24 órás Vegán Futás - eseményajánló
2015. március 30. írta: ZöldElla

24 órás Vegán Futás - eseményajánló

Sok tévhit él az emberekben a vegán életmóddal kapcsolatban. A közhiedelem úgy tartja, hogy szükségünk van állati eredetű fehérjére, másik nevén proteinre mert különben gyengék és betegek leszünk. Ez azonban nem így van és részben az említett tévhitre akar rácáfolni az első 24 órás Vegán Futás.

 

Az eseménnyel kapcsolatban az egyik szervezőt, Sulyok Csillagot kérdeztem.

Miért kerül megrendezésre a 24 órás Vegán Futás?

Dobos Gábor vegan barátom az ötletgazda, ő keresett meg tavaly télen, hogy rakjuk össze a rendezvényt. A 24 órás vegan futás célja a vegan életmód népszerűsítése, illetve az azzal kapcsolatos tévhitek – vitaminhiány, erőnléti problémák, stb - eloszlatása.

Van valamilyen célja, üzenete a rendezvénynek?

Az esemény célja, hogy inspiráljunk és motiváljunk mindenkit, hogy részese legyen a változásnak, ami egy élhetőbb és harmonikusabb világhoz vezet a többi Földlakó társunkkal együtt. A futáson résztvevő, kizárólag vegan futók szeretnénk megmutatni, hogy az állatok kizsákmányolása nélkül, kizárólag növényi étrenden is lehet egészségesen és fitten élni!

vegan_futas_2.jpgHonnan jött az ötlet, hogy megszervezzétek az eseményt?

Etikai veganként igyekszünk minden eszközzel népszerűsíteni a veganizmust. Gábor több maratont futott már veganként, múlt héten először 4 órán belül, ami fantasztikus teljesítmény! Nekem a 30k volt a maximum, azóta testépítéssel foglalkozom. Nemzetközi szinten mindkét sportban (és lassan egyre többen) kiemelkedő eredményeket érnek el veganok, de Magyarországon sajnos napjainkban is tényként kezelik, hogy kizárólag növényi étrenden még egészségesnek maradni is nehéz, sportolni pedig szinte lehetetlen.

Pontosan hol és mikor kerül megrendezésre az esemény, illetve mik a futásra jelentkezés feltételei?

A 24 órás vegan futás április 3. 16:00 – április 4. 16:00 között lesz a Városligetben. A rajt-cél, és egyben infópult a Paál László Sétány – Napozórét felőli oldala, az útvonal pedig: Olaf Palme sétány – Városligeti körút – Városligeti tó. Minden vegant szeretettel látunk!

Volt valami nehézség a szervezésnél vagy minden rendben ment?

Mivel a rendezvény nem bejelentés köteles, így viszonylag egyszerű volt a dolgunk: meghirdettük, és bíztunk benne, hogy nem maradunk ketten a 24 órára. Nagy örömmel láttuk, hogy napról napra egyre többen csatlakoztak, így már közel 50 futó jelezte előzetesen a részvételi szándékát, köztük Beda Szabolcs (vegan maratonfutó) és Kertész Róbert (vegan ironman) is.

csillag.jpgSulyok Csillag, vegán – 2013, 10 km

Tényleg 24 órán keresztül fut majd valaki a kijelölt pályán vagy csak reklámfogás a név?

Igyekeztük minél érthetőbben megfogalmazni a kiírást, miszerint 24 órán át, egyszerre legalább egy futót szeretnénk a pályán tartani – emiatt is van néhány „Jolly Joker”, akik nem jelöltek konkrét időpontot, de ha késik valakinek a váltótársa, akkor bevethető.

Csak vegánok vehetnek részt a futáson vagy érdeklődők is csatlakozhatnak?

Ezúttal csak vegan futókat várunk, mivel ahogy korábban is említettem, ezen táplálkozással kapcsolatban él a tévhit az emberekben. Mivel összesíteni fogjuk az eredményt, azaz hány futó, hány kilométert gyűjtött össze 24 óra alatt, így tud hiteles maradni a rendezvény. Természetesen érdeklődőket is várunk, akik a futókkal és a szintén vegan adminokkal tudnak beszélgetni, tőlük kérdezni. Emellett április 4-én, 14:00 órától rendhagyóan a Városligetben kerül megrendezésre az idei év első vegan piknikje, ahol az érdeklődők vegán ételeket, süteményeket tudnak megkóstolni.

vegan_futas_terkep.jpgÖsszesen hány fő fog futni?

Facebookon közel 50-en csatlakoztak, emailben viszont többen kértek információt olyan veganok, akik nincsenek a közösségi oldalon, így pontos számot csak az esemény után tudunk, és fogunk is közölni.

Átlagosan időt vállaltak a futók?

A legtöbben fél vagy 1 órát jeleztek, illetve néhányan többször fél órát. A rajt-cél pontban, ahol pályára lépnek adminisztrátor rögzíti majd a futó nevét és az kezdő időt. Az előre kimért – kb. 2 km-es – kör(ök) teljesítése után, amikor a távval végzett a futó regisztráljuk a teljesített körök számát, illetve a mért időt, amik alapján tudjuk majd kalkulálni az összes teljesített időt és kilométert.

Profi futók, sportolók futnak majd vagy vannak hobbi kocogók is?

Tudomásom szerint két versenyzőnk lesz: Beda Szabolcs maratonista, és Kertész Róbert ironman. Sajnos Tóth Viktor triatlonista elfoglaltsága miatt végül nem fut velünk. A többiek "hobbi kocogók".

Vegán futók és ultramaratonisták

Milyen korosztályok képviseltetik magukat a futáson?

Erre a kérdésre nem igazán tudok válaszolni, mivel személyesen nem ismerek minden jelentkezőt, és nem kértünk be adatokat. A futáson mindenki saját felelősségére vesz részt, mintha kimenne kocogni egyet a ligetbe pár baráttal.

Akartok a 24 órás Vegán Futásból hagyományt teremteni és bizonyos rendszerességgel megrendezni?

A szervezés során külföldi vegan csoportokban is osztottuk az információkat és kiderült, hogy az USA-ban is szerveznek, pont erre a napra hasonló futóprogramot, már-már beletrafáltunk egy alakuló nemzetközi vegan futónapba. Egyenlőre nagyon izgulunk, hogy minden rendben menjen a rendezvényen, de természetesen nagy boldogság lenne, ha ez évi vagy fél évi rendszerességgel ismétlődne!

Van valami, amit még meg szeretnél említeni?

Szeretném megköszönni támogatóinknak a segítséget, akik energizáló falatokat és frissítő italokat ajánlottak fel a futóknak: VegaFood, Kozmosz, Vegán Édes Élet Cukrászda, AbsoRice, Vegán Állatvédelem Egyesület, Állatmentő Szolgálat Alapítvány; illetve minden futónak és adminnak, akikkel az ötlet valósággá válik.

Találkozunk április 3-án, 16:00 órakor! Köszönjük szépen az interjút!

 

 A 24 órás futással kapcsolatban megkérdeztem a résztvevőket is, miért futnak és miért fontos számukra a részvétel.

Anett: Hogy miért futok? Mert a futás kikapcsol, erősít, energiával tölt fel, felpörget és boldoggá tesz! A futás végén úgy érzem, megtudnám váltani a világot! A 24 órás Vegán Futáson való részvétel számomra azért fontos, mert így közösen, együttes erővel hívjuk fel magunkra, Vegánokra és Társainkra - a velünk élő Állatokra a figyelmet! Vegánként - másoknak nem ártva - is lehet egészségesen élni, sportolni! Sőőt!

Anna: Azért futok, mert imádom. Azért veszek részt, mert jó buli lesz, jó lesz együtt lenni a többiekkel!:)

Dóra: Fontos számomra a szabadság, és a futás épp ezt adja meg. A gondok megszűnnek, eggyé olvadok a természettel. Veletek futva még jobban átélem, hogy mi, vegánok összetartozunk, egyre többen leszünk, és ez másokat is motiválhat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr357315520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2015.03.30. 16:37:47

"Ezúttal csak vegan futókat várunk"

És ha jönnek nem vegánok is? Indulhatnak?

Egyáltalán, hogyan lehet ezt ellenőrizni?

Uf 2015.03.30. 22:24:56

@¿Qué tapas hay?:
Valószínűleg vérmintából ellenőrzik. A vegánok vérén kevésbé szaporodnak a rákos sejtek a petricsészében - van egy tumorellenes hatása. Bár a vegetariánusoké is majdnem ilyen jó ebből a szempontból.

¿Qué tapas hay? 2015.03.31. 17:17:16

@Uf: Értem, köszönöm. Van erre egy elfogadott vizsgálati protokoll?

Uf 2015.03.31. 20:36:42

@¿Qué tapas hay?:
Nem és nem is ismert pontosan az oka. Mármint ez csak statisztika szintjén ismert. A biológiai magyarázatot kutatják még.
süti beállítások módosítása