Már elég régóta nézegettem a növényi sajtokat de a boltiakat a súlyokhoz képest drágának tartom illetve számomra az összetevőik között sem stimmel minden. Így arra jutottam, hogy majd én elkészítem magamnak. Kutakodtam az interneten és minél jobban beleástam magam a témába, annál többféle receptet találtam. Természetesen a legtöbb receptet angolul lehet fellelni de vannak magyar blogok is, ahol szuper leírásokatlehet találni. Mielőtt rátérnék arra, hogy milyen sajtot és melyik receptet készítettem el írnék egy picit arról, hogy pontosan milyen sajtokat lehet elkészíteni.
A sajtok alapja legtöbbször kesudió vagy a mandula és ezekhez jönnek hozzá a fűszerek és egyéb anyagok. Ha az ember kimérve veszi a magokat, akkor 10 dkg ára 360-400 Ft körül mozog. Az elkészíthető sajtok fajtáját tekintve nagyon széles a skála, ugyanis a trapista sajt állagútól kezdve a mozzarellán át, a juhsajtos állagig, a folyékony sajtig és a parmezánig minden elkészíthető és ez a lista csak a jéghegy csúcsa. Tényleg nagyon sokféle állagú és ízű sajt készíthető. Egyszerűen írjuk be a Google-ben vagy a Pinteresten a keresőbe, hogy vegan cheese recipe és alig győzzük majd kapkodni a fejünket a rengeteg találatra.
Én a www.fittnok.hu oldalán található sajtot készítettem el kisebb változtatással. Nekem nem volt otthon kesudióm de volt sárgabarackmagom így azt tettem a sajtba. Én 20 dkg mandulából és 4 dkg sárgabarackmagból készítettem el a sajtot. Összességében nagyon egyszerű és könnyen elkészíthető receptről van szó. (A receptet nem írom le, a a hivatkozott oldalon olvasható.) Elkészítés után nekem kicsit lágy lett a sajt, amit annak tudok be, hogy kihagytam belőle a kesudiót, ami lehet, hogy szilárdabb állagot ad a sajtnak. Legközelebb majd rakok bele de mindenesetre számomra még erősen gyakorlás gyanús a dolog. :) Amúgy a végeredmény íze szerintem finom lett.
Mandula, sárgabarackmag és sörélesztő
Az összedarált mandula, sárgabarackmag és sörélesztő
Az össze botmixerezett alapanyagok formába öntés után
A hűtőben töltött éjszaka után összeállt a sajt
A formából kiszedés utáni állapot
Felszeletelve. Egy kissé darabos de az ízén nem változtat semmit. :)
Összesen 70 dkg sajtom lett és kb. 1000 Ft-ból jött ki az egész, ha nem veszem bele a sárgabarack magokat, amik még a nyári lekvárfőzésből maradtak meg. Ez az ár szerintem teljesen elfogadható, hiszen a tejből készült legolcsóbb sajtok ára is 400 Ft körül mozog 30 dkg sajt esetében.
Az első bevetésen a házi koktélparadicsommal, uborkával, hummusszal és zabtejes kávéval. :) Legjobb.