Elveszett a kutyám/macskám, mit tegyek?!?!
2013. szeptember 13. írta: ZöldElla

Elveszett a kutyám/macskám, mit tegyek?!?!

Sajnos a leggondosabb gazdiknál is előfordulhat, hogy egy figyelmetlen pillanat alatt vagy balszerencsés esemény miatt eltűnhet a kedvence, családtagja. A plakátozás mellett az internet világában manapság már szerencsére gyorsan reagálhatunk, és egyből elkezdhetjük több felületen is online keresni elveszett kedvencünket. Lényegében három lehetséges felület van erre szerintem: 1) a legnagyobb közösségi oldal, a Facebook, ahol rengeteg állatmentő- és védő csoport, illetve menhely és gyepmesteri telep is fenn van; 2) gazdikereső- és elveszett állatok oldala, illetve 3) e-mailben körbe küldhetjük ismerőseinknek az elvesztést. A Facebook és e-mail esetében ha a kutyánk fajtájának van fajtamentő csoportja, akkor nekik is elküldhetjük az elvesztést a lent leírt adatokkal, hátha a megtaláló őket keresi fel a kis lelenccel. Mindhárom esetre leírom, hogy szerintem milyen adatokat érdemes megadni a sikeres keresés érdekében.

Mindezek mellett érdemes értesíteni az állatorvosunkat illetve a kerületünkben/településünkön és szomszédos kerületekben/településeken dolgozó többi állatorvost is.

Minden esetben fontosak a pontos információk!

Megjegyezném, hogy a lentebb leírtak teljesen szubjektíven az én gondolataim az ilyen helyzetekben és segítő tanácsként osztom meg. Ha valaki ez alapján kezdi keresni kedvencét és nem találja meg az nem az én felelősségem és elhatárolódok minden kudarctól.


funny-dog-cartoon-lost-puppy.jpg

1) Ha a Facebook-on osztjuk meg kedvencük elvesztését, akkor:

  • Első lépésként egy mindenki számára nyilvános és osztható fényképalbumot érdemes nyitni, amibe legalább 5-6 jó minőségű képet töltünk fel. A képek között legyen közeli kép, hogy láthatóak legyenek a jellegzetes testi részletek (pl. kajla fülek), és a szőrzet mintája is. Emellett legyen egy távolabbi kép is, ami az állat testalkatát mutatja. Jó ha van álló, ülő és fekvő képünk is a kedvencünkről, illetve szemből, srégen és oldalról készített kép. Nem egyszínű kutyáknál, akiknek minta van a szőrén az apró részletek is fontosak lehetnek a megtalálás szempontjából!
  • Ezután az album leírásánál adjuk meg az állat nevét és beceneveit, illetve ha volt rajta nyakörv/hám akkor annak a márkáját, színét és mintáját is írjuk le, de a legjobb ha arról is van egy közeli fényképünk az albumban.
  • Adjuk meg az elvesztés pontos helyét (város, városrész, utca név és ha tudjuk házszám) és idejét (2013. X. hó Y. nap délután 15.45).
  • A kutya/macska fajtájának (ha keverék akkor milyen keverék vagy milyen fajtájú keverék lehet), méretének, súlyának leírását, korát és nemét (szuka/kan) illetve hogy ivaros vagy ivartalan-e.
  • Ezután adjuk meg a kutya REGISZTRÁLT chipszámát illetve hogy hol található a chip. Többnyire a bal lapockánál szokták beadni, de előfordul, hogy a chip elvándorol (kitapintható), ezért a gazdinak évente kétszer-háromszor érdemes kitapintani, hogy merre jár a chip.
  • A kutya/macska tulajdonságait is írjuk le, azaz hogy barátságos, odamegy idegenekhez, engedi magát megsimogatni, megfogni, vagy félős, agresszívan kitámadós és harap/karmol, vagy félős és lélekszakadva elfut ha egy idegen ember próbál közelíteni hozzá illetve hogy ismeri-e az alapvető parancsszavakat és ha igen, akkor miket. Fél-e a férfiaktól/nőktől/gyerekektől, kövér vagy sovány emberektől, vagy a szakállas, hosszú hajú, kockás/csíkos/hawaii inges emberektől, stb. Ha van rossz emléke bizonyos karakterű emberről, akit mindig megugat/karmol, akkor azt is mindenképpen írjuk le!
  • Hogyan jön ki a fajtársaival, szukákkal, kanokkal vagy más fajtájú állattal.
  • Ismeri-e a pórázt illetve hogy fél-e rúd szerű tárgyaktól. Itt a hurokra gondolok mert egyes kutyák befogásánál olykor használni kell. Viszont ha fél tőle akkor agresszívan léphet fel vagy akár el is szaladhat, így újra eltűnik.
  • Ha van valamilyen betegsége, akkor írjuk le azt is és a gyógyszer(ek)/kenőcs nevét és beadandó mennyiséget is.
  • Megtalálás esetén adjuk meg az elérhetőségeinket, azaz a nevünket, telefonszámunkat (jó ha többet is megadunk) és e-mail címünket.
  • Osszuk meg az idővonalunkon az albumot, és kérjük meg erre ismerőseinket is. Emellett lakhelyünk és a szomszédos települések illetve az ott lévő menhelyek, gyepmestertelepeknek az oldalára is tegyük ki az albumot.
  • Ezután induljunk és menjünk keresni, hívni kedvencünket!

8264.jpgkép

2) Gazdikereső és elveszett állatokat hirdető oldalból több is van szerencsére. Ezeknél regisztrálni kell ahhoz, hogy hirdetést tudjunk feladni. Nagyjából mindegyik oldalon hasonló paramétereket kell megadni és értelemszerűen kitölteni a rubrikákat. Ami változhat, az a feltölthető képek száma és mérete, illetve az írható szöveg karakterszáma.

A listát nem én írtam össze, hanem évekkel ezelőtt egy ismerősöm.

Az alábbi oldalakon lehet elveszett kedvencekről hirdetést feladni:

1.       kifejezetten kutyás-macskás oldalak:

www.allatok.info (csak regisztráltaknak)

www.kisherceg.net (csak Anitán keresztül)

www.gazdikereso.hu (csak regisztráltaknak)

www.gazditkeresek.hu

www.gazditkeres.hu

www.haziallat.hu

www.mancsrancs.hu

www.negytappancs.gportal.hu   (email a negytappancs@freemail.hu-ra)

www.hazikedvencek.hu

www.pet.site.hu

www.kutyakereso.zug.hu

www.7torpe.lapja.net

www.eblap.hu

www.stardog.hu

www.allatapro.hu

www.kutyaapro.hu  (a Kutya magazinba teszik be, fizetős)

www.allatkereso.firmcenter.hu

www.allat-apro.uw.hu

www.allati-fincsi.hu

 2.       általános apróhirdetős oldalak:

www.expressz.hu

www.apro.est.hu

www.startapro.hu

www.apronet.hu

www.sokapro.hu

www.abbcenter.hu

www.slando.hu

www.piachalo.hu

www.aprohirdetes.hu

www.aproworld.hu

www.88.hu

www.onlineapro.hu

www.apropiac.hu

www.aprozz.hu

www.hirdessenek.hu

www.aproasz.hu/?q=node/add/hirdetesek

3) Ha e-mailen akarjuk ismerőseinknek körbe küldeni, hogy kedvencünk elveszett, akkor ugyanazt a leírást használhatjuk, mint amit a Facebook-os album leírásánál megadtunk. A különbség annyi, hogy az e-mailhez a képeket csatolnunk kell. Erre figyeljünk oda és a képek méretét kicsinyítsük le (éles és még látható részletekkel), hogy többet (4-5 db) is csatolhassunk illetve hogy a rendszer el tudja küldeni.

Ha plakátolnánk is az elvesztés körzetében akkor a plakátra mindenképpen tegyünk egy éles képet, amin jól láthatóan csak a kedvencünk van és nem veszik el a mellette/alatta/háttérben lévő bútorok sokaságában. Többnyire az emberek fekete-fehér plakátokat nyomtatnak, így fontos, hogy még így is jól felismerhető legyen az állat. A plakát esetében tömörebben kell megfogalmaznunk a szöveget.

Pl: 2013. augusztus 27.-én a Nyakörv utca 15. környékéről elveszett a képen látható fehér-barna-fekete foltos ivartalanított nőstény, 1316546843 chip számú cica/kutya. Beigli névre hallgat, 4,5 éves, egy rózsaszín-sárga pöttyös nyakörv volt a nyakában. Bal hátsó lábán a foltok lóhere alakúak (a kép sarkába akár ki is nagyíthatjuk kedvencünk jellegzetes mintájának képét).

Elérhetőség 123-45-67-es telefonszámon vagy a keresemacicam@email.hu e-amil címen. (A papír aljára érdemes kis letéphető cetliket csinálni, hogy a segítőkész emberek el tudják tenni az elérhetőségünket.)

 6437207_orig.gif

Ha olyan gazdik vagyunk, akik szeretik bebiztosítani magukat minden eshetőségre akkor vészhelyzet esetére előre meg is írhatjuk a kereső posztunk és plakátunkat, amire baj esetén csak pár kattintással beillesztjük az elvesztés helyét és időpontját. Ezzel nem vesztegetjük a keresésre szánt időnket, hanem egyből el tudunk indulni megkeresni kis családtagunkat.

 

Őszintén kívánom, hogy a gyakorlatban senki se legyen rászorulva az ebben a posztban olvashatóakra.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr155470930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása