Spenót, avagy van élet a főzeléken túl!
2014. február 12. írta: ZöldElla

Spenót, avagy van élet a főzeléken túl!

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem gyerekkoromban az egyik mumusom a spenót, pontosabban a spenótfőzelék volt. A sóska és a gomba mellett ezt utáltam a legjobban. Barátságot a spenóttal csak pár éve kötöttem és amikor rájöttem, hogy nem csak az annyira utált főzeléket lehet belőle készíteni egészen megszerettem.

A spenót (Spinacia oleracea) a disznóparajfélék családjába tartozik és az egész világon elterjedt. Májustól októberig terem de mivel a fagyasztás se tesz kárt benne, így lényegében egész évben használhatjuk. Emellett egész évben kapható bébispenót formában is.

spenot_03.jpg

Popeye nem véletlenül volt olyan erős, hiszen a spenót lényegében egy csoda zöldség. A vitamin és ásványi anyag tartalmát tekintve van benne A-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, cink, folsav, foszfor,  kalcium, kálium, magnézium, mangán, réz, vas, élelmi rostok, fehérje azaz protein, omega-3 zsírsav, niacin és szelén. A levél szárazanyag tartalmának 30%-a fehérje. (1) Láthatjuk tehát, hogy szervezetünk számára rengeteg hasznos dolog van a spenótban, ami legjobban akkor hasznosul ha nyersen, hőkezelés nélkül fogyasztjuk, ugyanis 40 fok felett a növényekben lévő enzimek és vitaminok megsemmisülnek. Így ha tehetjük együnk minél több nyers növényt, főleg sötét zöld leveleseket. Miért fontos, hogy sötétzöld legyen a levél amit elfogyasztunk? Azért, mert minél sötétebb zöld a levél, annál több klorofillt tartalmaz, ami legegyszerűbben úgy definiálható, hogy ehető napfény, ami a sejtjeinket táplálja és tölti fel energiával. De erről bővebben majd máskor írok.

Zöld turmix

Az egyik legszuperebb dolgok egyike, amiben a spenótot fogyaszthatjuk, az a zöld turmix. Elsőre furcsán és bizarrul hangozhat de ha megkóstoljuk, akkor rájövünk, hogy eszméletlenül finom, ugyanis a gyümölcsök íze érvényesül teljes mértékben. Tehát ízlés szerint tegyünk a turmixgépbe feldarabolt gyümölcsöket, tegyük a tetejére a spenót leveleket (kb. 1 maréknyi), öntsünk hozzá pici vizet és turmixolhatjuk is. Ezután nincs más dolgunk, mint meginni és jól érezni magunkat. A turmixolás során a zöld levelek sejtfalait feltöri a penge, így könnyebben tudja a szervezetünk a tápanyagokat felvenni, ugyanis olyan kemény a zöld levelek sejtfala, hogy rágás során nem tudjuk annyira alaposan megrágni, hogy a fogaink feltörjék. Így a gép elődolgozza számunkra és nekünk csak hasznosítani kell a tápanyagokat. :)

Gitta nyers spenót levese

Ha már spenót leves, akkor már fogyasszuk nyersen, hiszen így az eredeti ízével élvezhetjük a zöld levelet. Egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni. Mivel nem hőkezeljük az ételt, így maximálisan tud hasznosulni a szervezetünkben.

spenotlevesgitta.jpg

Spenót saláta

Szintén nyersen fogyaszthatjuk a spenótot ha salátába vágjuk bele. A saláta variációknak tényleg csak a fantáziánk szab határt, hiszen rengeteg lehetőség van, így ezt nem is részletezném. Legyünk kreatívak és készítsünk minél változatosabb salátákat spenóttal!

Spenót pesto

Kis energiaráfordítással készíthetünk pestot is. Ha vendégeinknek készítjük el, akkor tutira ámulni fognak a különlegessége miatt.

vegan peszto.JPG

Spenót torta

Kinek jutna eszébe spenótból tortát készíteni? Szerintem nem sok embernek, azonban mivel ez is nyersen készül, így megmarad minden összetevőjének a magas vitamin és ásványi anyag tartalma. Ez a torta akár remek kiegészítése lehet egy sült/főtt köretnek, viszont mivel nincs hőkezelve így szervezetünk könnyebben és gyorsabban tudja megemészteni és felvenni a benne lévő vitaminokat.

spentort.jpg

Kókusztejes-spenótos krém

Ha valami kenhető kencére vágyunk, akkor a spenót erre is remek alapanyag, hiszen pillanatok alatt összedobhatjuk a zöld krémet.

spenot_kokusztejes.jpg

Spenótos smoothie fagyi

Azt hiszem a fagyi a jolly joker ha gyermekünk nem akarja megenni a zöldséget. Mi sem egyszerűbb, mint a minden gyerek által imádott formában és textúrában tálalni, azaz fagyi képében. Így tuti a siker. :) Nem mellesleg megrögzött diétázók és egészségmániások is bátran "bűnözhetnek". (A recept angol.)

spenot fagyi.jpg

Fekete babos spenótos brownie

Brownie, ami egészséges és egyben finom is? Létezik ilyen és nagyon gusztusosan néz ki, szerintem az íze is finom. Ezzel a recepttel szintén spenót utáló gyermekünket, párunkat vagy családtagunkat lephetjük meg. :) (A recept angol.)

babspen.jpg

Spenótos palacsinta

Első hallásra számunkra a spenótos palacsinta is bizarrul hangozhat, de ne legyünk a megszokások rabjai és merjünk a konyhában kalandozni. Merjük a különböző alapanyagokat új köntösbe öltöztetni! (A recept angol.)

spenpali.jpg

Remélem sikerült megmutatnom, hogy a spenót is mennyire széleskörűen elkészíthető és hogy van élet a spenótfőzeléken túl is. Ennek az információnak szerintem nem csak én örülök. :)

A képekre kattintva érhetőek el a forrásoldalak!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr975806474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MozogjNoémivel 2014.02.12. 07:45:48

és spenótos tészta! Na, engem azzal lehet bármikor levenni a lábamról! Kis tejszínnel, fokhagymával összekeverve, ha már kicsit megszokták egymást ezek az ízek, beleforgatni a tésztát is. Eszméletlen jó. Nálam sosincs otthon tejszín, de mandulatejjel is eszméletlen finom <3
süti beállítások módosítása