Sokkos sünit találtam – beszámoló
2014. szeptember 23. írta: ZöldElla

Sokkos sünit találtam – beszámoló

Ismét évszakot váltottunk és már javában tart az ezer árnyalatban pompázó ősz. Ahogy a nyár állatának számít a fecske és a gólya, úgy jelképezi az őszt sün. Az utódok felnevelése után ekkor kezdenek aktívabban élelmet keresni és halmozni a téli hibernációjukhoz. Sajnos ébrenlétük egész ideje alatt többszörös veszélynek vannak kitéve, mint a kutyatámadások, elütések, kerítésbe fennakadások és akár fulladások.

sun2.jpg

Pár nappal ezelőtt, kutyasétáltatás közben délután találtam egy sokkos állapotban lévő sünit. Nyílt terepen volt, nem volt teljesen összegömbölyödve, véres volt a tüskéje. Mivel ott a helyszínen nem tudtam felmérni, hogy a süni vérzik e vagy az őt megtámadó kutya vére látszik-e a tüskéken, ezért egy pillanatig se haboztam azon, hogy hazavigyem magammal. A szüleimtől nem messze lakom, így őket hívtam fel, hogy hozzanak ki nekem egy dobozt, amiben haza tudom vinni a sünit.

Így ez a poszt róla és a többi süniről szól. Az alább lévő videóban részletesebben elmondom, hogy mi történt és kiktől próbáltam segítséget kérni. A süni sajnos meghalt. Az őt megtámadó kutya gazdájától tudom, hogy eleve nyílt terepen volt, nem bokorból hozta elő őt a kutya. Ez már eleve bajt jelent, így az állapota és a kutyatámadás okozta sokk valószínűleg már túl sok volt a szervezete számára.

sun1.jpg

Ebben a pózban találtam rá.

Csak 2 napot volt velünk, de megsirattam. Fájt az elvesztése. Fájt, hogy nem tudtam neki egy biztonságos  helyet találni. Vadállatról van szó, így hasonló esetben senkinek se forduljon meg a fejében, hogy "megtartja" a sünt. Amíg ápolásra szorul, addig ideiglenesen gondoskodhatunk róla, de ha teljesen rendbe jött, és még van ideje a hibernáció előtt elegendő táplálékot találni, akkor engedjük el. Ha már nincs elég idő arra, hogy a téli álom előtt még bőven találjon táplálékot, és zsírt halmozzon fel, akkor rendezkedjünk be a süni átteleltetésébe, de mindenképpen kérjünk hozzáértő embertől tanácsot! 

Én három helyet illetően kaptam javaslatokat, hogy hová fordulhatnék a sünivel. Többen ajánlották a Sünbarát oldalt, de nekem nem tudtak segíteni. Válaszukban elég kurtán közölték, hogy jelenleg nincs helyük. Ezzel le is pattintottak, és a Noé Állatotthont vagy az Állatkertet ajánlották.

Következőnek a Noé Állatotthon Alapítványt kerestem meg az "egyéb állatokat leadni akaró" telefonszámon, mivel láttam, hogy az állandó lakóik között vannak sünik. Reménykedtem, hogy tudnak segíteni, de szintén 10 másodpercen belül pattintottak és mondták, hogy az állatkertet keressem meg.

Így végül felhívtam a budapesti állatkert központi telefonszámát és kértem, hogy kapcsolják az Élet és Halál házát, ugyanis ott fogadják és ápolják a sérült süniket. Azonban szigorúan csak délután 5 óráig lehet bevinni a talált sérült állatot, holott a honlapjukon azt írják, hogy 0-24 órában fogadják a sérült madarakat, denevéreket, mókusokat és sünöket. Eddig se szerettem az állatkertet, de ezután is messze elkerülöm inkább, mert egy börtön... Ezért is akartam valami más és jobb helyet találni a süninek, illetve ezért is maradt a legutolsó helyen, az utolsó utáni lehetőségnek az állatkert.

UPDATE: Úgy tűnik, hogy az állatkertben az Élet és Halál háza és a 0-24 órás sérült állat fogadása két külön dolog. Az Élet és Halál házába délután 17 óráig lehet állatot vinni, de a gazdasági bejáratnál (Varannó utca) tényleg bármikor leadható a sérült állat.

sun3.jpg

Fontos tudni, hogy a sünök ragadozók. Ellentétben a mesék cukimuki almát cipelő sünjeivel a valódi sünik bogarakat, gilisztákat, csigákat esznek de akár fészekből kiesett kisebb madárfiókákat is elfogyasztanak. Ha találunk egy sérült sünit, vagy a kertünkbe kezd járni élelemért, akkor macska száraz tápot adhatunk neki. A konzervtől nagyon gyorsan fogkövesek lesznek és tönkre megy a fogazatuk, így az hosszútávon nem ajánlott.

Fontos, hogy tegyünk ki a süniknek egy alacsony kerámia virágalátétben vizet is, ugyanis nagyon gyorsan kiszáradnak. Tejet TILOS nekik adni mert laktóz-érzékenyek!!!

sun5.jpg

Nem tudom mennyire látszik, de a bal füle csonka, korábbi sérülésből származó gyógyult heggel. A szemét szinte sose nyitotta ki.

Ha a kertünkben sünit látunk, akkor akár egy fészket is építhetünk a számára, amiben végig tud telelni és aludni. Fontos, hogy ha a kutyánk levadászná a kis tüskéseket, akkor próbáljuk meg jól lezárni a kerítéseinket mindenhol, hogy a sünik ne tévedjenek be hozzánk ne történjenek balesetek. Emellett a kutyá(i)nkat TANULJUK meg LETILTANI a sünik megfogásáról. Tudom, hogy nehéz egy vadászhajlammal megáldott kutya ösztönének parancsolni de ha jó gazdák vagyunk akkor ezt meg tudjuk tanulni (kutyasuliban). Emellett ha halljuk, hogy az éjszaka közepén valamit nagyon ugatnak a kutyák akkor menjünk és bizonyosodjunk meg róla, hogy nem-e egy sünt cserkésztek be. Anno az én nagypapám is felkelt az éjszaka közepén és elvette a süniket a kutyáktól (kaukázusi, kuvasz és német juhász keverék kutyák voltak), majd reggelig biztonságos, a kutyáktól jól elzárt helyre rakta, majd másnap elengedte.

sun6.jpg

Nem tudom mennyire normális póz ez a sünöknél de így aludt.

Gondolom sokakban felmerült, hogy miért nem rohantam vele egyből az orvoshoz. Azért, mert a megtalálása másnapjának délutánjára/kora estére lett ilyen rosszul. Következő nap pedig mentünk volna vele orvosoz, de mire haza értem érte ő már elment...

Figyeljünk oda a környezetünkben élő többi kiszolgáltatott élőlényre, hiszen mi, emberek vesszük el tőlük az életteret, ők pedig legjobb tudásuk szerint igyekeznek alkalmazkodni az emberek által teremtett világhoz, amiben egyedül csak ő érzi jól magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr96710105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.09.23. 15:42:15

Pár éve én is találtam egy sünit. Neki nem volt ugyan semmi baja, viszont elég késő ősz volt már ahhoz, hogy fel tudta volna hízlalni magát. Szerencdsére akadt egy nagyon kedves lány, aki befogadta, és egész télen át ellátta.

Az állatotthonokkal nekem is nagyon rossz tapasztalataim vannak, általában csak lerázzák az embert azzal, hogy nincs helyük. Persze a támogatásokért kuncsorognak, de számos rossz tapasztalat után nem adok nekik egy vasat sem.

Amúgy évente százezres nagyságrendű összeget költök kidobott állatok gyógyíttatására, etetésére. Ez a pénz elveszne egy állatotthonban, így viszont valóban rászoruló állatokon segítek.

cerebella 2014.09.23. 16:11:52

Azért csak óvatosan a sünökkel, mert Magyarországon a szabadon élő sünök jelentős része veszettséggel fertőzött.

zuiko 2014.09.23. 16:42:05

Hihetetlen, mennyire értetlenek az emberek. A Fővárosi Állatkert honlapján világosan ott van, hogy nyitvatartási időben az Életház fogadja a mentett állatokat, azon kívül pedig a gazdasági bejárat (0-24 óra között).
www.zoobudapest.com/segits-segitunk/vadallatmentes

Vagyis BÁRMIKOR be lehet vinni egy sünit, csak az időponttól függ, hogy melyik átvevőhelyre.
A nehezebben megtalálható gazdasági bejáratról van egy légifotó is:
www.zoobudapest.com/gazdasagi-bejarat
Emellett ott vannak a koordináták. Ez így nem elég részletes és korrekt? Mire kéne még gondolniuk?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.09.23. 19:24:31

@zuiko:

Így van, érdekes módon nekünk is sikerült este 8-kor egy sérült fekete rigót odaadnunk nekik, a gazdasági bejáratnál.

zuiko 2014.09.23. 19:29:06

A biztonsági őrök, bár nem értenek az állatokhoz, de éjjel is átveszik, és reggel továbbítják a megfelelő helyre. Működik ez, nyilván nem tökéletes, de a lehetőségekhez képest okés.

ZöldElla 2014.09.23. 19:58:57

@zuiko: Felhívtam az állatkertet, kapcsolták az Élet és Halál házát, majd a telefont felvevő személy akivel beszéltem közölte, hogy délután 5-ig oda kell érnem a sünivel. Hiába mondtam neki, hogy a honlapjukon más van... Őszintén szólva én se értettem mert többen is mondták, hogy bármikor lehet vinni csak telefonáljak oda.

jet set 2014.09.23. 20:37:20

Nagyanyám tejet adott a sünnek, de nem úgy tűnt, mint amelyik nagyon érzékeny lett volna rá.

Girhes Joe 2014.09.23. 21:54:57

Isten bizony nem trollkodásból kérdezem, de biztos, hogy az embernek kötelessége a vadon élő sérült állatokat gondozni és gyógyítani? Ez nem a természet rendjébe való beavatkozás? Nem arról szól a természet, hogy a ragadozók elpusztítják ("bántják") a náluknál kisebb állatokat? És akkor még ott a kérdés, hogy mitől függ, hogy egy állat cuki és édibédi és meg kell menteni, vagy épp senkit nem érdekel? (Sérült egerek mentéséről pl. még sose hallottam, pedig azok is aranyos pici emlősök, ráadásul nem is ölnek más állatokat, mint a kutya vagy a macska, lévén nem ragadozók.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.09.23. 22:03:31

@Girhes Joe:

"biztos, hogy az embernek kötelessége a vadon élő sérült állatokat gondozni és gyógyítani?"

Nem kötelessége. Sokan emberségből* teszik, mint pl. én is.

* Ismerős a szó?

Girhes Joe 2014.09.23. 22:22:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Igen ám, csak az ilyen értelemben vett emberség legeslegelső lépése az lenne, hogy nem tartunk (pláne, nem szaporítunk) otthon, a kertben ragadozó állatokat, nemde? Lehet, én vagyok a hülye, de számomra oximoron a (köztudomásúan húsevő) kutyát, macskát tartó vegán ember.

Igazából a probléma ott van, hogy az ilyen értelemben vett állatvédelem (nevezzük emberségnek) nem tud mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy az állatok kegyetlenek egymással. Gondolatkísérlet: látsz egy sérült, vérző, keservesen szenvedő oroszlánkölyköt, mit teszel? Hagyod "embertelenül" elpusztulni? Vagy megmented, de cserébe konkrétan ez az állat fogja antilopkölykök százait kínkeserves szenvedésbe taszítani? De az említett süniről is ott van, hogyaszondja "akár fészekből kiesett kisebb madárfiókákat is elfogyasztanak", oszt ha nem sikerül az elfogyasztás, akkor másnap azt a fiókát visszük állatkórházba?

Na szóval mivel ezek a dilemmák feloldhatatlanok az emberi gondolkodás keretei között, erre az egyik (nem állítom, hogy a legjobb, de ezek szerint "embertelen") válasz az, hogy hagyjuk a természetre, maradjunk ki belőle, és történjen, aminek történnie kell.

ZöldElla 2014.09.23. 23:28:07

@Girhes Joe: Egyetértek veled, hogy hagyni kell a természetet dolgozni de ez a süni ahogy sok más sérült állat is emberek által teremtett urbánus környezetben élt, ott érte baj. Én olyan típus vagyok, aki megpróbál segíteni egy bajbajutott élőlényen. Ha látok akkor nem hagyok ott egy sérült galambot/sünit/kismacskát ahogy ha sérült embert látnék őt se hagynám ott segítség nélkül. Nekem tényleg minden élet fontos, nem csak kitalált imidzs fogás.
Szántszándékkal nem keresem a sérült élőlényeket, hogy istent játszhassak de ha az utamba akad egy akkor igenis megpróbálok rajta segíteni és ha lehet akkor gyógyulás után szabadon engedni.

Girhes Joe 2014.09.23. 23:38:52

@ZöldElla:

Köszi a kedves és józan választ! Tudod, ha véletlenül belebotlok egy szenvedő állatba, én is hasonlóan _érzek_, csak ugye ott van az a fránya józan ész... ma megmentek egy kutyakölyköt, holnap megsebez egy macskát... megmentem a macskát, másnap elkap egy madarat... megmentem a madarat, erre kinyír egy békát... kilátástalan dolog belefolyni a természet dolgaiba. De önmagában teljesen emberi reakció megpróbálni segíteni egy épp ott, akkor szenvedő élőlényen, akár egy növényen is. (Csak szúnyogok ne lennének a világon... azokat tényleg válogatás nélkül gyilkolászom. ;) )

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.09.24. 02:00:24

@Girhes Joe:

Vagyis megideologizálod, miért nem segítesz egy sérült vagy beteg állaton. Tény, hogy ez egyszerűbb és olcsóbb, mint segíteni.

zuiko 2014.09.24. 18:49:18

@ZöldElla: Értem, akkor a telefont felvevő gondozó nem volt teljesen képben. Kár...

zuiko 2014.09.24. 18:58:44

@Girhes Joe: Ahogy ZöldElla helyesen mondta, ezek az állatok jellemzően azért jutnak bajba, mert mi emberek olyan feltételeket teremtünk körülöttük, amikhez egyszerűen nem tudnak ilyen gyorsan alkalmazkodni. A madarak nem tudják pár generáció alatt megtanulni az irodaépületek hatalmas üvegfelületeiben rejlő csapdát, a sün nem tudja seperc alatt lekezelni, hogy az úttesten száguldó autók jöhetnek (ezt jellemzően a háziállatok sem értik, sőt az emberek egy része sem :) ), a tőkés récék egyre gyakrabban fészkelnek irodaházak tetején a zöld-teraszokra, aztán a kikelt fiókák mennének a vízhez, de hiába, stb, stb...
Ezek mind olyan magatartásbeli zárlatok, amikért mi vagyunk a felelősek. Egy túl gyorsan változó világot raktunk az állatok köré.
De egyáltalán nem kötelező segíteni, simán belefér itt is a máshogy gondolkodás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.09.24. 19:59:42

@Girhes Joe:

"ma megmentek egy kutyakölyköt, holnap megsebez egy macskát... megmentem a macskát, másnap elkap egy madarat... megmentem a madarat, erre kinyír egy békát..."

A legnagyobb kártevő az ember, nehogy segíts valaha is akár csak egyetlen emberen.

"kilátástalan dolog belefolyni a természet dolgaiba."

Remélem, akkor is így teszel, amikor a gyereked lesz súlyos beteg vagy sérül meg súlyosan. Ne avatkozz ilyenkor sem a természet dolgába. Ha a gyereked elpatkol a fenti okokból, akkor csak az történik, hogy nem volt elég életképes, és Darwin kiszelektálta a génjeit. A gyógyíttatásával, a hitvány génjei fenntartásával az emberiség genetikai állományát rontanád.

Igazából már ott jóvátehetetlen hiba történt, hogy téged a születésedkor nem abortumként kezeltek.

nick: 2014.09.25. 10:07:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a magatehetetlen kis sünit megmentjük, a velünk egyet nem értő embert meg szeretnénk, ha inkább még magzat korában széttrancsírozták volna elevenen?!
ez komoly?...

m.cdn.blog.hu/xi/xinaf/image/ha%20kutya%20lenn%C3%A9k.jpg

...az ilyen mentalitással, hogy ártatlan kis állatoknak segítesz, akik hálásan néznek, és esetleg még meg is lehet simogatni őket - ezzel közben magadnak is teszel szívességet, mert jó érzést érzel közben, és ezért is teszed

akármit mondasz is - ahogy itt is látszik, olykor még magadnak sem vallod be, mert akkor kiderülne, hogy igazából kicsit önző is vagy, és az egódat is táplálod ezzel - az irgalmas állatvédő szerepében tetszelegve

ha valóban tiszta jóindulatból csinálod, akkor emberekkel is csinálhatod - sőt, elsősorban velük kellene -, különösen olyanokkal, akik nem képesek sem meghálálni, sem megköszönni
és mindezt úgy, hogy közben ne érezz még jó érzést sem ellentételezésként - mert az lenne az igazi önzetlen segítség

a többi csak lelki/érzelmi adok-veszek - amelynek a kiszolgáltatott állatok a legegyszerűbb tárgyai...

ge 2014.09.25. 11:06:11

helló, beszéltem az állatkert sajtósával, a valós helyzet pontosan az, amit az oldalukon is találsz: az állatkert gazdasági bejáratánál napi 24 órában le lehet adni a sérült állatok. az élet-halál házában viszont valóban csak délután 5-ig, talán itt lehetett a félreértés és ez ment félre a telefonban. így viszont az, hogy "szigorúan csak délután 5 óráig lehet bevinni a talált sérült állatot, holott a honlapjukon azt írják, hogy 0-24 órában fogadják a sérült madarakat, denevéreket, mókusokat és sünöket. Hát, nem így van" nem állja meg a helyét. ha update-elnéd a bejegyzést ezzel az infóval, az szuper lenne, mert ha valaki ilyesmire keres és idetalál, jó lenne ha megtalálná a helyes infókat is. köszönöm! (gábris eszter, Index2 szerkesztő)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.09.25. 11:26:08

@nick::

"a velünk egyet nem értő embert meg szeretnénk, ha inkább még magzat korában széttrancsírozták volna elevenen?!
ez komoly?..."

Ez természetesen durva csúsztatás részedről - mert azt nem is merem feltételezni, hogy nem értetted, amit írtam. De igen, komoly, két nem lényegtelen kiegészítéssel. 1) Nem a velem egyet nem értő emberre, hanem a szenvedő állatoknak tudatosan, szándékosan, sőt megideologizálva nem segítő emberre vonatkozik. 2) Nem kívánom vagy szeretném, hogy elküretelték volna, pusztán hibának tartom, hogy nem tették ezt vele. Nem kis különbség, próbáld értelmezni, talán sikerül.

"ezzel közben magadnak is teszel szívességet, mert jó érzést érzel közben, és ezért is teszed"

"hogy igazából kicsit önző is vagy, és az egódat is táplálod ezzel - az irgalmas állatvédő szerepében tetszelegve"

Ez minden karitatív tevékenységre elmondható. Ez tehát nem érv, hanem újabb durva csúsztatás részedről. Vagy demagógia, ha jobban tetszik.

"akkor emberekkel is csinálhatod"

Sokkal több filantróp szervezet létezik, mint állatsegítő. A rászoruló embert segíti az állam is (ésszerű korlátok között), nem mellesleg az én pénzemből is, tehát eleve nyitott kapukat döngetsz, amikor arra buzdítasz, hogy ezt emberrel is tehetném: teszem, az adóm révén. A rászoruló állatot az állam nem segíti, az állatotthonok meg túlzsúfoltak. Az állami "segítség" max. abban nyilvánul meg, hogy a gazdátlan állatot sintértelepre viszik vagy vidéken a vadászok kilövik . Én annak segítek, aki jobban rászorul, és ez az állat.

"különösen olyanokkal, akik nem képesek sem meghálálni, sem megköszönni és mindezt úgy, hogy közben ne érezz még jó érzést sem ellentételezésként - mert az lenne az igazi önzetlen segítség"

Pontosan ez történik, ha állatnak segítek. Ő ui. sem meghálálni, sem megköszönni nem tudja. Sőt még jó érzést sem mindig érzek, mert csak a munka és a kiadás van a segítséggel, a rászoruló állatok ellátásával, orvosi kezelésével stb. Az sem feltétlenül jó érzés, ha pl. gyógyszerbeadás közben megharap.

Persze visszavághatnék neked azzal, hogy embernek segíteni könnyebb, mert elég csak befizetni egy számlára - aztán vagy eljut a segítség valakihez, vagy elkonferenciázzák, elautózzák (Gyermekrák Alapítvány), esetleg akaratlanul is a feketepiacot támogatják vele (sok afrikai ország). De mindenképpen olcsón letudtad a lelkiismereted megnyugtatását.

"a többi csak lelki/érzelmi adok-veszek - amelynek a kiszolgáltatott állatok a legegyszerűbb tárgyai..."

Ugyazen érvényes akkor is, ha embernek segítesz. Tehát ez nem érv, csak demagógia részedről.

És hogy miért nem embernek segítek? Azért, mert az állatnál rászorultabb, kiszolgáltatottabb lény nincs a földön. Az ember ksizorította természetes lakóterületeiről, vagy olyan fajtákat tenyésztett ki, amelyek az ember nélkül nem is lennének képesek megélni - lásd pl. jópár kutyafajta. De erre fentebb már utaltam.

Végül egy kérdés: Te évente hány órai karitatív munkát és hány forint adományt fordítasz rászoruló emberek támogatására, segítésére? (TUdom, buta kérdés, azt válaszolsz, amit akarsz vagy nem szégyellsz.)

Girhes Joe 2014.09.27. 08:17:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nézd, én egy szóval se mondtam, hogy Te ne segíts olyan állatnak, amilyennek csak akarsz, csak azt, hogy ezt nem érzem az ember, mint faj feltétlen kötelességének. Nota bene, erre az álláspontra jó pár természetfilm és még több kerti jelenet végignézése után jutottam (hogy én hány édibédi cicamicát temettem már el anyámék tündibündi kutyulimutyulijának jóvoltából...), szóval nem a fotelből okoskodok. Nem is válaszoltál rá, hogy ha Neked fáj az, ha állatok szenvednek, akkor talán a ragadozó állatok kertekben tartását és szándékos szaporítását is üldözni kéne, nemdebár?

Amúgy meg szívből köszönöm a személyemre vonatkozó végtelenül szeretetteljes jókívánságaidat! <3 Mindig mosolyra derít, amikor valaki a szegény, védtelen, szeretetre éhes, megszállottan vegán életmódot élő harcikutyát többre becsüli a természeténél fogva aljas, potenciális sorozatgyilkos, ráadásul javíthatatlan húsevő emberi magzatnál. :D :D :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.09.27. 09:48:41

@Girhes Joe:

"én egy szóval se mondtam, hogy Te ne segíts olyan állatnak, amilyennek csak akarsz"

Köszönöm az engedélyt, igazán nagylelkű vagy, amikor megengeded, hogy saját pénzemből annak segítsek, akinek akarok.

"Amúgy meg szívből köszönöm a személyemre vonatkozó végtelenül szeretetteljes jókívánságaidat!"

Nagyon szívesen, máskor is.

"amikor valaki a szegény, védtelen, szeretetre éhes, megszállottan vegán életmódot élő harcikutyát többre becsüli a természeténél fogva aljas, potenciális sorozatgyilkos, ráadásul javíthatatlan húsevő emberi magzatnál,"

A harci kutyát is az ember tenyészti ki, szaporítja és neveli azzá, ami. Akkor pedig gondoskodjék róla.

Nem gondolod, hogy nem kicsit demagóg vagy, amikor egy kifejlett harci kutyát hasonlítasz egy emberi magzathoz? Miért nem egy kifejlett ISIS-es lefejezős "harci embert" hasonlítasz egy harci kutyához?

Girhes Joe 2014.09.28. 05:19:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Köszönöm az engedélyt, igazán nagylelkű vagy"
Az én engedélyem kábé le van sz@rva, itt arról volt szó, hogy azzal a hevességgel reagáltál, mintha Téged akarnálak lebeszélni arról, hogy a belátásod szerint cselekedj, pedig erről szó sem volt. De azzal se tudok mit kezdeni, ha embertelennek bélyegzel, csak azért, mert nem szégyellem, hogy ember lévén az emberi fajra nagyobb hangsúlyt fektetek, mint más fajokra (ami nem azt jelenti, hogy ne _sajnálnám_ a szenvedő állatot, lásd anyámék kutyája vs. kinyírt macskák). Tudod, ez amolyan természeti törvény, hogy minden élőlény annál több figyelmet szentel a másik élőlénynek, minél közelebb áll az hozzá, ezért fogom bevallottan a heteroszexuális magyar férfit jobban védeni, mint a leszbikus néger nőt, de szerintem a szúnyog már van annyira távoli a homo sapienstől, hogy azt (őt?) még Te se akarod megkímélni a haláltól. :)

"Nem gondolod, hogy nem kicsit demagóg vagy, amikor egy kifejlett harci kutyát hasonlítasz egy emberi magzathoz?"
Dehogynem, de nem én kezdtem, hanem Te voltál, aki szerint jobb lett volna, ha abortumként végzem. :D Tehát megelőlegezed így látatlanban, hogy egy állat (bármilyen) jobban megérdemli az életet, mint egy emberi magzat (az enyém). Ezzel pedig nem tudok egyetérteni, persze ez az én egyéni szoc. problémám. :D

Mellesleg még mindig adós vagy a válasszal, hogy hogyan viszonyul a ragadozó állatok kedvtelésből tenyésztése az állatok szenvedésének elkerüléséhez. Nemcsak az ember által tenyésztett harcikutya tud ám csúnya sebeket okozni más állatoknak, hanem egy közönséges öleb vagy házicica is, hogy a legnyilvánvalóbb példákat említsem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.09.28. 20:59:00

@Girhes Joe:

"ami nem azt jelenti, hogy ne _sajnálnám_ a szenvedő állatot"

A sajnálatod álszent képmutatás, a szenvedő állat ezzel semmire nem megy. Inkább segíts neki, akkor sajnálnod sem szükséges.

"ezért fogom bevallottan a heteroszexuális magyar férfit jobban védeni, mint a leszbikus néger nőt"

Na és mi a helyzet a homoszexuális fehér férfi és a heteroszexuális néger nő viszonylatában? :D

"nem én kezdtem, hanem Te voltál, aki szerint jobb lett volna, ha abortumként végzem."

Ez nem volt demagógia.
süti beállítások módosítása