Enzim táplálkozás - Mi az? Mire jó és egyáltalán minek?
2014. augusztus 04. írta: ZöldElla

Enzim táplálkozás - Mi az? Mire jó és egyáltalán minek?

Enzim. Már megint egy újabb, eddig nem hallott/olvasott szó, amit biztosan az idióta vegánok találtak ki, hogy a növényi étrendet hype-olják. Azonban ez nem így van mert az enzimek nem csak a vegán táplálkozásmódhoz kötődnek, hanem minden élőlény minden egyes táplálkozásához.

olivia-wilde.jpg

Az enzimek (fermentumok) biológiai katalizátorok, melyek emberben, állatban, növényben alapvető szerepet töltenek be a sejtek életfolyamataiban, az anyagcsere folyamatokban. Az enzimek nem a kémiai átalakulás irányát döntik el, hanem egy adott kémiai reakció sebességét képesek növelni azáltal, hogy csökkentik annak aktiválási energiáját. (1) Az enzimek nagy része fehérje, emiatt működésük erősen függ a hőmérséklettől, a ph-tól és az ionkoncentrációtól. Egy adott enzimre jellemző hőmérsékleti- és ph-optimum, az evolúciós folyamatoknak köszönhetően arra a közegre jellemző, ahol a feladatát el kell látnia. Az enzimek specifitása széles skálán mozog, és az enzim egyéb tulajdonságaihoz hasonlóan evolúciós hatásokat tükröz. (2)

 

Az enzimek egy része fehérje, ami önmagában is képes katalizátorként működni (egyszerű enzimek), más részüknek viszont szüksége van valamilyen kiegészítő anyagra (összetett enzimek).Ez lehet valamilyen szerves vegyület vagy fémion vagy valamilyen nem fehérje természetű csoport, például vitamincsoport. Amennyiben erősen kötődik az enzimhez, prosztetikus csoportnak nevezzük. Gyakori azonban, hogy egy organikus vegyüket csak lazán kapcsolódik, és könnyen leválik a fehérjéről, ezeket koenzimnek nevezik. A koenzimek praktikusabban az élővilágban, ugyanis a nem fehérje természetű rész többféle fehérjéhez is képest kapcsolódni, így többféle enzim alkotójává válhat. A teljes, működőképes enzimet holoenzimnek nevezzük, ennek a fehérjerésze az apoenzim, a kapcsolódó nem fehérjerész pedig a koenzim. (3)

Az enzimeknek három osztálya létezik:

  • az anyagcsere enzimek
  • az emésztőenzimek
  • a nyers-táplálékban található táplálék-enzimek, amik megkezdik az étel emésztését

Fontos tudni, hogy az enzimek nagyon sérülékenyek és a 47 fok fölötti hőmérsékleten nagyon hamar elpusztulnak. Ezért van az, hogy a nyers konyhában 47 fok alatt marad az aszalás hőmérséklete, különben nem marad élő a táplálék, ami két dolog miatt is fontos. Az egyik, hogy az érett gyümölcsökben, zöldségekben már megindul egyfajta előemésztési folyamat, ami által a szervezetnek kevesebb energiát és enzimet kell elhasználnia az emésztés során, másrészt csak élő táplálékkal érdemes az élő szervezetet etetni.

0105.jpg

 Minden élőlény egy bizonyos mennyiségű enzimkészlettel születik, amivel élete során gazdálkodnia kell.  Ha nem kap enzimekből utánpótlást a szervezet, akkor kimerül a készlet és a szervezet meghal. A főtt és  feldolgozott ételek megemésztése a szervezetnek rengeteg energiába és a saját enzimkészletének felhasználásába kerül, ami által a rendszer többi működtetésére nem marad energiája és kapacitása.

Manapság, amikor rengeteg félkész, kész, mesterséges anyagokkal turbózott magas hőfokon kezelt "élelmiszert" eszünk a szervezetünk lényegében ordít, hogy kívülről őt támogató enzimeket kapjon. Ha a szervezetünk enzimkészletének jelentős része az emésztésre használódik el, akkor a védelmi funkciót nem tudja ellátni és a különböző vírusok és bacilusok nyitott kapukon vonulnak be, hiszen nem ütköznek ellenállásba, nincs ami megállítsa őket.

Az enzimek szerepét, jelentését és fontosságát Dr. Edward Howell foglalta össze. Ő írta meg az Enzim táplálkozás című könyvet és vezette ezt a fogalmat a köztudatba. Jól felépített, érthető és tartalmas könyv, ami mindenki számára alapművé kellene, hogy váljon. Sok mindent megért belőle az ember és sokkal vonzóbb teszi számára a nyers ételek fogyasztását is.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr666556601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby Newmark 2014.08.04. 13:57:37

"Ha nem kap enzimekből utánpótlást a szervezet, akkor kimerül a készlet és a szervezet meghal."

De mivel szerencsére a szervezetünk megtermeli a maga enzimjeit, így erre az esély gyakorlatilag nulla. Ha meg súlyos szervi baj van, akkor meg a súlyos szervi baj a probléma, nem maga az enzimhiány, mert az a tünet.

" Ha a szervezetünk enzimkészletének jelentős része az emésztésre használódik el, akkor a védelmi funkciót nem tudja ellátni"

Baromság, te is írtad, mire jók az enzimek, és abba pont nem tartozik bele a kórokozók elleni védekezés.

"Sok mindent megért belőle az ember "

A jelek szerint ez is csak félrevezet, miközben faszságokkal tömi tele a fejed. Mint az összes többi ilyen könyv, ami megfog egyetlen részletet a táplálkozás témakörből, és a halál faszára felnagyítja feleslegesen.
Dr. Edward Howell elég sikertelen lehet a szakmájában, ha ilyen könyvek írásából akar megélni inkább...

Shadow82 2014.08.04. 16:04:44

„Az enzimek nagy része fehérje,”

Ez a mondat ugy fest, mintha azt akarnad mondani, hogy az enzimek altalaban (de nem mind) feherjek. Holott az enzimek MINIDG feherjek, csak maximum van valami mas alkotoelem mellettuk. (Azaz nincs olyan enzim, ami nem tartalmaz feherjet.)

„ emiatt működésük erősen függ a hőmérséklettől, a ph-tól és az ionkoncentrációtól.”

Nem azert, mert feherjek. Ez minden biokemiai reakciora igaz, fuggetlenul attol, hogy reszt vesz-e benne enzim.

„Az enzimek egy része fehérje”

Akkor van ertelme, ha ugy irod. „Az enzimek egyik alkotoeleme mindig fejerje”. Lathatoan fingod sincs arrol, amit irsz,

„Az enzimeknek három osztálya létezik:
• az anyagcsere enzimek
• az emésztőenzimek
• a nyers-táplálékban található táplálék-enzimek, amik megkezdik az étel emésztését”
Ez kb olyan, mintha az autokat harom csoportba sorolnad: piros, feher es minden egyeb. Ahogy egy ilyen csoportositasnak sincs ertelme, ugy a te csoportositasod is ugy baromsag, ahogy van. Az enzimeket aszerint osztalyozzak, hogy mit csinalnak, nehany peldaval: hidrolaz, dehidrogenaz, transzmetilaz, izomeraz. Aztan alcsoportok vannak aszerint, hogy pontosan min is vegzi: DNaz, RNaz. lipaz (ezek mind hidrolazok), stb.

„Minden élőlény egy bizonyos mennyiségű enzimkészlettel születik, amivel élete során gazdálkodnia kell.”

Ez szerencsere nem igy van. Minden ember elete soran rengeteg enzimet termel. Szep is lenne, ha mondjuk az almaenzimek emesztes nelkul keringenenek a verben, jutnanak be a sejtekbe es tennenek-vennenek kedvukre.

„Ha a szervezetünk enzimkészletének jelentős része az emésztésre használódik el, akkor a védelmi funkciót nem tudja ellátni és a különböző vírusok és bacilusok nyitott kapukon vonulnak be, hiszen nem ütköznek ellenállásba, nincs ami megállítsa őket.”

Gondolod, hogy az egyik enzim ki tudja valtani a masik helyet? Mondjuk ha nincs eleg pepszin, akkor a szervezet a gyomorba iranyit egy par DNS-ligazt, hogy az is megteszi? Es ettol aztan leall az immunrendszer, leallnak a feherversejtek, mert... pontosan miert is? Ez olyan, mintha azt gondolnad, hogy ha nincs eleg orvos, akkor a pekeknek kell vakbelet muteniuk, ezert nem lesz kenyer.
Gondolod, hogy mondjuk az izomsejt siman kivalthatja az agysejt funkciojat, a vese a szivet potolja, az ember pedig egy nagy alaktalan massza?

„Jól felépített, érthető és tartalmas könyv, ami mindenki számára alapművé kellene, hogy váljon.”

Inkabb a biosz tankonyvet javasolnam az alapok elsajatitasa vegett, es hogy az effele baromsagokat ki lehessen szurni.

Ráérek 2014.08.04. 16:16:45

Kedves blogger, mielőtt marhaságokat írsz, javasolhatom, hogy próbálj olvasgatni a témában - és lehetőleg NE áltudományos hablatyokat. :-D :-D Mint pl. antalvali és társai.....

Kezdetnek pl:

kodpiszkalo.blog.hu/2014/07/13/enzim_taplalkozas

Csak egy mondatnyi lényeg, ami üti az AV-tól származó marhaságokat...

"Az enzimfehérjék, csakúgy mint minden fehérjemolekula, folyamatosan termelődnek és bomlanak le, a fogantatástól kezdve egészen a halálig. "

Bobby Newmark 2014.08.04. 16:19:18

@Shadow82: Umm, mit vártál? A kollegina rögtön a bevezetőben közölte, hogy fingja nincs a témáról:
"Enzim. Már megint egy újabb, eddig nem hallott/olvasott szó"

Ráérek 2014.08.04. 16:22:10

@Shadow82:

"Inkabb a biosz tankonyvet javasolnam az alapok elsajatitasa vegett, es hogy az effele baromsagokat ki lehessen szurni. "

Ja-ja.... Siralmas, hogy négy + négy év biológiatanulás után ilyen áltudományos maszlagokat bevesznek emberek..... :-(

nevetőharmadik 2014.08.04. 16:27:37

"Minden élőlény egy bizonyos mennyiségű enzimkészlettel születik, amivel élete során gazdálkodnia kell."

Hihihi és Ú.R.I.S.T.E.N. :D

Azért ha megmaradt volna bármi is biológiaórákról, gyaníthattad volna, hogy orbitális baromságot írtál. Ráadásul a belinkelt cikk a fazonról is mást ír, mint te:

"Our bodies are designed to rely on two sources of enzymes in digesting food the enzymes produced by our digestive system and the enzymes naturally present in the food we eat. Raw food like uncooked fruits and vegetables contribute enzymes to the digestive process, but each one brings only enough enzymes to digest itself and no more. "

Nyersfordításban:

"A testünk az emésztéshez két enzimforrást használ fel: egyik azok az enzimek, amelyeket a saját emésztőrendszerünk termel, a másik azok, amelyek már eleve benne vannak a megevett ételben. A nyers ételek, mint a főtlen gyümölcsök és zöldségek is tartalmaznak az emésztéshez szükséges enzimeket, de csak annyit, amennyi magához ahhoz az ételhez kell, nem többet."

A feldolgozott ételben ezek az enzimek megsemmisülnek, ezért:

"To compensate for a lack of food enzymes, our bodies must assume the full burden of producing all of the enzymes for the digestion of that food."

"Az ételből hiányzó, emésztéshez szükséges enzimek pótlását teljes mértékben a szervezetünk végzi el."

Így hát:

"This tremendous stress on the digestive system depletes the body of energy and other materials that could be better utilized to support other important functions in the body like protecting against harmful organisms, making new cells and tissues and, simply, enjoying life."

"Az emésztőrendszernek ez az óriási megterhelése lemeríti a szervezet energiáját és felhasznál egyéb anyagokat, amelyek másként hasznosulhatnának olyan fontos folyamatokban, mint kórokozók elleni védelem, új sejtek és szövetek létrehozása, vagy egyszerűen csak az élet élvezete."

És:

"...our bodies ability to produce digestive enzymes and therefore digest food decreases as we grow older, which explains the higher incidence of digestive complaints and other chronic health problems in older adults."

"...az idő múlásával csökken a testünk enzimtermelő képessége, így az emésztésünk is romlik, ahogy öregszünk, ami megmagyarázza, hogy miért van több emésztési panasza és egyéb krónikus betegsége az idősebb embereknek."

A többit fordítsd le magadnak, ezúttal jól!

Bobby Newmark 2014.08.04. 16:35:53

@nevetőharmadik: Egyébként a kedves doki meg visszaadhatja a diplomáját, mert amellett, hogy a hőkezeléssel lebomlanak az enzimek, a tápanyagok is bomlanak, ami meg KÖNNYEBBÉ teszi az emésztésüket.
Ez ugyanis a főzés lényege.
Innentől kezdve az egész fejtegetés a fing fűrészelése, értelme semmi.

Egyes, leülhet, kifelé a szemetesládában elhelyezheti a diplomát is, meg a doktorit is.

Algopirin 2014.08.04. 17:51:40

@s: plusz az "izomagyú" egy létező kifejezés. nyilván nem véletlenül. :D

fordulo_bogyo 2014.08.04. 18:03:25

Ugy butasag az egesz, ahogy van. Sarlatansag, atveres, hazugsag.

Kozepiskolai biologia ismeretek birtokaban cafolhato.
süti beállítások módosítása