Vaníliakrémes meggylekváros vegán torta
2015. március 02. írta: ZöldElla

Vaníliakrémes meggylekváros vegán torta

Amióta a cukrászdák mellett a multikban is lehet kapni kész tortákat és süteményeket, azóta egyre kevesebb családban szokás otthon megsütni a születésnapi tortát. Még vegetáriánus koromban volt egy időszak, amikor mi is inkább megvettük, mint elkészítettük az ünnepi édességet, de ahogy utána olvastam a dolgoknak és nem voltam hajlandó megenni a kész süteményeket, a családom kénytelen volt hozzám igazodni és újra elővenni a habverőt és tortaformát. Amióta pedig vegán vagyok, ez hatványozottan igaz, hiszen a vegán cukrászda ritka, mint a fehér holló, konkrétan egy helyet ismerek, de az ottani ízvilág nem igazán kompatibilis az én ízlelőbimbóim igényeivel – viszont sok más embernek bejön, így kipróbálni mindenképp megéri.

tort3_1.jpg

Ezért hát rám várt a feladat, hogy megsüssem a párom a születésnapi tortáját, amit szerettem volna ha nem a ronda de finom kategóriába esik. Szeretek sütni, mert akkor mindent lehet kotyvasztani, keverni és úgy érzem, mintha egy boszorkány konyhában lennék. :) A vegán sütiknél pedig még jobban élvezem, hogy a receptek egyfajta szabadságot is adnak, mert szerintem kevésbé lehet elrontani, mint egy tojásos, tejes vagy tejszínes süteményt.

A piskóta receptet az egyik kedvenc gasztro blogomról vettem, ide kattintva elérhető az eredeti poszt.

Piskóta:

  • 0,5 l növényi tej
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 2 tk vanília kivonat vagy vaníliás cukor
  • 50 dkg liszt
  • 2 csomag sütőpor
  • 2 kk szódabikarbóna
  • 12 ek olaj

Krém:

  • 1/2 liter növényi tej
  • 1,5 zacskó főzhető vegán kompatibilis vanília puding
  • cukor
  • 10-15 dkg kókusz zsír
  • 3-5 ek porcukor

tort7.jpgLekvár:

  • vegán házi meggylekvár – azaz zselatin nélküli
  • stabark

Díszítéshez:

  • marcipán tömb (kb. 1,5 marcipán tömb - én a Lidl-ben vettem, a súlyára nem emlékszem)
  • vegán kompatibilis csoki
  • eper
  • kb. 10 dkg kókuszzsír
  • 4-5 ek porcukor

tort5_1.jpg

 A piskótánál összekeverjük a növényi tejet, a cukrot, a vanília kivonatot, a citromlevet és az olajat. Egy másik tálban pedig a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd a kettőt összeöntjük és jól elkeverjük. Én sütőpapírt tettem a tortaforma aljára, de kókuszzsírral is kikenhetjük a formánkat. 200 fokon előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

A vaníliakrémnél első lépésként készítsük el a pudingot, azaz forraljuk fel a növényi tejet, majd adjuk hozzá a kevés hideg növényi tejben elkavart puding port. Ha besűrűsödött a puding hagyjuk teljesen kihűlni. Készítsük el a kókuszos krémet. Érdemes dupla adagot kikeverni, mert a cukros kókuszzsírt használjuk majd a torta díszítésénél is. Szobahőmérsékletű, enyhén olvadt kókuszzsírt daraboljunk fel, hogy könnyeben vigye majd a robotgép és adjuk hozzá a porcukrot. Kb. 4-5 percig keverjük robotgéppel, amíg homogén, édes fehér krémet nem kapunk.

Ha kihűlt a puding, akkor a cukros kókuszkrém felét – ha 25 dkg kókusz zsírt kevertünk ki – adjuk hozzá a pudinghoz és robotgéppel addig keverjük, amíg homogén krémet nem kapunk.

Gőz fölött olvasszuk fel a vegán kompatibilis csokoládét, majd a negyedre vágott eprek 2/3-ad részét vonjuk be csokoládéval. Ha hűtőbe tesszük, akkor gyorsítjuk a csoki dermedését.

tort6.jpg

A meggylekvárt tegyük aprítógépbe, adjunk hozzá 1,5-2 kávéskanálnyi stabarkot – zselésítő anyag – és pépesítsük a lekvárt ha darabos volt. Ezután érdemes egy szűrőn átnyomkodni, mert akárhogy is igyekszik az ember, mindig akad magot tartalmazó meggydarab és az aprítás miatt szilánkosra tört meggymag okozhat kellemetlenségeket. Nekem nagyon szépen összezselésedett, egyáltalán nem volt folyós. Szépen lehetett vele dolgozni. Édesanyám házi lekvárját használtam.

Galéria – KLIKK – Vaníliakrémes meggy lekváros vegán torta

Ezután már nincs más dolgunk, mint 3 egyenlő részre vágni a piskótát, az alsó részt megkenni a vaníliakrémmel – érdemes egy kis habzsáknyi mennyiséget előre kivenni –, a második részt a lekvárral megkenni. Ha meg van mindhárom piskóta szint, akkor a félre tett cukros kókuszkrémmel kenjük meg a torta oldalát és tetejét, hogy a kinyújtott marcipán majd ráragadjon. Porcukrozott nyújtódeszkán/szilikonon (ki mit használ) a beporcukrozott nyújtófával kerekre nyújtjuk a marcipánunkat és szépen ráhelyezzük a tortánkra – a porcukor segít, hogy ne ragadjon a marcipán és könnyebben nyútjthassuk.

A habzsákba félretett vaníliakrémmel díszítjük a tortát, majd a megdermedt csokis epreket is ráhelyezzük a tortára. Hűtőbe rakva pár órát érdemes állni hagyni, hogy összeálljon a tortánk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr957232323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VegaLife 2015.03.02. 20:19:41

Ügyes kis finomság! :)
süti beállítások módosítása