Mi is az a Veganuary?
2015. január 05. írta: ZöldElla

Mi is az a Veganuary?

Ismét eltelt egy év és 5 napja elindult egy újabb. Év elején még mindenkiben él a szilveszter éjjel tett fogadalom és ha valaki az életmódváltásra szánta el magát, akkor mindig könnyebb csapatban teljesíteni a magunknak tett ígéretet. Ehhez az újévi fogadalomtételhez kapcsolódik a Veganuary is, azaz a vegán január.

popeye_go_vegan_by_jimotaku-d396dmd.jpg

Ez az esemény azoknak segít, akik érdeklődnek a tisztán növényi táplálkozás iránt, kíváncsiak a bolygó és élővilág szempontjából is fenntartható étkezésre, vagy akik eljutottak arra a felismerésre, hogy nincs jogunk más élőlények élete felett uralkodni, azokat megnyomorítani, kihasználni és szemrebbenés nélkül megölni.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy a veganizmus egy életmód és nem diéta. A vegán ember a mindennapjaiban is és nem csak az étkezésében figyel oda, hogy erőszakmentesen étkezzen, hanem erőszakmentesen is igyekszik élni, így nem hord állati eredetű ruházatot (bőr, szőrme, gyapjú, selyem, angóra, alpakka, stb.) és nem használ olyan kozmetikai, gyógyászati, háztartási és élelmezési szereket, amelyeket állatokon teszteltek le vagy állati eredetű összetevőt tartalmaznak, illetve nem látogatunk olyan intézményt, ahol más fajok egyedeit tartják szabad akaratukól megfosztott rabságban. A veganizmus definíciója a The Vegan Society oldalán is elolvasható.

30dayfnv.jpgA vegán étrend jótékony hatása az emberi szervezetre ismert, sokan vannak, akik egészségügyi okból döntenek a növényi táplálkozás mellett és remélhetőleg ezzel párhuzamosan felismerik, hogy életmódjuk más területein is érdemes változtatni, hiszen vegán életmódunkkal jelentősen tudjuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, illetve általunk csökken a szenvedés is a bolygón, hiszen kiesünk az állati fehérjékre épülő élelmiszeriparok (hús, tej, tojás) profitját növelő csoportból. A csökkent kereslet pedig a termelés, esetünkben a tenyésztés, erőszakos megtermékenyítés, vegetáltatás és kíméletlen kivégzés számának csökkentését generálja a cégek részéről.

bundaskenyer.jpg

Bundás kenyér

 A Veganuary alatt inspirálódhatunk a honlapon, a hivatalos Facebook oldalon, a Twitteren vagy az Instagramon.

Magyar berkekben most csak a sokaknak hardcore nyers vegán kihívás indul, pont a mai nap, de érdemes figyelni a Vega Ninja és a 30 napos vegán kihívás oldalakat is, mert mindkettőnél a közeljövőben várható az újabb 1 hónapos kihívás és napi útmutató.

pt1.jpg

Csokis-mákos-meggy lekváros palacsintatorta

Akinek magyar nyelvű vegán blogokat keresne fel, azoknak itt van egy rövidke lista:

Nyers vegán:

  • http://gittarawfood.blogspot.hu/
  • http://mevike.blogspot.hu/
  • http://www.fittnok.hu/
  • http://811rv.wordpress.com

cp6.jpg

Nyers vegán cake pops-okbbtort13.jpg

Nyers vegán áfonya torta

Vegán:

  • http://www.vegagyerek.hu/
  • http://magdireceptek.blogspot.hu/
  • http://napiharapnivalo.blogspot.hu/
  • http://termeszetvarazsa.blogspot.hu/
  • http://gretakonyhaja.postr.hu/
  • http://www.zizikalandjai.com/
  • http://fittanyuka.blogspot.hu/

 toltszej2.jpg

Töltött szejtánvadas5.jpg

Vadas búzahússal/szejtánnallev2.jpg

Sütőtök leveslas3.jpg

Lasagne

Aki pedig angol nyelvű oldalakra kalandozna el:

  • Vegan receptgyűjtő oldal: http://www.findingvegan.com/
  • http://www.veganricha.com/
  • http://blog.fatfreevegan.com/
  • http://deliciouslyella.com/
  • http://www.100-vegetal.com/ - francia
  • http://theplantbaseddiet.com
  • http://www.veggieful.com/
  • http://ohsheglows.com/

Ha további segítségre van valakinek szüksége, akkor kattintson ide és olvasson bele – angolul – a vegán vezetőbe. Ide kattintva pedig – szintén angolul – 30 ebédötlet böngészhető, illetve természetesen a blogon lévő recepteket is bátran ki lehet próbálni. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr207039309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kecskeméti Károly 2015.01.05. 06:59:54

Remek összefoglaló, nagy segítség azoknak, akik jobb lelkiismerettel és egészségesebben akarnak élni.

Még többen leszünk etikai vegánok, ha nálunk is sikerül sokaknak megmutatni, miért változtat életmódján az igényes ember.

2015.01.06. 11:03:08

az állati fehérje fogyasztása biológiailag teljesen ok, a homo sapiens mindig is evett húst. Az egészséged nem ezen fog múlni. Sportolni kell. Én nagyon sokszor húsmentesen étkezem, nem kell mindennap húst zabálni, az arányok fontosak. És nem kell a rossz minőséget megvásárolni, hanem kistermelőktől a házi dolgokat (mangalica, stb. ) A fenntarthatóság meg nem ezen múlik, teljesen mindegy mit propagáltok, a jövőt India és Kína dönti el nem a mi kisebbségünk.
De persze én nem vagyok "igényes" ember, csak gondolkodok...
süti beállítások módosítása