Növényi tejet inni menőbb, mint a tehén anyatejét
2015. március 09. írta: ZöldElla

Növényi tejet inni menőbb, mint a tehén anyatejét

A hétvégén került megrendezésre a Növényi tejek versenye, ahova házi készítésű növényi tejekkel lehetett nevezni. A győztes tejeket a kóstolók rangsorolása alapján hirdették ki.

 

Mivel az állati eredetű tejtermékek jelentősek a mindennapi gasztrokultúránkban, éppen ezért ez az egyik első kifogás is, hogy na jó de hogy pótolod a tejet? Sokan nem is tudják, hogy léteznek növényi tejek, tejszínek, akik pedig már hallottak róla, azok sokallják a magtejek árát. Be kell ismerni, hogy tényleg elég magas, mondhatni horror áron kínálják a különböző márkák növényi tejeit, ráadásul elég alacsony százalékban tartalmazzák a készítmények a névadó növényt.

nt18.jpg

A szervezők éppen a fenti okok miatt  gondolták, hogy érdemes lehet egy kifejezetten növényi tejekre épülő kóstolót szervezni, ahova házi készítésű tejeket lehetett csak vinni, illetve voltak, akik valami sütött finomsággal járultak hozzá a kóstolóhoz.

Az otthoni növényi tejkészítés tapasztalatairól itt olvasható egy korábbi posztom. Az érdemes tudni, hogy hideg és meleg eljárással is tudunk otthon magunk is növényi tejet készíteni. A hideg eljáráshoz elég egy turmixgép, de van olyan is, aki botmixert használ – ez szerintem munkaigényesebb. A meleg eljárásnál pedig magtejkészítő gépet használunk. A növényi tej készítő gépem rendeléséről már írtam, ide kattintva elérhető a cikk, de aki nem szeretne külföldről rendelni, az itt, itt és itt is tud magyar viszonteladótól vásárolni.

Az otthon készített növényi tej sokkal költséghatékonyabb, mint a bolti, ráadásul ha jó áron veszi meg az ember a magtejkészítő gépet, akkor egész hamar (2-4 hónap) visszahozza az árát.

A rendezvény a Világcsücsök nevű helyen volt, ahol kényelmesen fel lehetett állítani az asztalokat, amik megteltek a különböző ízű növényi tejekkel, illetve több féle vegán finomsággal. Több különféle sütemény, kalács és gabonakolbász volt terítéken. A tejeket illetően volt kókusztej, mandulatej, rizstej, máktej, banántej, rizses szójatej, köleses rizstej, illetve különféle ízesítésű mandula, pisztácia, makadámia dió tej.

nt2.jpgnt14.jpg

A rendezvényen a legkissebbektől az idősebb korosztályig mindenki képviseltette magát. A vegán ételkóstolókon nincs korhatár, mindenkit szeretettel látnak. A rendezvények főleg a vegán ételekkel ismerkedőknek szólnak, így nem kell hardcore vegánnak lenni ahhoz, hogy részt vehessünk egy-egy kóstolón, pikniken vagy filmklubon. A további rendezvényekről a Vegán Piknik nevű Facebook csoportban lehet tájékoztatást kapni.

A díjazottak

nt24.jpgnt25.jpg

nt26.jpg

Az ezoterikuskönyvek.hu jóvoltából az első három helyezett – akiket a kóstolók szavaztak meg – könyvajándékot kapott, mégpedig Reudiger Dahlke: Békés táplálkozás és Jonathan Safran Foer: Állatok a tányéromon című könyvek egyikét. Mindkét könyvről egy korábbi könyvajánlós videómban már beszámoltam. A videó ide kattintva érhető el.

GALÉRIA

 A nyertes recepteket itt lehet megnézni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr887251403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2015.03.09. 15:11:31

Elnézést elsőként az enyhén (de ígérem nem bunkó) troll jellegű hozzászólásért deeee....

...a növényi "tej" nem tej. Csak egy híg, vizes keményítő-kolloid.

Az igazi tej úgynevezett emulzió, ahol a szintén folyékony állapotban levő tejzsír pici cseppecskéi lebegnek a körülötte levő vizes-kazeines-cukros oldatban.

A növényi "tejben" szilárd keményítőszemcsék lebegnek a vizes közegben.

Attól még, hogy mindkét cucc átlátszatlan fehér, ég és föld a kettő között a különbség. Ízre is.

Végezetül: kedves vegánok, ha vegánok vagytok, miért isztok/esztek tej/tojás/hús kinézetű utánzatokat? Csak nem hiányzik? Akkor meg egyetek igazit :)

Pflaume 2015.03.09. 15:34:35

@Void Bunkoid:
Szia!
Nekem székrekedésem és refluxom van egyszerre a tejtermékektől, ezért száműztem az étrendemből őket. Azóta ezek a problémák megszűntek. Viszont nagyon szeretem a tejben főtt kásákat, ezekhez használok növényi tejet, elsősorban a mandulás rizstej vált be. Nem ugyanaz, mintha keményítős vízzel készíteném.
Egyébiránt az olajos magvakból (szezám, mandula stb.) készült "tejekben" nem csak keményítőszemcsék vannak.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2015.03.09. 15:41:58

A cím kicsit félrement, bár lehet, hogy én tudom rosszul:
a tehén anyateje az ún. föccstej, ez az újszülött bocinak van "fenntartva" és forgalomban nem kapható. Ellés után kereskedelmi céllal jó ideig nem fejik a tehenet.

cucurbita pepo 2015.03.09. 15:54:56

Jaja, "nagypapi" mondja jól, az én goldolatom is ez volt elsőre, hogy a cím igencsak félrement. A dobozban nem a föcstej van! Kicsit utána kellett volna járni a témának.

krj 2015.03.09. 16:50:19

kis hézagpótló írás jóval több tudományos megalapozottsággal, mint ez a poszt. amúgy tejnek csak állati eredetűt terméket lehet hívni az EU-s élelmiszer-megjelölési előírások alapján, a többi max. ital.

magyarnarancs.hu/tudomany/tejerzekenyseg-tejpotlek-85686

mildi 2015.03.09. 16:57:42

"menőbb" :D
semmi baj azzal, ha vega vagy. de ne hidd már azt, hogy te emiatt kúlabb lennél.

igor87 2015.03.09. 17:13:44

Részemről, már csak a"tarajos" fogazatom is mindeevő vagyok, és abból is egy átlag magyarnál kicsit kevesebbet,és lényegesen kvesebb olajat, zsírt, disznó, marhahúst ,s ót és cukrot eszem, eszünk. Lehetőség szerint (de nem dogmatikusan) otthon készültet. A felesleges csipszeket, nassokat, kekszeket, bolti sütiket is kerüljük. Sajnos kevesebb zöldség, gyümölcs fogy, mint ildomos, de a mindenféle mag ott van csak úgy, ill. levesben, salátákban, kompótban, krémekben, krumplipürében.
Lennék esetleg vega, vagy majdnem az, ha ne lennék végtelenül bizalmatlan a bemutatókon látott kajákkal szemben. Nem igazán gustusos kinézetű valamit ajálgatnak, kivánni hagyó kivitelben, tálalásban. Bocsánat,én egy tök idegen élelmiszerét, magtejét süteményét higéniai okoból nem veszem a számba. KI ellenőrzi naponta ezek minőségét??? Ha veszek a sarki boltban egy bon-bont, vagy egy darab sajtot,és annak meszema felét,és ne adj isten rosszul leszek tőle,akkor az orvosnak, annak összetevői alapján van sejtése arról, mitől lettem rosszul, ill. ha romlott, vagy egyéb baja volt vizsgálható, a forglmazó megtalálható, és felelősségre vonható. Ha egy bemutatón eszem egy süteményt, KI tudja, mi, és milyen arányban, tisztaságban vannak benne.az alkotórészeket. Ha pl. abemutatón elfogyott az egész tepsi, akkor most most járjanak utána mi volt benne! Sok szempontból vérzenek ezek a bemutatók.

Yobbágy Fery 2015.03.09. 18:32:27

Igazából én azt nem értem, hogy a vegák, vegánok miért gondolják, hogy az ő életmódjuk jobb. Szerintem nem jobb, csak más.
Persze a hús krumplival kombónál tényleg jobb, de hogy a kiegyensúlyozott, mindenből mértékkel fogyasztó táplálkozásnál is jobb lenne, abban már nem értek egyet.
Amikor már-már vallásos fanatizmussal promótálja valaki a lombrágást, na attól már kiakadok, engem ne akarjon senki se megtéríteni. Persze értem én, hogy egyesek miért nem esznek idegrendszerrel rendelkező élőlényeket, de pl. a tojást, tejet sose értettem (már feltéve, hogy egészségügyileg nincs vele gondjuk). A tojás pl. semmilyen életet nem tartalmaz, ha kakas nem volt a tyúk közelében, a tej meg nem az a tej, amit a borjú eszik. Az meg a másik érthetetlen dolog, hogy ha valaki ezeket mind száműzi, akkor miért igyekszik az eredetire hasonlító ételekkel pótolni (mint a fenti növényi löttyök, növényi kolbász és társaik).

Galgóczi Dóra 2015.03.09. 19:47:45

@Void Bunkoid: Hívjuk inkább dió-italnak, rizs-italnak. Jobb is így, ne asszociáljuk a tejre. Szerintem azoknak hasznosak ezek az italok, akik még az átállás időszakában vannak és a gyerekkoruk óta hibásan beléjük nevelt szokás miatt innának tejet. Egyébként pedig, jó kiegészítői pl. a zabkásának vagy egy nyers vacsorának is.

ZöldElla 2015.03.09. 21:09:33

@nagypapi: Minden emlősnek akkor van teje, amikor az utódját szoptatja, tehát mindenféle állati eredetű tej anyatej, amit az állat szervezete az utódnak termel. Az, hogy az ember elveszi az anyától az utódot, majd az anya szervezete által termelt anyatejet elveszi attól még az anyatej anyatej marad.

Uf 2015.03.10. 01:50:13

@nagypapi:
"A cím kicsit félrement, bár lehet, hogy én tudom rosszul:
a tehén anyateje az ún. föccstej, ez az újszülött bocinak van "fenntartva" és forgalomban nem kapható. Ellés után kereskedelmi céllal jó ideig nem fejik a tehenet."

Ez így van kicsiben, amíg néhány állatot tart a gazda. A vegánok tipikus városi mítoszokban élnek az állati eredetű ételekkel kapcsolatban, de ez most nem fontos. A nagyüzemi állattartásnál belekeverik az ellés utáni tejet is és feldolgozzák. Ezért lehet magasabb hormontartalmat kimutatni a nagyüzemi tejben. Ez felnőtt ember esetén nem veszélyes, de vannak orvosok akik aggódnak a gyerekek miatt. Mondjuk a vegánoknak ez tökmindegy, mert nekik általános alátámasztás kell a tejfogyasztás ellen.

@ZöldElla:
"Minden emlősnek akkor van teje, amikor az utódját szoptatja, tehát mindenféle állati eredetű tej anyatej, amit az állat szervezete az utódnak termel."

Képzeld, vannak emberek akik eladják az anyatejüket a szülés után jóval (olyanoknak akiknek nem termelődik elégséges mennyiség). Ők is megsértik a csak az utódjának dolgot. Szülés után van teje, de időben nem limitált. Volt olyan eset, hogy hét éves gyereket szoptatott az anyja és nem szült utána.

Szerintem azon is kiakadsz, hogy nem minden emlős állat esetén szükséges szülés a tejtermelődéshez. Pl. a szűz nőstény patkány mellé odateszed az újszülött patkányt és lesz teje. Persze ez a szarvasmarhánál nincs így, de azért vicces az evolúció.

cucurbita pepo 2015.03.10. 11:06:24

@Zak: Csak annyi, hogy ez egy cikk, a neten, ami mindneknek szól, így csak a félreértések elkerülése végett tettem közkincsé, vagyis helyeseltem nagypapi hozzászólását...ennyi történt, nem kell ezt így túllihegni..

cucurbita pepo 2015.03.10. 11:33:00

@Yobbágy Fery: Zseniálisan megfogalmaztad a lényeget!!! Tök jó! Azért esznek-vesznek hasonló cuccokat, hogy az alapdolgokat, mint egy "tejeskávé", vagy egy "puding", vagy egy "rakott krumpli" el tudják készíteni. Mert errúl ugye nem akarnak lemondani..

Pierr Kardán 2015.03.10. 15:07:27

Máktej...

Amikor mákteát csináltam, akkor mindenki ki volt akadva, egy ilyen rendezvényen meg díjazzák a máktejet :-)))

Uf 2015.03.10. 20:07:37

@cucurbita pepo:
Én értem, hogy nem akarnak dolgokról lemondani. Viszont ez a helyettesítés pl. a Haggis kapcsán hülyeségnek tűnik. Egy alapvetően tüdőből, szívből és májból készült majd az állat gyomrába töltött ételt, hogyan lehetne vegetariánussá alakítani? A skótoknak nyílván ez a lemondás fáj, de azért van határa a helyettesítésnek.

"Since the 1960s various Scottish shops and manufacturers have made what they call vegetarian haggis, substituting various pulses, nuts and vegetables for the meat."
en.wikipedia.org/wiki/Haggis

€ŁmĘŘEnGé$ 2015.03.11. 14:41:40

@igor87: Teljes mértékben igazad van. Itt is egy példa az újhullámos csodaéletmódok veszélyességére:
hvg.hu/kkv/20150311_Paleo_es_biotermekek_uzemeben_folytatodi

Void Bunkoid 2015.03.11. 17:56:01

Amúgy észrevettétek, hogy - bármennyire is hülyén hangzik, ha számba veszitek ilyen ismerőseiteket - a vegánok között milyen brutális arányú az egyedülálló emberek száma a "húsevőkéhez" képest?

Néha ironizálok is, hogy a legtöbb vegánnak nem gusztusa, hanem pénze nincs egy jó sztékre :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.03.11. 18:37:00

Az a jó a vegákban, vegánokban, hogy nem agresszívek

ZöldElla 2015.03.12. 22:55:08

@€ŁmĘŘEnGé$: Milyen jó, a vegán életmód pont az ellenkezője a paleonak és nem feltétel a bio cucc se. Én se biot eszem. Szóval az ironikusnak szánt célzás picit félrement. :)

ZöldElla 2015.03.12. 22:57:15

@Pierr Kardán: Gondolom te a gubóból főzted a teát. A máktej a magokból készül. A mákos tésztától, a gubától vagy a beiglitől se állsz be, ahogy a máktejtől, nektek mák italtól se. Víz, mákmag és turmix kell oszt csókolom. Meg egy szűrő.

Lady.Vengeance 2015.03.27. 20:46:37

@Void Bunkoid: Meg a képeket elnézve főleg nők...:)

@ZöldElla: Érdemes lenne átgondolni, hogy akarsz-e hirdetést a blogodra, mert éppen fél órája megy egy igazán gusztusos sertéshús-reklám a posztok alatt, amin egy fiatalember étvágygerjesztően készül beleharapni egy szép darab sonkába, újhagymával, retekkel.

ZöldElla 2015.03.28. 00:18:22

@Lady.Vengeance: Erre már rákérdeztem a blog.hu-nál mert korábban tej reklám jött fel... Ezeket az index/blog.hu teszi ki a blogokra elméletileg random szerűen. Sajnos ezzel nem tudok mit csinálni, nem tudom letiltani az efféle reklámokat, amik szöges ellentétben állnak az elveimmel és a blog tartalmával. Ez az egy a blog.hu átka.

Neocon 2015.03.28. 10:24:20

Mar elnezest de elmesz te messzire kapalni, a francnak nem engeded a kommenteket a "Dobbenten allok a tukor elott..." bejegyzeshez?

ZöldElla 2015.03.28. 18:58:44

@Neocon: Mert semmi kedvem a trollokat moderálni, akik a téma miatt biztos megjelentek volna. Azért. Van jobb dolgom is. :)

Ericin (törölt) 2015.03.29. 06:02:03

@Galdora: a zab, gabona, hüvelyesek bizonyítottan rákkeltők. Állítólag...
Az ember emésztőrendszere nem ezekre van kifejlődve. Állítólag...
A szója, tofu, szójatej stb. például szörnyű hormonzavart okoz.

@enpera: igen, ezt én is megfigyeltem. A vegánokon kívül szerintem senki nem akarja a másikra kényszeríteni az étkezési szokásait. Még a vallásosak se, akik ilyen-olyan böjtöt tartanak, márpedig rájuk jellemző, hogy mindenkibe belekötnek.
Húsevők sose akarják megszabni a másiknak, hogy mit egyen, liberálisak.

Én viccesen azt szoktam mondani, hogy félig vegán vagyok félig meg mindenevő :)

@SimonGábor: a növényekről is bebizonyították, hogy éreznek, kommunikálnak
A növények megevése arra hivatkozva, hogy alacsonyabb rendű élőlények... Nos ez fajizmus.

Ericin (törölt) 2015.03.29. 06:14:32

@Void Bunkoid: kicsit sok a túlsúlyos is a képeken. Nem tudom ma mi a helyzet Magyarországon, de ha ez az átlag, akkor inkább a sportot kellene népszerűsíteni.
Az is sokat sejtet, hogy ezoterikus címszó alatt futnak a nyereménykönyvek.
@Lady.Vengeance: igen, sajnos nők hajlamosabbak be-ezoterikusodni
Főleg ha magányosak.
Én amikor egyedül voltam, akkor se mentem el ilyen irányba. Biztos rosszul vagyok bekötve. Mondták már...

Én a tudományos bizonyítékokon alapú táplálkozás híve vagyok.

SimonGábor 2015.03.29. 07:51:01

@Ericin: enperát már kimoderálta ez a növénygyilkos

ZöldElla 2015.03.29. 14:44:04

@Ericin: Akkor ajánlom T. Colin Campbell Kína-tanulmány című könyvét. Sajnos csak 700 másik tanulmányra hivatkozik a könyvében.

€ŁmĘŘEnGé$ 2015.03.30. 11:24:33

Már megint elmentél abba az irányba, ahol nem értessz semmihez, és csak a demagóg szarjaiddal jössz. Ilyen volt az amikor kijelentetted, hogy az ember növényevő, mert jobban hasonlít a testfelépítése a növényevőkéhez. Az még meg sem fordult a fejedben, hogy esetlen a mindenevőkkel kellene összevetni. De mondok jobbat is. Fogadjunk, hogy vannak fa bútoraid, eszközeid. Tudod hány kisállat pusztul el a fakitermelésekben? Nem gondolod, hogy ezek ellen is tenni kellene? Száműzz minden fa alapú dolgot az életedből! Vagy csak akkor űzöd a vegánságot, ha az nem jár kényelmetlenséggel, hovatovább megmondóemberként is ténykedhetsz?

Lady.Vengeance 2015.03.30. 12:34:12

@ZöldElla: A jelenlegi világban minden bebizonyítására (és annak ellenkezőjére is) találsz több ezer tanulmányt. Más kérdés, hogy hol és kitől és mit, de ugye a forráskritika nem könnyű és sokaknak nem egyértelmű.

Szerinted mennyi termőföldre (és milyen új technológiákra) volna szükség, hogy minden ember teljesen átállhasson teljesen növényi étrendre? Vajon hogyan lehetne biztosítani - akárcsak a mérsékelt égövben (4 évszak) élők - változatos és megfelelő ellátását? Mert pl. ami itt megterem nyáron és eláll télen, az minden, de nem változatos étrend. Mekkora ökológiai kárt jelenthet az, ha az optimálisabb fekvésű területeken még több földet vonnak be művelésbe, hogy kiszolgálják a növekvő igényeket. Illetve mekkora ökológiai lábnyommal jár a zöldség szállítása, frissentartása, feldolgozása, tárolása... (Ráadásul a hithű vegánok egy része lelkes környezetvédő, szóval igazán nem értem, hogy miért nem gondolkodnak el arról, hogy milyen úton kerül kis hazánkba télen pl a padlizsán, a cukkini, a paradicsom, meg a tofu...)

Ahogy mások is írták már, a vegánok meglehetősen visszataszító szokása, hogy gyakran (nem mindenki persze) gusztustalan megjegyzésekkel illetik a húsevést (a "gyilkos" címkét is előszeretettel használják). És ez nem fair. A húsevők maximum megeresztenek két-három poént (esetleg értetlenkednek egy sort) a vegánok rovására, de nem többnyire nem vonulnak odébb "Pfúj, de ocsmány" stb felkiáltással, jobb esetben csak szemrehányó nézéssel.

Azt meg nem nagyon érdemes feszegetni, hogy az emberi szervezet milyen táplálkozású eredetileg, már csak azért is, mert több ezer év bizonyított (igen, az ősemberek is ettek húst), és az evolúció pont arra van, hogy alkalmazkodhassunk a megváltozott körülményekhez.

Engem amúgy nem különösebben érdekel mások étkezési szokása, de tisztességtelennek találom a "gyilkos" címkét úgy, hogy szerintem te is nagyon jól tudod, hogy a Föld népességét - a jelen állapotok szerint - nem lehet minőségileg és mennyiségileg jóllakatni kizárólag növényi eredetű táplálékkal.
süti beállítások módosítása