Leves a Három Hagymához
2014. március 03. írta: ZöldElla

Leves a Három Hagymához

Büdös, de szeretem. Ha eszem, akkor elkerülnek az emberek. A hagyomány szerint az egyik legjobb immunerősítő, és egyik változata még a vámpírok ellen is jó. Bizony, a hagymáról "beszélek", ami szerintem minden konyha állandó szereplője. Mivel az elmúlt egy-két hétben az enyhébb időjárásnak köszönhetően egyre több csúnyán köhögő, krákogó embert hallani az utcán és tömegközlekedési eszközökön, arra gondoltam, hogy ideje lenne egy jó kis hagymalevest készíteni.

ghyl2.jpg

Azonban két pici hátráltató tényezővel találtam szembe magam. Az egyik, hogy nem igazán találtam olyan receptet, ami elnyerte volna a tetszésemet, illetve egyik fajta hagymából sem volt elég itthon ahhoz, hogy csak egy bizonyos típust főzzek meg. Ezért arra jutottam, hogy akkor megyek az saját fejem után, és teszek a levesbe vörös-, lila- és fokhagymát is. Mivel spontán főztem, ezért csak saccperkábé mennyiséget tudok írni, hogy miből mennyit használtam. Az eredmény egyébként egy édes leves lett.

Hozzávalók:

  • 5 db közepes méretű vöröshagyma
  • 8 db kisebb méretű lilahagyma (kb.5-6 cm átmérőjű)
  • 1,5 db fokhagyma fej
  • 4-5 ek porcukor
  • 150-200g g kókuszzsír
  • 5-6 ek liszt
  • 4-5 ek sörélesztő
  • fűszerek (só, fekete bors, fehér bors, bazsalikom, szárított petrezselyem, kurkuma, szerecsendió, gyömbér)
  • víz

Hámozzuk meg és vágjuk apró darabokra a hagymákat, viszont arra figyeljünk, hogy külön-külön tálkába kerüljenek, mert nem egyszerre kerülnek bele a fazékba. Tegyük az edénybe a kókuszzsírt, és hagyjuk, hogy felolvadjon, kissé felhevüljön. Ezután tegyük a fazékba a feldarabolt vöröshagymát, és hagyjuk, hogy piruljon, párolódjon, illetve ízlés szerint adjunk hozzá sót. Amikor már majdnem üvegesre párolódott, akkor adjuk hozzá a cukrot és 1-2 percig hagyjuk karamellizálódni. Adjuk hozzá a vörös- és fokhagymákat is, és hagyjuk addig párolódni, amíg a mindhárom hagymaféle átpuhul.

Ekkor egy másik, kis méretű edényben ismét olvasszunk fel kb. 4-5 ek kókuszzsírt, adjuk hozzá a lisztet és a sörélesztőt, majd gyors kevergetés mellett pirítsuk 1-2 percig. Vegyük le a tűzről, és gyors kavargatás mellett öntsük fel kb. 3-4 dl vízzel. Figyeljünk oda, mert nagyon könnyen csomósodik. Folytonos kavargatás mellett tegyük vissza a tűzre kb. fél percre. Ezután hozzáadhatjuk a hagymákhoz, amikkel keverjük el és öntsük fel annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Most már csak az ízlés szerinti fűszereket kell hozzáadnunk a leveshez, és hagyjuk 20-30 percig kis lángon, lefedve főni.

Ha készen van, akkor hagyjuk picit hűlni, majd botmixerrel turmixoljuk össze. Pirítsunk kenyeret és tálalhatjuk is. :)

hgyl1.jpg

hgyl3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr865839743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2014.03.03. 11:26:16

Nem lehet ez az étel büdös, csak karakteres, intenzív illatú,... :-) Egy ilyen finomságról csak szépen lehet írni. :-)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.03.03. 12:05:10

@Húsimádó: Egy húsimádó vegán blogot olvas? Mik vannak! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.03. 15:48:25

azert azt az 5 ek porcukrot kihagynam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.03. 15:55:47

@Bicikliző medve: raadasul a cukor nem zold, nem termeszetes es kizarolag karos hatasai vannak a szervezetre
annal meg egy steak is egeszsegesebb:)

ZöldElla 2014.03.03. 21:34:15

@Húsimádó: Nem a leves a büdös. :) A nyers hagymára gondoltam mert ha olyan ételt eszel, amiben nyers hagyma van akkor igen messzire elkerülnek az emberek. :)

ZöldElla 2014.03.03. 21:36:24

@hagyma: Amikor főztem a levest jó ötletnek tűnt a cukor. Persze ízlések és pofonok. Amúgy rajtam kívül mindenki édesnek találta a levest. :)
süti beállítások módosítása