Gyomot a gyomorba.
2014. január 24. írta: ZöldElla

Gyomot a gyomorba.

Modern világunkban a legtöbben multikból vagy piacokról szerzik be a zöldséget, gyümölcsöt és szigorúan csak azt eszik meg, amit ismernek. Az emberek többnyire nem szeretnek újabb növényeket megkóstolni és elég gyakran előfordul, hogy az egyik ember által jól ismert zöldségre, gyümölcsre, amit termesztenek a másik ember rácsodálkozik. Mivel irtózatosan sok ehető növény van, így természetes, hogy nem is ismerhetjük mindet mert a városba zárva csak azokat láthatjuk, amiket behoznak az életterünkbe.

pott.jpg

Pitypang lekvár

Nekem körülbelül egy éve lett világos, hogy rengeteg olyan növény is ehető és hasznos, amiket többségében gyomként kezelünk és kiírtjuk, kikapáljuk ha esetleg van egy kis konyha- vagy virágoskertünk. Meg se fordul a fejünkben, hogy gyomot együnk, hiszen az abnormális dolog lenne, ezt a társadalmunk nem fogadja el. Gyerekkoromból emlékszem, hogy egy nyáron apu elmondta, hogy gyerekkorukban amikor kinn játszottak – vidéken falun – és megéheztek, akkor egyszerűen csak szedtek egy-két maréknyi papsajtot és azt majszolták addig, amíg haza nem értek. Őszintén szólva egyáltalán nem emlékszem, hogy hogyan néz ki a papsajt, ha az árokszélén látnám nem ismerném fel.

A nem kultúrnövények iránti érdeklődésem, mint fentebb írtam kb. egy éve ébredt fel, amikor egy blogon pitypang lekvár elkészítésének receptjét találtam meg. Kicsit kutakodtam még a neten, hogy ez mennyire normális dolog és a vártnál több helyen találtam lelkes háziasszonyok leírásait. Több se kellett nekem és a fejembe vettem, hogy én is főzök pitypang lekvárt. Gondolom írnom sem kell, hogy családtagjaim szemei igencsak elkerekedtek, amikor közöltem velük a tervemet. Még ők se hallottak arról, hogy a kutyatej virágzatából lekvárt lehetne főzni. Mindig sikerül őket valami új és eszementnek tűnő dologgal lesokkolnom. :) Ez van, ha az ember folyamatosan keresi az újat, a hasznosat, a kevésbé ártót és a kíváncsisága miatt folyton nyughatatlan.

Papsajtmályva

A köznyelv egyszerűen csak papsajtnak nevezi ezt a kúszónövényt. Szinte az összes kontinensen elterjedt és leginkább erdei és mezei utak mentén találkozhatunk vele. Nevét onnan kapta, hogy a termésének sajtra emlékeztető íze van. Eléggé igénytelen növénynek lehet mondani, a napos, félárnyékos helyeket szereti és nem túl kényes a talaj minőségével szemben se. A levelei, a fiatal hajtások a magja is fogyasztható. Leveleit frissen szedve salátákban használhatjuk fel, de akár főtt ételbe is tehetjük. Ha a leveleket kiszárítjuk, akkor abból tea főzhető, vagy saját házi készítésű zöld porunkba rakhatjuk el őszi-téli használatra. Levelei C-vitamint tartalmaznak. Főleg a gyulladásokkal járó betegségeknél fejt ki gyógyító hatást. (1 ; 2)

papsajt.jpg

Pitypang

A pitypangnak több változata is van, mint a pongyola pitypang vagy a szarvacskás pitypang. Ennek a növénynek leginkább a virága ismert, hiszen minden kislány ebből fon magának virágkoszorút. Ismerős lehet még, ha gyermekláncfű vagy kutyatej néven halljuk emlegetni ezt a növényt. Igen gyakori utak mentén, tisztásokon és száraz területeken, vagy éppenséggel a kertünkben, amint elcsúfítják "frissen nyírt zöld gyepünket". A pitypangnak lényegében minden része ehető és felhasználható. A növény gazdag A-vitaminban, tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat és nátriumot. Gyökeréből és leveléből tea főzhető, levelét salátákba, zöld turmixba használhatjuk fel vagy megszárítva zöld por készíthető belőle. Virágzatából pedig pitypang lekvár főzhető.

pitypang21-400x300.jpg

Kövér porcsin

Ez is az a növény, ami rendszerint hívatlanul jelenik meg virágaink között így többnyire kigazoljuk. Azonban nagy hibát követünk el, ha csak úgy eldobjuk ezt a növényt és nem használjuk fel. Kúszónövényről van szó, aminek jellegzetesen húsos szára és lekerekített levelei vannak. A növények közül a porcsin a leggazdagabb az omega-3 zsírsavakban, emiatt is olyan jó gyulladáscsökkentő és véralvadást gátló hatása. Emellett magas benne a C- és E-vitamin tartalom, valamint a béta-karotin. Belsőleg szívproblémákra, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése képen használható, külsőleg pedig izomgörcsök fellazítására jó. Nyersen salátákba, krémlevesekbe használható fel, megpárolva pedig remek köret lehet vagy akár főzelék is készíthető a leveleiből. (3 ;4)

  porcsin.jpg

Tyúkhúr

Ez a növény is szinte mindenhol megtalálható, ahol akár csak egy kis zöld fű van. A kertészek kiirthatatlan rémálma. Azonban kevesen tudják, hogy ez a növény is ehető és gyógyhatásokkal is bír. Megtalálható benne a C- és E-vitamin, valamint a kovasav, a kalcium és a kálium. Tavasszal és nyár elején fogyasztható salátákba, virágzáskor pedig teának lehet szedni és kiszárítani. Számos gyógyhatása ismert, például csökkenti a vérben található koleszterinszintet, az epe- és veseműködést segíti a teája, de használható még légúti betegségeknél, köhögésnél és emésztési zavaroknál is. (5)

tyukhur.jpg

Én ezek közül a növények közül eddig csak a pitypang lekvárt készítettem el, illetve a leveleit szárítottam ki, de nagyon keresem a tiszta lelőhelyet, ahonnan porcsint és tyúkhúrt is gyűjthetek.

Remélem sikerült egy-két ember érdeklődését felkeltenem a "gyomnövények" iránt és ki fogják próbálni őket a konyhában is. Keressünk rá nyugodtan receptekre, salátákra, találhatóak magyarul receptek. :) Arra figyeljünk oda a növények szedése során, hogy olyan helyről ne szedjünk növényt, ahol sűrű gépjárműforgalom van mert az autókból kiáramló szén-dioxid kicsapódhat akár a növényekre is. Emellett arra figyeljünk még oda, hogy olyan helyről se gyűjtsünk növényt, ahol állatok végezhetik a dolgukat mert nem biztos, hogy a vizelet ammóniatartalma vízzel lemosható a növényről.. :)

A képek forrásai azokra kattintva érhetőek el.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr805779050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csikász Lajos 2014.01.24. 16:12:03

Tipikus "városi gyerek" tévedés a pitypang és a kutyatej összekeverése...
A kutyatej még csak nem is hasonlít a pitypangra:
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/novenytan-novenytan/ch22s38.html
Ott van szép képpel a kutyatej, meg lehet nézni. (Magyar kutyatej (Euphorbia pannonica, Euphorbiaceae))
A pitypanglekvárt különben én is megkóstolnám... :)

ZöldElla 2014.01.24. 16:42:23

@Csikász Lajos: Városi gyereknek a vidéki nagyszülei tanították, hogy a pitypang kutyatej is. Ők így hívták. Nem botanikusok voltak.

Kopasz Szuzukis 2014.01.24. 17:13:48

A tyúkhút nem is annyira gyomnövény, mint azt a mániákus kertészek állítják. Sekélygyökerű őszi-téli-tavaszi növény. Mivel a gyökere csak a talaj felső 4-5 centis rétegében terjed, így nem szívja el a vizet más növények elől. SŐT! Zárt lombozatot alkotva pont a talaj kiszáradását gátolja meg. Tehát biokertészeknek kifejezetten ajánlott például a közlekedő utakon az elszaporításuk. Az őszi kelésű növényke enyhe teleken végig "szüretelhető". Pont a zöldséghiányos téli időszakban. Szereti a félárnyékos helyeket is, tehát kevésbé használt kerti- házkörüli részeken inkább ezt kellene nevelni, mint gyepet.
A kövér porcsin pedig kifejezetten melegkedvelő nyári növény.
A kövér porcsin is sekélygyökerű. Nem alkot zárt lombozatot, így olybá tűnik, mintha miatta száradna a talaj. Pedig nem. A kanadai sütőtök között rengeteg nőtt tavaly. Mivel a tök lombja eléggé zárt lombsátrat alkotottt, nem szikkadt ki alatta a talaj. Még úgy sem, hogy dugig volt porcsinnal. A porcsin fogyasztásával viszont óvatosabban kell bánni, mint más növényekével. Lévén némi oxálsavat és sóskasavat tartalmaz. Ha sokat fogyaszt egyszerre a delikvens, hosszasan kényszerül időzni az árnyékos helyiségben. Persze ez nem azt jelenti, hogy "mérgező". Csupán ugyanaz a szitu, mint a sóskával.

A pongyolapitypang és a bojtorján ("lapulevél") gyöktörzséből pedig - némi cukor hozzáadásával - kitűnő nyári sör készíthető házilag.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2014.01.24. 17:40:54

@Csikász Lajos: Viszont vigyázat!!! Az valódi kutyatej (euphorbia) mérgező!

micsoda? 2014.01.24. 20:13:29

Remélem soha nem úgy fogok leülni enni, hogy minek mennyi, és milyen tartalma van egészségem megőrzéséhez. Szerintem ezt is normális határok között kell tartani. Szeretem a hagyományos gyümölcslekvárokat, pedig lehet hogy ebben a szélsőséges időjárásban a pitypangra is ráfanyalodok, mert abból aztán terem bőven:-)

Csikász Lajos 2014.01.25. 14:31:43

@ZöldElla:
Jónéhány embert ismerek, aki keveri a pitypangot a kutyatejjel, de attól még a hiba hiba marad...

Csikász Lajos 2014.01.25. 14:32:46

@Rézfánfütyülő fűzangyal:
Falusi gyerek voltam, papsajtot sokat ettem, de a kutyatejről tudtam, hogy mérgező. Ráadásul gusztustalan is... :)

ZöldElla 2014.01.25. 16:00:12

@Csikász Lajos: Akkor remélem, hogy lesznek, akik elolvassák a kommenteket és tanulnak belőle. :)
A domesztikált szamócát is sokan tévesen epernek hívják, holott az eper fán terem. Mindig lehet újat tanulni, senki se tévedhetetlen. :) Ezért is van beállítva, hogy lehet kommenteket hagyni, ha valakinek van egy meglátása vagy kiszúr egy hibát akkor tud szólni.
süti beállítások módosítása