Vegánként ezt a 10 hibát kerüld a szépségápolásodban
2015. június 04. írta: ZöldElla

Vegánként ezt a 10 hibát kerüld a szépségápolásodban

Mindenki szereti kényeztetni a bőrét és igyekszik minél fiatalabb maradni, így mindent megtesz a cél érdekében és akár bármilyen élőlény testváladékát vagy testrészét magára keni. Ez azonban nem vegán.

 

Vegánként nem csak nem eszünk állati eredetű dolgokat (értsd húst, tejterméket, tojást és mézet) de nem is használunk más élőlény szervezetéből vagy testnedvéből készült termékeket sem. Kezdő vegánként lehet nincsen valaki tisztában azzal, hogy mely anyagokat is kell kerülni, ha 100% erőszakmentesek akarunk maradni.

c5c48ae34dc981bbb022e0c94338f026-d33i65z1.jpg

Segítségképpen ezért ebben a cikkben összefoglalom azt a 10 állati eredetű anyagot, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő a különböző krémekben, testápolókban és egyéb kenceficékben.

Méz

A méz a méhek által növényi nektárból vagy élő növényi nedvekből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidratálnak és lépekben érlelnek. (1) A méz elvétele nem etikus, több egyed elpusztulásával jár, emellett pedig a kolónia folyamatos stressz állapotában van az emberi beavatkozás miatt. A méziparról itt olvasható bővebben. A mézet tusfürdőkben, arckrémekben, testápolókban és samponokban is használják.

bi04.png

Kollagén

A kollagén, azaz a zselatin már évek óta a ráncok elleni csodafegyver, ami feltölti a ráncokat, feszesíti és széppé varázsolja a bőrt. De az, hogy a kollagén valójában zselatin, amely jelen van a bőrben, ínban, porcban, csontban és hogy lényegében fehérjéről van szó kevesen tudják. A kollagént a vágóhídon meggyilkolt sertések, szarvasmarhák, illetve a halak kötőszöveteinek vágóhídi hulladékából hidrolízis útján állítják elő (2) és főleg arckrémekben használják.

Lanolin

 A lanolin gyapjúzsír, ami a gyapjú mosása során kioldódik a mosóvízbe és ipari eljárással vonják ki. Mivel a gyapjúipar és a birkahús ipar nem választható el egymástól, illetve a sietős birkanyírás közben a birkák füle és farka csonkolódhat, illetve durván belevághatnak a bőrükbe, ezért erőszakkal állítják elő a lanolint is, tehát nem vegán. A birkanyírók megnyírt egyedenként kapják a pénzüket, nem pedig napidíjban vagy órabérben, ezért durván bánnak a birkákkal, szinte tárgyként dobálják őket. A megnyírt birkák többnyire csak profithozó szülőgépek (kisbárányokat vágóhídra eladják), gyapjútermelők, majd X idő  után vágóhídra küldve a holttestükből is pénz folyik be. Krémekben és kozmetikumokban is megtalálható, pl. szempilla spirál vagy szemhéjalapozó. 

lanolin.jpg

Tej/latte, joghurt

Az, hogy a tejet vagy tejszármazékot tartalmazó krémek, tusfürdők, hajpakolások miért nem vegánok remélhetőleg már senkinek nem kell magyarázni. A tejipar brutális és kegyetlen. Az üszőket is amint lehet rögtön mesterséges megtermékenyítésnek vetik alá, hogy minél hamarabb be lehessen őket fogni a tejtermelésbe és leadják a napi kb. 50-60 liter tejet, miközben normális esetben csak 15-20 litert termelne a tehén szervezete a borja szopna a tőgyéből és nem a fémkupakok cuppannának rá. A borjakat születés után rögtön vágóhídra viszik, vagy pár hónapos korukig vashiányos állapotban tartva (porhanyósabb a húsuk ha vashiányosak) borjúboxokban vegetáltatják őket .

Tojás

A tojást tartalmazó samponokkal, hajpakolásokkal és arcpakolásokkal az a baj, ami a tojásfogyasztással. Még pedig, hogy a tojásipar egynapos korukban élve darálja (KATT a videóért) le a kakascsibéket, illetve vállalhatatlan körülmények között tartja és szipojozza a tojótyúkokat, akik 2-3 éves korukra vesztenek a termelékenységükből, ami miatt "veszteségesek" az ember számára, így szenvedésekkel teli rövidke életüket a vágóhídon torok átvágással fejezik be. Leginkább samponban és hajpakolásban találkozhatunk tojással.

lydia-bright-for-cadburys-creme-egg_jpg_html.jpeg

Kaviár

A kaviár halpete. Ahhoz, hogy a kaviárhoz hozzájussanak az emberek a nőstény halat meg kell ölni és felvágni, hogy a petéit használni lehessen. Egyrészt a legkevésbé sem etikus, másrészt nagyon undorító. Ennyi erővel a saját menzeszük végtermékét is az arcukra kenhetnék a nők, ha mindenképpen petesejtet tartalmazó krémtől akarnak fiatalodni mert az milyen luxy.

caviar-300x189.jpg

Hialuronsav

A hialuronsav egy olyan anyag, amely az összes szövetben megtalálható (állati és növényi szövetekben is) és azok rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért felelős. Hialuronsavat olyan szövetekből lehet kinyerni, amelyeknek magas a hialurantartalma (pl. kakastaréj), de bakteriális erjesztéssel is előállítható, illetve van növényi eredetű hialuronsav is. A növényi eredetű azonban kevésbé elterjedt, vegán termékekben találkozhatunk vele. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható krémben azonban feltehetően állati eredetű a hialuronsav, hiszen a vágóhídi hulladék között ott van a csont, bőr, izom és porc is, amikből kivonják az említett anyagot.

Hialuronsavat olyan szövetekből lehet kinyerni, amelyeknek magas a hialurantartalma (pl. kakastaréj), de bakteriális erjesztéssel is előállítható.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/16292/hialuronsav-hialuronat-hialuronanv
Hialuronsavat olyan szövetekből lehet kinyerni, amelyeknek magas a hialurantartalma (pl. kakastaréj), de bakteriális erjesztéssel is előállítható.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/16292/hialuronsav-hialuronat-hialuronan
Hialuronsavat olyan szövetekből lehet kinyerni, amelyeknek magas a hialurantartalma (pl. kakastaréj), de bakteriális erjesztéssel is előállítható.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/16292/hialuronsav-hialuronat-hialuronan
Hialuronsavat olyan szövetekből lehet kinyerni, amelyeknek magas a hialurantartalma (pl. kakastaréj), de bakteriális erjesztéssel is előállítható.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/16292/hialuronsav-hialuronat-hialuronan

Selyemkivonat

A selyemkivonat is az az anyag, amely mostanában divat a női kencékben, hiszen luxus érzetet "ad" mert a selyem drága és presztízs értékű. Azonban a selyemhez is vér tapad, hiszen a selyemhernyókat elpusztítják azért, hogy a gubójuk fonalához hozzájussanak és fel tudják dolgozni. A selyemhernyókat 46-50 napos koruk körül forró levegővel elpusztítják, vagyis lefojtják, majd a gubókat forróvízbe dobják. Tehát a selyem és selyemkivonat miatt is élőlényeket ölnek meg.

Csiganyál

 A csiganyál szintén az utóbbi időben lett felkapott a krémekben. Azt gondolhatnánk, hogy ezzel az anyaggal semmi gond sincs, hiszen mozgás közben nyálat hagy maga után a csiga, azonban ezeket a csigákat is telepeken szaporítják, fogva tartják és rendszeres időközönként megcsapolják őket. Ez a folyamat pedig élőlények ki–, illetve felhasználása és korlátozása, így tehát nem vegán.

csiga.JPG

Kármin

A kármin/kármin vörös főleg rúzsokban, pirosítókban és a szemhéjfestékekben található meg, illetve piros ételszínezék is. Amit kevesen tudnak, hogy valójában ez az anyag is állati eredetű, ugyanis a bíborpajzstetű nőstényeit ölik meg, szárítják ki és porítják le ahhoz. hogy a kozmetikumokhoz keverjék őket.

lips.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr947447502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vélemény74 2015.06.04. 16:02:37

Az anyatejjel van problémád? Az is ugyanolyan tej mint más állaté és ezen nőttél fel te is. Nyáron biciklin ne nyisd ki a szád mert bele repülhet egy muslica és máris gyilkos lettél.

Terézágyú 2015.06.04. 16:23:48

"de nem is használunk más élőlény szervezetéből vagy testnedvéből készült termékeket"

más élőlény? a növények is élőlények, tudtommal...

tudjukkik 2015.06.04. 17:30:13

A növény gyilkolása nem erőszakmentes, legfeljebb "kisebb" erőszak.

ZöldElla 2015.06.04. 18:02:10

@Terézágyú: Ha tudnád értelmezni a szöveget, akkor megértetted volna, hogy az állatokra utalok vissza az élőlények szó alatt. :)

sélli_ 2015.06.04. 22:42:41

Egyel napfenyt. Az jo. Es senkinek sem art. Vagy igen..?

MostEztMiért 2015.06.05. 07:25:22

Ejnye, tölünk és tiltunk, ha nem tetszik valami?

Mad Mind 2015.06.05. 10:40:51

Akkor minek használtok bármit? használj vizet és hagyd zsírosan a bőröd. :D

DoYouReallyWantMe (törölt) 2015.06.05. 10:49:32

"nem is használunk más élőlény szervezetéből vagy testnedvéből készült termékeket sem."

Tehát arcra élvezés kizárva. Meg gondolom, le sem nyeled, hanem kiköpöd. Ejnye!

John Doe3 2015.06.05. 11:33:49

@ZöldElla: bocsánat, de az élőlény > állat. Sőt: a baktériumok is élőlények. Mert ha te kijelented, hogy számodra csak az állat = élőlény, akkor ugyanolyan joggal jelenthetem ki én is, hogy csak a függőtyúk = állat. (de.wikipedia.org/wiki/Hanghuhn) és bizony egyik érvelés sem kevésbé hibás, mint a másik.

MostEztMiért 2015.06.05. 12:44:35

@John Doe3: Engem azért tiltott ki és törölte a kommentemet, mert hasonlót mertem írni :D

MostEztMiért 2015.06.05. 13:05:56

Példának okáért amit írsz és linkelsz a méhészetről, annak jó része nem úgy van ahogy gondolod. Például fölösleges sírni a kiálynőpeték miatt, mivel az első megszülető királynő kivégzi a többi vetélytársát, hogy csak egyet említsek.

minekez 2015.06.16. 22:09:38

Ezek a szemét méhészek ráadásul pusztítják a cuki kis méhatkákat is. Igaz ha nem tennék, akkor szépen lassan belepusztulnának a méhcsaládok, de akkor is, ez nem etikus.

Mondjuk a vegánok által felfalt répák után is sóvárgó szemmel néznek a földben élő lárvák, majd kis idő után szomorúan konstatálják, hogy fő élelemforrásuktól megfosztva éhen kell halniuk, nem lehet belőlük se bagolylepke, se büszke cserebogár....

Uf 2015.07.05. 11:37:32

"A kaviár halpete, feltehetően már megtermékenyített petesejtek. Ahhoz, hogy a kaviárhoz hozzájussanak az emberek az anya halat meg kell ölni és felvágni, hogy a petéit használni lehessen."

Most akkor döntsük el, hogy vagy megtermékenyített és nincs a halban. Vagy fel kell vágni mert nem megtermékenyített. Ezek nem elevenen szülők!

"Egyrészt egy élőlény és növekvő utódai megölése nem etikus, másrészt nagyon undorító. Ennyi erővel a saját menzeszük végtermékét is kenhetnék a nők az arcukra, ha mindenképpen petesejtet tartalmazó krémtől akarnak fiatalodni ahelyett, hogy a táplálkozásukkal sejt szinten táplálnák a szervezetüket élő, nyers ételekkel, azaz növényekkel."

Ha benne van a halban, akkor hogyan növekszenek? Ezek nem elevenenszülők! És a menzeszed végterméke is egy növekvő utód? A biológia órák kimaradtak? Ahhoz hogy ezek szaporodjanak az ikrákat le kell raknia a nősténynek a vízfenekén és egy hím egyednek megtermékenyítenie ezzel párhuzamosan. A nőstény nem szaporodik egyedül.

elmerenges 2015.07.08. 09:54:31

@Uf: Hagyd csak, soha nem vallaná be, hogy ordas nagy hülyeségeket állít.
süti beállítások módosítása