesítő porok

Mivel veganként nem eszünk tojást sem, ezért a megszokott tojásos ételek kiváltásánál könnyű alternatívát jelentenek a különböző tojáshelyettesítő porok, amelyeknél van "egész tojás", "tojásfehérje", "tojássárgája" és "rántottának" való is. Szerintem ezek feleslegesek, hiszen, szuper sütiket lehet sütni tojáshelyettesítő porok nélkül is, rengeteg vegán piskóta, torta és sütemény recept található az interneten az ezernyi vegán blogon. Az aquafaba (felvert csicseriborsólé vagy bablé) pedig tökélesen funkcionál tojáshab helyett, illetve palacsinta és omlett is simán készíthető ezen termékek nélkül.

GALÉRIA

Szója virsli

A holttest maradványokat tartalmazó virsli sokak számára a gyors és egyszerű étkezést jelenti, valószínűleg nincs másként ez a vegán közösségben sem. A vegán kompatibilis, csak növényi összetevőket tartalmazó virslik már egész szép választékban kaphatóak a magyar bioboltokban és vegán webáruházakban is. Nekem azonban ez a termék is a nem bírom, nem akarom megenni kategória, hiszen kísértetiesen hasonlít a húst, illetve jobban mondva a vágóhídi hulladékokat tartalmazó virslikre.

GALÉRIA

 

Vegan felvágott

A felvágottak szerintem ugyanazt a kategóriát képviselik, mint a vegán kompatibilis virslik. Ezekből is már rengeteg gyártó sokféle ízesítésű termékét lehet venni, azonban engem ezek is túlságosan emlékeztetnek az állati eredetű származékokat tartalmazó felvágottakra, így én ezeket is hanyagolom.

GALÉRIA

 

Vegán kolbász és szalámi

A kolbász és szalámi íze lényegében a hozzáadott fűszerezéstől függ, ennek köszönhetően ugyanazt az ízt képesek produkálni a gabonakolbász készítők, mint az állati cafatokat tartalmazó, állagjavítózott, tartósítószeres darabok. Talán emiatt nem is meglepő, hogy amikor először kóstolnak vegán kolbászt vagy szalámit az emberek akkor meglepődnek, hogy a számukra ismerős íz köszön vissza.

GALÉRIA

 Ez a lista természetesen csak számomra jelenti az érthetetlen kategóriát, ugyanis ezeket személy szerint nem szeretem, nincs gusztusom megkóstolni vagy feleslegesnek tartom. Mivel mindenki másként működik, ezért vannak, akik a fent tárgyalt termékeket szeretik és hasznosnak tartják. Például a párom is szívesen fogyasztja a gabonakolbászokat és felvágottakat.

Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon és YouTube-on is!

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr488079766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

empéel 2015.11.16. 20:04:17

Régen olvastam ilyen ostoba írást.

zoldella.blog.hu/2015/02/09/penztarcabarat_magtejkeszito_elarulom_a_nagy_titkot#c28293056

Ha minden, amit ebben a posztban írsz, igaz, vélek némi ellentmondást felfedezni a saját korábbi véleményed és e cikkben olvasottak között.

A növényi tejre, amit fogyasztasz, sőt készíted, minden állítás igaz, amit ebben a cikkben írsz.

Ergo, önmagadnak mondasz ellent.

Erős ateista 2015.11.16. 21:36:02

Ezek nem "kiváltó, helyettesítő termékek", hanem élelmiszer imitációk. A felvágott a legjobb példa: noha lehetséges állatok levágása nélkül is laborban húst előállítani, ehelyett terméket hamisítanak. Ha ráírod valamire, hogy felvágott/kolbász akkor a fogyasztó fejében az lesz hogy húsból készült. Ez innentől kezdve átverés.

ZöldElla 2015.11.16. 21:40:21

@empéel: A növényi tejeket nem vettem bele ebbe a listába ha nem tűnt fel. :) Gondolom azon is átsiklott a szemed, hogy 2x leírtam a posztban, hogy ezek számomra furák, én nem tudom megenni vagy használni ezeket, de természetes, hogy másoknak szüksége van ezekre. Nekem nem.
Ja és mielőtt felvetnéd, a növényi sajtokat sem vettem bele a listáMba mert azokat is szeretem néha.

ZöldElla 2015.11.16. 21:44:38

@Erős ateista: Ezeknek a nevezéktanát nem én találtam ki és vezettem be a köztudatba, úgyhogy ez felesleges érvelés itt. :) De akkor már felvetődik, hogy a kutyatejet miért kutyatejnek hívják hiszen az is csak egy növényi nedvről elnevezett növény, semmi köze az állati eredetű tejhez. :)
A laborban előállított húst ha jól tudom állatokból vett sejtekből tenyésztik valahogy. Ennyi erővel a klónozott élőlényeket se nevezzük annak, amilyen fajtájúak, hiszen laborban csinált mű valamik. :)

Erős ateista 2015.11.16. 22:37:08

@ZöldElla: Nem értem miért vetődne fel. A kutyák nem növények hanem állatok, nyilván nem növényi tej. Nem fogyaszt szerintem senki ilyet (én legalábbis nem ismerek), de az állati eredetű.

Az in vitro hús valóban állatokból nyert izomsejt mintából indul. Miért lenne élőlény a laborban tenyésztett szövet? A kutyák növények, de a laborban lévő osztódó sejtek élők? A növényi sejtekkel miben más a helyzet, vagy mi különbözteti meg őket?

A klónok élőlények, és az egypetéjű ikrek természetes klónok. Nincs benne semmi mesterséges.

ZöldElla 2015.11.17. 09:43:46

@Erős ateista: A kutyatej egy virág. :D Illetve tévesen a gyermekláncfüvet is kutyatejnek hívják. Egy növényhatározó sokat tud segíteni. ;)

Egynick 2015.11.24. 11:05:20

Gondolom az új fényképeződ is újrahasznosított papírból van, és nem vágtak ki érte erőket. Meg nincs benne műanyag, mivel az kőolajszármazékból van, és amiatt is pusztulnak az állatok. Vagy csak a megfelelő kényelemig megy az állatvédés, és van ami már belefér? :D De gondolom le fogsz tiltani, ahelyett, hogy válaszolnál.

Egynick 2015.11.24. 11:05:57

*fényképeződ doboza

ZöldElla 2015.11.24. 21:23:16

@Egynick: Van sapka vagy nincs sapka? Illetve hogy vagy a kákákkal? Amúgy ja, a kőolaj miatt elpusztultak állatok. Ja, bocs. Meghalt állatok lebomlása és átalakulása során keletkezett folyékony ásvány. Gratulálok, igazad lett ebben a pontban. Azonban feltételezem nem erre gondoltál a jóindulatú hozzászólásoddal. ;)
A kötekedő primitív seggfejeket tiltom mert csak feleslegesek itt. Ha nem így lenne mindenkit kitiltanék aki nem érti a veganizmust, azonban ha megnézed nem egy ellenkező véleményen lévő hozzászólás van a posztok alatt.
Nekem egy kattintás a kitiltás, de ha trollkodni akar valaki akkor annak 1-2 perces meló újra regisztrálni. A trollok hamarabb megunják a játékot, mint én. ;) Annyira csak nem hülye senki, hogy így pazarolja számára idegesítő oldalra az idejét és energiáját. Vagy mégis? ;)

Egynick 2015.11.24. 21:26:53

Én speciel az olajszennyezés miatt elpusztult állatokra gondoltam. Értük soha nem emeltél még szót.

tiller foch (törölt) 2015.12.15. 15:02:47

Az eredeti virsli nem is hasonlít a húsra, pont hogy a jó része szója Magyarországon. Tehát pont ezért utálják a mindenevők. Mert maga egy imitáció.
A vegán meg azért utálja a vega virsliutánzatot, mert egy olcsó, húst imitáló szójás rúdra emlékezteti. Kész vicc.

tetsab 2019.05.09. 17:21:49

szójavirsli
A szója főnevet és a virsli főnevet egybeírjuk az alábbi szabály alapján:
A két főnévből álló – jelöletlen birtokos jelzői vagy jelentéssűrítő – alárendelő összetételeket egybeírjuk. [AkH11-128c, AkH11-129, AkH12-110, AkH12-111, OH-119–120]

gabonakolbász-készítő(k)
Két szabályt alkalmazunk egymás után az alábbi sorrendben:
1. A gabonakolbász főnevet és a készítő(k) főnevet egybeírjuk az alábbi szabály alapján:
A jelöletlen tárgyas alárendelői összetételt mindig egybeírjuk. [AkH11-123, AkH12-109, AkH12-110, OH-204]
2. A gabonakolbászkészítő(k) főnevet az első és a második összetételi tag közé tett kötőjellel írjuk az alábbi szabály alapján:
A kettőnél több szóból alakult (úgynevezett többszörös) összetételeket kötőjellel tagoljuk a fő összetételi határon, ha a szótagszám meghaladja a hatot. [AkH11-138, AkH12-139, OH-128–131]

(Stb.)
süti beállítások módosítása