Büdös, de szeretem. Ha eszem, akkor elkerülnek az emberek. A hagyomány szerint az egyik legjobb immunerősítő, és egyik változata még a vámpírok ellen is jó. Bizony, a hagymáról "beszélek", ami szerintem minden konyha állandó szereplője. Mivel az elmúlt egy-két hétben az enyhébb időjárásnak köszönhetően egyre több csúnyán köhögő, krákogó embert hallani az utcán és tömegközlekedési eszközökön, arra gondoltam, hogy ideje lenne egy jó kis hagymalevest készíteni.
Azonban két pici hátráltató tényezővel találtam szembe magam. Az egyik, hogy nem igazán találtam olyan receptet, ami elnyerte volna a tetszésemet, illetve egyik fajta hagymából sem volt elég itthon ahhoz, hogy csak egy bizonyos típust főzzek meg. Ezért arra jutottam, hogy akkor megyek az saját fejem után, és teszek a levesbe vörös-, lila- és fokhagymát is. Mivel spontán főztem, ezért csak saccperkábé mennyiséget tudok írni, hogy miből mennyit használtam. Az eredmény egyébként egy édes leves lett.
Hozzávalók:
- 5 db közepes méretű vöröshagyma
- 8 db kisebb méretű lilahagyma (kb.5-6 cm átmérőjű)
- 1,5 db fokhagyma fej
- 4-5 ek porcukor
- 150-200g g kókuszzsír
- 5-6 ek liszt
- 4-5 ek sörélesztő
- fűszerek (só, fekete bors, fehér bors, bazsalikom, szárított petrezselyem, kurkuma, szerecsendió, gyömbér)
- víz
Hámozzuk meg és vágjuk apró darabokra a hagymákat, viszont arra figyeljünk, hogy külön-külön tálkába kerüljenek, mert nem egyszerre kerülnek bele a fazékba. Tegyük az edénybe a kókuszzsírt, és hagyjuk, hogy felolvadjon, kissé felhevüljön. Ezután tegyük a fazékba a feldarabolt vöröshagymát, és hagyjuk, hogy piruljon, párolódjon, illetve ízlés szerint adjunk hozzá sót. Amikor már majdnem üvegesre párolódott, akkor adjuk hozzá a cukrot és 1-2 percig hagyjuk karamellizálódni. Adjuk hozzá a vörös- és fokhagymákat is, és hagyjuk addig párolódni, amíg a mindhárom hagymaféle átpuhul.
Ekkor egy másik, kis méretű edényben ismét olvasszunk fel kb. 4-5 ek kókuszzsírt, adjuk hozzá a lisztet és a sörélesztőt, majd gyors kevergetés mellett pirítsuk 1-2 percig. Vegyük le a tűzről, és gyors kavargatás mellett öntsük fel kb. 3-4 dl vízzel. Figyeljünk oda, mert nagyon könnyen csomósodik. Folytonos kavargatás mellett tegyük vissza a tűzre kb. fél percre. Ezután hozzáadhatjuk a hagymákhoz, amikkel keverjük el és öntsük fel annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Most már csak az ízlés szerinti fűszereket kell hozzáadnunk a leveshez, és hagyjuk 20-30 percig kis lángon, lefedve főni.
Ha készen van, akkor hagyjuk picit hűlni, majd botmixerrel turmixoljuk össze. Pirítsunk kenyeret és tálalhatjuk is. :)