Ez a recept is kb. úgy született, hogy mi van itthon mert főzni kell. Így összeszedegettem a hűtőből és szekrényből a zöldségeket és elkezdtem agyalni, hogy mint és hogyan kéne megfőzni az alapanyagokat, hogy ehető is legyen. Így arra jutottam, hogy a leglogikusabb a rakott krumpli így neki is álltam. Lássuk mik kellenek hozzá és hogyan.
Hozzávalók:
- 1 db közepes padlizsán
- kb. 1 kg krumpli
- 4-5 db Tv paprika
- 2 db vöröshagyma
- 1/2 lilahagyma
- 5-6 ek csicseriborsó (már megfőzött vagy konzerv/készen vett
- pattogtatott amaránt (elhagyható)
- 2-3 ek zsemlemorzsa
- pici olívaolaj
- szezámmag (opcionális)
Fűszerek: (én 1-3 csipetnyit szoktam hozzáadni ízlés szerint)
- só
- őrölt kardamommag
- bors
- cayenne-i bors
- római kömény
- őrölt gyömbér
- fahéj
- majoranna
- szerecsendió
- fokhagyma granulátum
A csicseriborsó és a krumpli kivételével vágjunk mindent apróra, még a padlizsánt is kb. 1x1-es kockákra aprítsuk fel. A krumplit hámozzuk és mossuk meg, majd vágjuk szeletekre. A padlizsánt a főzés előtt sóval szórtam be, hogy engedje ki a levét. Ezután egy fazékban olajon pirítsuk üvegesre a vörös- és lila hagymát. Ha jó a hagyma, akkor adjuk hozzá a padlizsánt, paprikát és csicseriborsót illetve a fűszereket. Keverjük jól össze és hagyjuk, hogy fedő alatt összefőjön. Így főzzük kb. 10 percig — lényegében addig amíg el nem kezdjük érezni az étel illatát —, időközben pedig néha kevergessük meg, hogy le ne égjen.
Közben vegyük elő a tálat, amiben sütni akarjuk. Kenjük be az alját 1 evőkanál olívaolajjal és szórjuk be a zsemlemorzsával. Kb. 2-3 rétegben pakoljuk bele a tálba a szeletekre vágott krumplit. Ha megfőtt a hagymás-padlizsános-paprikás-csicseriborsónk akkor vegyük le a tűzről. Vegyük elő a botmixert és mixeljük krémesre az összefőtt zöldségeket. Ezt a kapott krémet ráöntjük a krumplira és szépen elegyengetjük a masszát. Ezután ha akarjuk megszórhatjuk egy kevés pattogtatott amaránttal, majd a maradék krumplit is rárétegezzük. A krumpli tetejére szórhatunk szezámmagot. Alufóliával befedjük és a 200 fokon előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. A sütőben eltöltött 30-40 perc után a fólia eltávolítható és anélkül hagyjuk tovább sülni.
Ha elkészült akkor szeletelés előtt hagyjuk még hűlni és állni egy fél órát, hogy a padlizsános massza összeálljon és ne folyjon ki a felvágásnál. Azt hiszem ez az étel tipikusan a ronda de finom kategória. :)